Torta čokoladna torta kolač
Profimedia
Torta čokoladna torta kolač

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte. Kada probate ovu pitu od čokolade oduševiće vas finim ukusom, tako da ćete poželeti odmah bar još jedan komad.

Potrebni sastojci: 

Testo: 160 g maslaca, 45 g šećera u prahu, 1 žumance, 180 g pšeničnog brašna, 1 kašika kisele pavlake

Nadev: 320 g tamne čokolade, 150 ml mleka, 250 ml pavlake za šlag, 50 g meda, 2 jaja

Priprema: Pomešajte maslac sa šećerom i miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte žumance i dobro izmešajte. Dodajte polovinu brašna i miksajte dok smesa ne postane mrvičasta, a zatim dodajte ostatak brašna i pavlake i mešajte dok se testo ne skupi u masu. Napravite disk od testa, zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.

Lagano posipajte radnu ploču brašnom i razvaljajte testo na oko 3 mm debljine (testo mora da bude što tanje). Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, veličine 24-26 cm i stavite u zamrzivač na 30 minuta. (To će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja).

Zagrejte rernu na 180°C. Izvadite pripremljeni kalup iz zamrzivača, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite bez nadeva, 15-25 min (u zavisnosti od veličine) dok ne dobije lepu zlatnu boju. Povremeno pogledajte tokom pečenja da se testo nije "nadulo". U slučaju da jeste, bocnite naduvani deo čačkalicom. Ostavite da se hladi na rešetki. Smanjite jačinu rerne na 130°C, piše gastro.24sata.hr

Za pripremu nadeva prvo naseckajte čokoladu i stavite u jednu posudu. Stavite mleko i pavlaku na vatru, zagrejte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa nije glatka. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih jaja, mešajući. Procedite kroz fino sito. Ulijte smesu u pečeno testo i pecite na 130°C oko 35 - 40 minuta, dok nadev ne počne da se zgušnjava, ali još "drhti" u sredini.