Hrvatska, zastava
Profimedia
Hrvatska, zastava

Profimedia

Hrvatska, Foto: Profimedia

"To pokazuje da se Srbija prilično konsolidovala i da je uspela da stekne neke prijatelje u Evropi, a rekao bi i izvan nje - na primer u SAD, sa čijim se državnim sekretarom premijer (Aleksandar) Vučić nedavno sreo", rekao je Jović za dnevnik Glas Istre.

On je rekao da je Hrvatska "dva puta neuspešno pokušala da blokira" otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom i da se pokazalo da Hrvatska nema toliko moći da bi mogla da ide nasuprot 27 članica EU.

"Bude li, međutim, bilo koja druga zemlja zainteresovana da blokira Srbiju, uz Hrvatsku, ili se počne menjati raspoloženje u EU kako bi se usporilo ili zaustavilo širenje EU, hrvatska će politika pa i eventualna nova blokada biti mnogo efikasnija", ocenio je Jović.

Na pitanje o primedbama vlade u Zagrebu na srpske propise o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, Jović je rekao da "ne razume do kraja političku logiku takvog uslovljavanja".

"Ratne zločine treba procesuirati gde god to bilo, bez obzira na njihovo državljanstvo. Jedan broj zemalja EU ima takav ili sličan zakon kojim se proglašava nadležnim za procesuiranje ratnih zločina bilo gde", rekao je Jović.