Ne želi u Dinamo: Nemanja Maksimović (desno)
Marko Metlaš
Nemanja Maksimović

Profimedia.rs

Nemanja Maksimović, Foto: Profimedia.rs

 

Jedan od najzaslužnijih igrača za istorijski uspeh "orlića" prošle godine na Novom Zelandu, koji je odlučujućim golom protiv Brazila direktno doneo Srbiji titulu prvaka sveta, ponovo je u žiži javnosti, ne samo srpskih, već i svetskih medija. Razlog tome - Murinjovi skauti ga merkaju u Kazahstanu, a prema pisanju pojedinih engleskih, pa i francuskih kolega, Junajted od januara želi da ga dovede na "Old Traford".

- Zaista nisam upućen ni u šta u vezi sa tim. Čitao sam ovih dana nešto o tome, ali znam koliko i vi. Niko me konkretno nije obavestio da li postoji njihovo interesovanje. U svakom slučaju, imponuje ukoliko me Murinjo stvarno želi. On je fantastičan stručnjak i zadovoljstvo bi bilo raditi sa njim, a i igrati sa zvezdama poput Ibrahimovića, Pogbe, Runija i drugih - rekao je Maksimović u razgovoru za "Alo!".

Dok srpski reprezentativci biju dve važne kvalifikacione bitke za odlazak na Mondijal 2018. u Rusiji, Maksimovića je nažalost, povreda omela u tome da bude u konkurencijij za večerašnji meč u Modaviji (20.45). 

- Upravo se vraćam sa terapije. Nije ništa ozbiljno, u pitanju je distorzija zgloba koju sam zaradio prilikom nezgodnog doskoka na treningu. Nisam otputovao u Moldaviju da bih se što pre oporavio, a zasad je neivesno da li ću igrati u Beogradu protiv Austrije. Lekari daju sve od sebe da me osposobe za taj meč, kao i za odlučujući duel mlade reprezentacije sa Slovenijom za baraž za Evropsko prvenstvo (11. oktobar prim.aut.) - istakao je Maksimović, a zatim je dodao da veruje u pobedu našeg nacionalnog tima u Moldaaviji, kao i tri dana kasnije na stadionu "Rajko Mitić" protiv Austrije.

- Nema više "malih" ekipa, što bi se reklo "svi igraju fudbal". Ipak, verujem u kvalitet naših momaka. Neosporno smo bolji od Moldavije i sve osim trijumfa bio bi neuspeh. Da se ne lažemo, očekujem pobedu Srbije večeras u Kišinjevu - uveren je Maksimović.

Muslin je vrsni poznavalac, verujem u njega!

Prema mišljenju Nemanje Maksimovića, dobra atmosfera je ono što je nedostajalo ranije u nacionalnom timu i zbog čega su "orlovi" propustili nekoliko vezanih velikih takmičenja. Iako je skoro debitovao za Srbiju, dolaskom Muslina, kaže, vraćeno je sve ono što misli da u poslednjih nekoliko godina nije bilo prisutno.

- Muslin je odličan stručnjak, vrsni poznavalac fudbala. Osim toga, ume sjajno da se ophodi prema igračima. Tačno zna kako da se ponaša sa starijima, a kako sa mlađima. Napravio je odličnu atmosferu, a to je osnova koja treba da nas drži u voim kvalifikacijama.

 

Osim pohoda na Moldaviju, vezista Astane ne sumnja da će protiv Austrijanaca biti teže, ali i tu se uzdaje u iskustvo srpskih fudbalera.

- Igrali su letos na Evropskom prvenstvu, nesumnjivo se radi o kvalitetnom rivalu. Uprkos tome, mislim da je Srbija bolja i iskusnija, samo to treba i da dokažemo na terenu. Igramo pred našom publikom, tako da bi bilo dobro to da iskoristimo i da ne pravimo greške kao protiv Irske, još jedne učesnicie na letošnjem šampionatu u Francuskoj protiv koje smo pokazali kvalitet - kaže Nemanja.

Kult reprezentacije je već dugo misaona imenica i nešto čega odavno nema u našem narodu. Maksimović je svestan toga, a kao recept povratka publike na stadion i vere u "orlove", navodi požrtvovano zalaganje na terenu i pobede.

- Važno je da se borimo i da pružimo nekoliko dobrih mečeva i pobeda u kontinuitetu. Ljubitelji reprezentacije će svakako to prepoznati, a nadam se da će bolje vreme našeg reprezentativnog fudbala doći upravo od ova dva kvalifikaciona meča. Jako je važno da uzmemo svih šest bodova ove nedelje - ističe mladi srpski fudbaler.

Nemanja Maksimović

Profimedia

Nemanja Maksimović u dresu Astane, Foto: Profimedia

 

Maksimović sa Astanom ima ugovor do narednog leta, a ne bi bilo iznenađenje da ove zime napusti kazahstanski fudbal. Ponude će najverovatnije početi da pljušte kako se Nova godina bude bližila, kao što je bio slučaj u prethodnom prelaznom roku kada su se kao interesenti za njegov potpis ređali: Lion, Marsej, Milan, Sevilja, Roma, zagrebački Dinamo...

- Tačno je da je ovog leta stiglo nekoliko ponuda, ali one nisu bile toliko ubedljive da bih prekršio dogovor sa Astanom. A načelno smo se sporazumeli da ostanem u klubu ukoliko budemo igrali grupnu fazu jednog od dva evropska takmičenja. Plasirali smo se u Ligu Evrope i nisam otišao nigde kao što sam i obećao. Ugovor mi ističe u junu 2017. i ne bih imao ništa protiv da ostanem do tada. Ipak, ukoliko se pojavi neka primamljiva i zvanična ponuda sešćemo i porazgovaraćemo - zaključio je Maksimović.