Duško Vukajlović
RAS
Duško Vukajlović

RAS

Duško Vukajlović, Foto: RAS

I sasvim je sigurno da ne postoji bolji, ni tačniji odgovor na to pitanje od onoga koji je jednom dao patrijarh Pavle: „Biće nam bolje onda kad mi budemo bolji.“ Pouke koje nam je kazivao omiljeni srpski patrijarh naizgled su bile tako jasne i jednostavne, svi smo ih s pažnjom slušali i prenosili dalje - rođacima, prijateljima, komšijama, kolegama... Ali da na tren budemo iskreni prema sebi, koliko smo zaista čuli patrijarhove reči? I još važnije, koliko smo ga poslušali?

Ako je rešenje svih naših problema u tome da „budemo bolji“, zašto se ne promenimo? Fitnes centri prepuni su ovih dana onih koji se pred leto užurbano preznojavaju ne bi li skinuli salo nataloženo tokom zimskih meseci. Da ne pričam o onima koji su na raznoraznim dijetama, često veoma štetnim po sam organizam. Mnogi među nama su, nažalost, i vaskršnji post shvatili kao svojevrsnu detoks dijetu...

Sve to mučenje i izgladnjivanje zarad prividne fizičke lepote. I na kraju, retki koji uspeju da se „zategnu i utegnu“ opet se ne osećaju ni srećno, ni zadovoljno... I dalje se pitaju: „Kad će mi biti bolje?“ A malo je onih koji se sete da poslušaju Pavlove reči i da se potrude da, osim tela, „detoksikuju“ i dušu.

Kažu da izvor svakog zla i nezadovoljstva leži u pohlepi. Želja za sticanjem novca, bez obzira na put i način, često i preko „leševa“ bližnjih, postala je vodilja. I opet svi zaboravljamo misao mudrog Vladike Nikolaja: „Ako si bogat samo onim što lopovi mogu ukrasti i moljci pojesti, sa čim ćeš ostati ako lopovi zbilja ukradu, i moljci pojedu?“ Nažalost, te reči zaboravljaju i oni koji treba da nas duhovno vode, pa smo svedoci rasipništva i luksuza među njima. „Koje su dve zle stvari o kojima ljudi najradije razgovaraju? Tuđi greh i svoja pobeda.“ Pa da ne govorimo o tuđim grehovima, setimo se svojih.

Radimo tako da promenimo sebe i promenićemo svet. Uvek nam se čini da bismo, kada bi okolnosti bile drugačije, bili bolji ljudi. Tako je i sa narodima i državama. Umesto da priznamo svoje grehe i potrudimo se da ih pobedimo, opravdanje za naš položaj tražimo u tome što smo mali i nejaki, što smo stalna meta moćnima - na primer, zbog geostrateškog položaja i zbog toga što smo pravoslavni! No priznajmo iskreno, da li smo zaista pravoslavni i na delu, a ne samo na rečima?

Suočimo se, dakle, sami sa sobom. Priznajmo sebi svoje mane i istrajmo u borbi da ih pobedimo. Ljubav i radost koju osećamo ovih vaskršnjih dana zadržimo i širimo tokom cele godine. Verujmo, volimo i praštajmo i svima će nam biti mnogo bolje. Hristos vaskrse!

Komentari (3)

Od sumraka do mrklog mraka

07.04.2018 07:12

Jedina vera koja je putokaz svim ljudima ne samo u Srbiji je novac.Vrhovno bozanstvo pred kojim ce se klanjati svi.Osirotela,obeščašćena,opljackana Srbija,svoju decu vaspitava i dresira primerima totalnog nemorala,nakaznog smisla za vrednosti,brutalnom silom,i to decenijama preko svojih ispostava servira kao pozeljne i uspesne obrasce boljeg zivota.Da je bar patrijarh Pavle za mrvu zaveo red u svojoj "firmi",mozda bi to bila slamka spasa,a mladi ne bi pevusili:Gospode podiluj.

Цицка

07.04.2018 08:12

У овом тренутку музика на радио Београду 1 је фантастична али само последњих десет минута и тренутно , видећемо за после ето лепоте , прелеп лепоте некада је довољно и то , СВАКА ЧАСТ радио Београду 1 .Срећан Ускрс

Dora

07.04.2018 09:58

Ja znam kad,al ne smem da kazem