Kako da ojačate imunitet?
shutterstock
Kako da ojačate imunitet?

shutterstock

Kako da ojačate imunitet? , Foto: shutterstock

Doručak je obavezan. U ishrani moraju da budu zastupljene žitarice, riba, voće i povrće. Unos zasićenih masti treba ograničiti, odnosno obratiti pažnju na količine kajmaka, punomasnog mleka, prevrelih masnih sireva, masnog mesa i mlečne čokolade koje se unose u organizam. Na spisku namirnica koje treba izbegavati nalaze se grickalice, masna i začinjena hrana. Dok količine soli takođe treba ograničiti, važno je da se unose vitamini i minerali.

Kao posebno delotvorni minerali u brobi protiv stresa izdvajaju se selen, koji je snažan antioksidans, a kojeg ima u puteru, ribi, morskim plodovima, pšeničnim klicama, i cink, čiji su bogati izbori teleća i svinjska džigerica, žumanca, riba i ljuskari.

Na pravilo o uravnoteženoj ishrani nadovezuje se i pravilo o unosi tečnosti u organizam. Neka to budu sokovi od sveže ceđenog voća i povrća i voda. Izbegavajte alkoholna i gazirana pića i ograničite unos kafe. Pušenje se ne preporučuje. Ako ste pušač, smanjujte broj cigareta.

Da nema jakog imuniteta bez dobrog sna saznamo ujutru kad se probudimo preumorni i bez energije za dnevne obaveze.

Zato spavajte, a ako uslovi dozvoljavaju, pokušajte da legnete u isto vreme i pre ponoći. Umoran čovek je osetljiviji na sve, zato je zdrav san važan za organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak i jačaju odbrambene mehanizme.

U toku dana obavezno izdvojte pola sata za fizičku aktivnost, koja se bira prema afinitetima i fizičkim predispozicijama. Saveznik protiv stresa može da bude biciklizam, šetnja, ali i plivanje.

Takođe, barem 15 minuta posvetite odmoru i relaksaciji. Posvetite se stvarima koje volite da radite, čitajte knjigu, slušajte muziku, negujte cveće. Nasmejte se svakog dana. Obavezno koristite pauzu na poslu, a vikende posvetite sebi i porodici. To je vrlo bitno da biste se oporavili za novu radnu nedelju.

Uz pomenute savete i pravilo da živite u skladu sa sobom i svojom okolinom i da mislite pozitivno postaćete jači od stresa.

Mus

shutterstock

Mus, Foto: shutterstock

 

MUS za živce

POTREBNO JE:

- banana

- 2 kašike obranog mleka

- malo đumbira u prahu

- belance

- slatka pavlaka

PRIPREMA:

Oljuštenu bananu, obrano mleko i đumbir dobro izmiksajte u blenderu. Ulupajte belance dok ne postane penasto i čvrsto i dodajte u prethodno izmiksanu masu. Sipajte mus u posude za serviranje i stavite u frižider. Pre posluživanja ukrasite kašikom umućene slatke pavlake i kolutićima banane.