Otvorio dušu:  Goran u očevim  vinogradima
Zoran Pahulja
Otvorio dušu:  Goran u očevim  vinogradima
Otvorio dušu: Goran u očevim vinogradima, Foto: Zoran Pahulja

Kako saznajemo, dokumantarac je snimljen u kući Goranovog oca Franje u Križevcima, Splitu i Zagrebu, dok će drugi deo njegove biografije biti urađen u Srbiji.

Međutim, deo u kojem Goran priča o razvodu roditelja nije ušao u finalni proizvod.

- Imao sam samo deset godina kada su se razveli i nisam mogao to da razumem, ni danas ne shvatam da više nisu mogli zajedno. Mislim da je tata voleo majku i nakon rastanka. Kada je obolela od tuberkuloze i ležala u bolnici u Splitu, zaticao sam ga kako noći provodi pod njenim prozorom. Sedi na klupi i puši cigarete. I tako sve do jutra bdi pred bolnicom. Ipak, njena pluća nisu izdržala - s mnogo sete se prisetio Bregović, ali nismo uspeli da saznamo zbog čega je taj deo ostao daleko od očiju javnosti.

Goran otkriva i da „Ima neka tajna veza“, čuveni hit „Bijelog dugmeta“, nije ljubavna, već zatvorska pesma.

- Stihovi “sidro koje lađu čuva da ne bude buri plen tone skupa sa tom lađom je je ono deo nje“, govore o zatvorskom čuvaru koji čitav radni vek, a to je 40 godina, provodi u zatvoru. Za to vreme i najveći kriminalci odlaze, završava im se robija, a samo on i dalje ostaje - priznaje Goran dok vozi traktor kroz rodno selo i rođake gosti u neomalterisanoj kući koju je njegov otac sam sagradio.

 

Goran Bregović
Goran Bregović, Foto: Zoran Pahulja


- Prvih pet godina živeo je bez vode i struje. Nije želeo da ima životinje kako bi mogao da putuje, pa je pravio stolove i stolice i menjao ih za meso sa seljacima. Poslednju godinu života kuću je delio sa jednom lasicom, koja se nastanila na gornjem nivou - priča muzičar i priseća se kako su njegovog tatu komšije molile da umre u selu kako bi imali makar jednog partizana na zemlji.


U dokumentarcu se Goran osvrnuo i na prvu jedrilicu koju je kupio u Makarskoj i buri koju je jedva preživeo kada mu je nasred mora puklo kormilo.


- I danas imam ožiljak na leđima od te noći. Mislim da mi se to desilo jer nisam svratio u crkvu na Šolti, koju sam obećao da ću obići pre prve plovidbe - otkriva Bregović.

 

Miri hrišćane, Jevreje i muslimane

Bregović, čiji je otac bio Hrvat, majka Srpkinja, a supruga Dženana muslimanka, odlučio je da na novom albumu pošalje poruku mira svim vernicima. - Nova ploča biće koncipirana kao tri pisma iz Sarajeva jer traume koje svi vučemo iz tog grada teško je izostaviti. Sarajevo kao metafora za taj srednjovekovni užas, koji je još moguć i u 21. veku, dobro je odredište da pismo pošalju jedan Hrvat, musliman i Jevrejin. To će biti poruka da se zamislimo kakve smo grozote u stanju da učinimo, a kakve smo već činili - kaže Goran, kome je drago što je deo balkanske tradicije predstavio svetu. - To se tako desilo bez moje namere. Teško je da svet primeti nekoga ko dolazi iz tako male kulture kao što je naša - kaže muzičar.

Komentari (2)

ana

08.01.2016 22:13

majcina smrt ne moze da se preboli. kako vreme prolazi sve je teze. Majke su mucenice koje nemilice trose svoj zivot na nas a mi nesvesno nezahvalni . deo njih je u nama to je onajj mnogo bolji deo nas. To je ono sto ne moze da se preboli..

Bole Bgd

09.01.2016 04:06

@ana - Divno, Ana. Tragično sam izgubio majku, zbog greške lekara, usred Beograda. Pre 30 godina. Još nisam preboleo te poslednje trenutke. Zato, ljudi, cenite i volite one koji vas vole.