Orden za Si Đinpinga
Tanjug/Tanja Valič 18.6
Si Đinping u Beogradu

Tanjug/Tanja Valič 18.6

Si Đinping u Beogradu, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nikolić je Sija, koji boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, dočekao uz počasnu topovsku paljbu, gardu i intoniranje himni dveju zemalja.

Sija su pozdravili i premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ostali ministri u Vladi Srbije, kao i članovi kineske delegacije.

Posle svečanog dočeka počeo je sastanak Nikolića i Sija, a zatim će im se u razgovorima pridružiti i članovi dveju državnih delegacija.

Si Đinping u Beogradu

Tanjug/Tanja Valič 18.6

Si Đinping u Beogradu, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su Srbija i Kina pouzdani partneri i prijateljske države i istakao da će iz tog prijateljstva svakako iskrsnuti i novi ekonomski odnosi.

"Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, već samo pomoć da počne da radi i očekujemo da nam u tome pomognete. A onda ćemo da osvajamo sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu", rekao je Nikolić kineskom pred početak tet-a-tet sastanka u Palati Srbija.

Sastanak Vučić - Si

Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Kine Si Djinpingom. Nakon toga, biće održan sastanak delegacija Kine i Vlade Srbije. Predsednik Kine potom će se sastati i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

 

On je naveo da su Srbija i Kina pouzdani partneri, na prijateljstvu koje su preci zasnovali, a da će se ove generacije truditi da to prijateljstvo prodube za sva vremena i da ga ostave svojoj deci.

"Iz tog prijateljstva svakako će iskrsnuti novi ekonomski odnosi", rekao je Nikolić.

On je poručio da dolazak kineskog predsednika u Srbiju smatra ostvarenjem svog životnog sna da se povežu narodi Kine i Srbije, u želji da se svima omogući bolji život.

"Vaša uloga je tu nezamenljiva", poručio je Nikolić Siju.

On je rekao da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim, koja je uvek bila predmet napada, ali, kao i Srbija, nikada nikoga nije napala.

"Kina je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politku i u vojne sukobe. Ja mislim da vam je veliki deo čovečanstva zahvalan na tome", rekao je Nikolić.

Nikolić je još jednom zahvalio predsedniku Kine na poseti Srbiji.

Si Đinping u Beogradu

Tanjug/Tanja Valič 18.6

Si Đinping u Beogradu, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Kine poručio je pred početak sastanka da su odnosi Kine i Srbije duboki i sadržajni i da ih ne obeležava samo prijateljstvo i saradnja, već i zajedničke vrednosti, te da je Kina spremna da podigne nivo tih odnosa.

"Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dve zemlje koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo nivo prijateljskih odnosa", istakao je Si Điping uoči tet-a-tet sastanka sa Nikolićem.

Dodao je da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi koja je priređena u Srbiji.

"Zajedno ćemo potpisati zajednicku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog straeškog partnerstva. Pre nekoliko godina potpisao sam sa vama zajedničku izjavu o produbljivanju naših strateških odnosa. Naši odnosi su duboki i sadržajni i ne obeležva ih samo prijateljstvo i saradnja, već i zajednička vrednost", rekao je kineski predsednik.

Naša dva naroda su miroljubiva, dodao je, iz generacije u generaciju se bore za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti i da su zato, ocenio je, dva naroda vrlo jaka.

"Spremni smo da sa vama dajemo doprinose za očuvanje svetskog mira", naglasio je Si, dodajući da je cilj da se naparvi ne samo zajednica interesa, već i zajednica sudbina.

To zajednica sudbina ne samo dve zemlje, već celog sveta, zaključio je kineski predsednik, poručivši da Kina insistira da se realizuju mir, razvoj i zajednički prosperitet.

Razgovori delegacija Srbije i Kine

Tanjug/Rade Prelić 18.6.

Razgovori delegacija Srbije i Kine, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pred početak razogovra delegacija, Nikolić je još jednom svima poželeo dobrodošlicu i da razgovori o biznisu dobro teku.

"Jos jednom vam zelim dobrodošlicu i da sve poslove obavite na obostrano zadovoljstvo. Srbija vas prima otvorenog srca i vi ste to prijateljstvo mogli da vidite od kako ste stupili na tle Srbije", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da Srbiji treba pružena ruka, ali da u njoj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade.
"Novac se troši, a rad ga stvara", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da, uz dosadašnju ekonomsku saradnju i investiranje u infrastrukturu, ulazak Kineza u Železaru u Smederevu poslovni potez koji će za večnost učvrstiti ekonomske odnose dve zemlje.

On je rekao da Kinu raduje ekonomski rast Kine i to što njihovi gradjani žive iz dana u dan sve bolje.

Nikolić je rekao da je Srbiji drago što Kina polako zauzima mesto koje joj pripada u svetskoj politici, zato što je, naveo je, svetu nedostajala velika sila koja se neće mešati u tudju politiku i neće vojno rešavati svoje sukobe.

"Mi se ponosimo prijateljstvom koje osećamo da vi gajite prema nama", rekao je Nikolić, navodeći da će se to prijateljstvo danas proširti na sveobuhvatno strateško partnerstvo, te da će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazua.

To, rekao je, nije posledica nedovoljno razvojenih odnosa, nego novog razvoja u odnosima.

Nikolić je rekao da veruje da je Si mudar čovek i da zna da Srbija ne glumi prijateljstvo i da ga ne formira za dan ili za godinu.

"Mi samo nastavljamo ono što su mudri ljudi pre nas odavno ustanovili između Kine i Srbije", rekao je Nikolić, podsetivši da će Si razgovarati i sa predsednikom i članovima vlade.

On je dodao da "svi mi pomalo živimo po tragovima svojih predaka", a da su naši preci stvarali prijateljstvo sa Kinom.

Si Đinping poručio je, uoči početka bilateralnog sastanka delegacija Srbije i Kine, da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

Orden za Si Đinpinga

Tanjug/Tanja Valič 18.6

Orden za Si Đinpinga, Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Danas počinje zvanični deo posete. Kada sam bio u avionu osetio sam prijateljstvo i osećaj vašeg naroda, vas i vlade prema Kini. Čim smo stigli primetili smo da ste poslali tri Miga 29 da nas dočekaju i čim sam stigao na aerodrom organizovali ste veličanstven doček. Juče smo imali divnu večeru sa vašom porodicom. Osećam se kao kod svoje kuće", rekao je Si Đinping, dodajući da je poseta Srbiji bila njegovo obećanje i obećanje kineskog naroda i vlade.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa ocenama predsednika Srbije Tomislava Nikolića o bilateralnim odnosima i njegovim idejama i mišljenjima.

Kineski predsednik je podsetio da se sa Nikolićem sastao tri puta od 2003. godine, a poslednji put prošle godine, kada je Nikolić posetio Kinu i prisustvovao obeležavanju 70 godina od pobede kineskog naroda nad japanskim agresorom i pobede nad fašizmom, kada su i prestavnici Vojske Srbije učestvovali u vojnoj paradi u Pekingu.

"Tada smo iscrpno razmenili mišljenja o svim pitanjima. Od tada smatramo da su naši strateški partnerski odnosi na višem nivou, a time je udaren čvrsti temelj za uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje", naglasio je Si.

Dodao je i da je Nikolić političar sa visokim prestižom, da je dosta uložio za interes svog naroda i domovine, te da je stari prijatelj Kine i kineskog naroda.

U obe delegacije nalazi se po 12 predstavnika.

Potom se pristupilo ceremoniji uručenja Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici.

 

 

Komentari (6)

GDE SI PTM

18.06.2016 10:00

Ovo nije nista,Dacic prvo napravi kontuziju sake,pa iscupa ruku iz ramena ,a onda raspali po plecima da odvali plucno krilo. Svi nasi politicari,bez razlike ne znaju protokol i misle da je servilnost jedini nacin ne koji se docekuju visoke zvanice.Servilnost i tone zdranja plus gomila poklona.

milijana

18.06.2016 14:04

@GDE SI PTM - U pravu si, i onda kad se usika baljezga gluposti i zapeva Miljacku. u.

milijana

18.06.2016 10:08

Valjda ga nije i danas mlatnuo. POBECI CE COVEK PRE VREMENA.

СЕНОВИЋ

18.06.2016 11:04

Од свих бивших СФРЈ, једино је Србија задржала Титоистичку гардеробу на гарди.

DJuza

18.06.2016 13:58

SRBIJA BI TREBALA DA PREUZME STROGE KINESKE ZAKONE ZA KRADJU I KORUPCIJU ,NIJEDAN OD OVIH NASIH NA SLICI NE BI BIO ZIV

Profa

18.06.2016 18:17

Da li postoji iko pismen u ovoj vladi da procita i sta je napisano sitnim slovimda neudjemo jos u vecu bulu, koliko ce se sredina zatrovati i koliko ce gradjana biti otovano i umreti od rakarTo nase politicare ne interesuje jer ce se ugraditi u cenu