Bitef
screenshot Youtube
Bitef

screenshot Youtube

Bitef, Foto: screenshot Youtube

U okviru glavnog programa ovogodišnjeg festivala pod sloganom "Na ledjima mahnitog bika" biće projekti iz oblasti savremenog plesa, dokumentarnog teatra, performansa-predavanja, video instalacija, muzičkog pozorišta. Umetnička direktorka festivala Ivana Medenica kazala je da se "ispitivanje novih pozorišnih tendencija svoditi na dalje osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacije formi, žanrova i stilova, pa danas ne govorimo toliko o pozorištu, koliko o izvodjačkim umetnostima".

Program ovogodišnjeg Bitefa obeležiće dramsko pozorište, a u glavnom programu nalaze se i predstave koje, direktno ili indirektno, tematizuju katastrofu izbeglica, zatvaranje granica i podizanje zidova, ali i uzroke tih pojava.

Organizatori su najavili da će 1. oktobra u 19.30 u Narodnom pozorištu u Beogradu biti odigrana domaća predstava "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, "koja redefiniše tradicionalno shvatanje misije nacionalnog pozorišta, a u duhu savremenih umetničkih i društvenih potreba".

Bečki Burgteatar će izvesti Urnebesnu tamu, mladog nemačkog pisca i dobitnika prestižnih nagrada Volframa Loca, komad koji se bavi ispitivanjem granica medjunarodne politike, kao i razumevanja drugog i drugačijeg.

Predstava će biti odigrana 26. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu s početkom u 19 časova.

Svečano zatvaranje festivala će 2. oktobra u Madlenijanumu u 19.30 upriličiti Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana Zajca iz Rijeke sa predstavom "Nad grobom glupe Europe", autorskog tandema Sebastijan Horvat i Milan Marković Matis.

Predstava se zasniva na slobodnom korišćenju motiva iz Krležinog dela, obogaćenih kontekstom savremene hrvatske i evropske stvarnosti, kao i glumačkim improvizacijama.