Zima Sneg
Shutterstock
Zima Sneg

Shutterstock

Zima, Foto: Shutterstock

Promrzlina nastaje kao akutna manifestacija na dejstvo niske temperature. Promene nastaju najpre na prstima ruku i nogu, u predelu pete, na nosu, bradi, ušnim školjkama.

Kako pomoći u toj situaciji: 

1. Prvo treba čoveka  uneti u topli prostor i skinuti sve mokro sa njega, kao i sve što ga steže - čarape, cipele, prstenje, narukvice.

2. Dajte mu topli napitak da mu se telo ugreje iznutra.

3. Plihovi na koži ne smeju da se diraju, već samo pokriju sterilnom gazom.

4. Prste na rukama treba odvojiti umetanjem komadića mekane tkanine.

5. Ukoliko se bolnica ne nalazi u blizini i duže treba da čekate stručnu pomoć, pokušajte da ugrejete promrzline, ali nikako ne naglo - uronjavanjem u toplu vodu ili stavljanjem termofora s vrućom vodom. Naime, to može izazvati dodatna oštećenja na koži.

- Nakon podizanja unutrašnje temperature, valja započeti zagrevanje promrzlih delova tela u vodi početne temperature od 10 do 15 stepeni Celzijusa. Temperatura vode postupno se povećava, svakih pet minuta za pet stepeni Celzijusa, do maksimalne temperature od 40 stepeni Celzijusa. Trljanje promrzlog dela tela snegom ili rukama je zabranjeno jer takav postupak uzrokuje još veća oštećenja i stvara povoljne uslove za infekciju - kažu u  Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) za 24sata.hr.

Promrzli delovi tela moraju da miruju, a ako se radi o nogama, tada ih je potrebno malo podignuti, smestiti u povišeni položaj.

Pomoći nekome da se zagreje možete i vlastitim telom, priljubite se uz njega. Preporuka je da povređenom date nešto protiv bolova jer je zagrevanje promrzline bolno.

Nikako nemojte raditi ovo:

- Zagrevati promrzle delove tela ako ih ne možete održavati toplim. Ponovno smrzavanje može da prouzrokuje još veća oštećenja. Za zagrevanje  promrzlina koristiti direktne suve izvore toplote (kao što je radijator, grijalica, termofor, fen). Direktna toplota može da uzrokuje oštećenje tkiva - upozoravaju u HZJZ-u.

Takođe, promrzle delove tela nemojte masirati, a nemojte da dozvolite povređenom da puši i pije alkohol dok se ne oporavi - to utiče na cirkulaciju.