Pinca ili sirnica simbol je Uskršnje trpeze. Zamesite domaću pincu i svi će vas pitati za recept. Jako je aromatična, mirisna i prosto neodoljiva. Od istog testa možete oblikovati i više manjih pinci. Izgledom jednostavan kolač, skroman što se tiče sastojaka, ali malo zahtevnog procesa izrade, neka se nađe i na vašoj svečanoj trpezi.
Potrebno je:
200 ml mleka
20 ml ulja
3 jaja
200 g sira
so šećer
20 g kvasca
400-500 g brašna
Priprema:
Rastopiti kvasac u mleku, pa dodati šećer, jaja, so, brašno i zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da naraste na toplom pa razviti vaditi veće krofne.
U sir staviti belance, pa izjednačiti i u svaku krofnicu staviti kašičicu sira i skupiti krofnicu i okrenuti.
Ostaviti da naraste. Kad naraste namazati žumancetom i makazama iseći na sredini u obliku krstića. Peći na 200 stepeni Celzijusa, 25 minuta.