Nikola Jokić
Profimedia
Nikola Jokić i Aleksandar Đorđević

A. Dimitrijević

Nikola Jokić i Aleksandar Đorđević, Foto: A. Dimitrijević

Činjenica da su se na istom mestu našle dve legende, selektori reprezentacija Srbije i Crne Gore Aleksandar Đorđević i Bogdan Boša Tanjević, trebalo je da bude samo lagani i lep uvod u „Trofej Beograda 2017”, turnir koji je tokom ovog vikenda, pored ove dve selekcije, u Beograd „doveo” i selekciju Grčke.

Trebalo je, ali nije. Umesto da se trofejni stručnjaci koncentrišu na priču o očekivanjima i ambicijama pred relativno skori početak EP (31. avgust - 16. septembar), sve je otišlo u potpuno drugom pravcu. Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević još jednom se osvrnuo na činjenicu da je centar odlučio da ovog leta ne igra za nacionalni tim.

- Pričali smo sa Denverom i oni nisu stajali Jokiću na putu. Nikola je ostao pri svom stavu! Teško je doći do svih glava iz naših fotelja - objasnio je Đorđević.

Čika Boro, ljubim vam ruku!

Tanjević je tokom razgovora sa medijima u Beogradu ispričao i jednu anegdotu.

- U Turskoj sam naučio da kada te neko poštuje - kada mu pružiš ruku, on je poljubi. Rekao sam sebi na sahrani Ranka Žeravice: „Idem da poljubim Bori Stankoviću ruku.“ Nekada sam trošio sate da ocrnim ljude zbog toga što su sr*li o Bori - objasnio je Tanjević koliko se divi Bori.

A onda je reč o istoj tezi uzeo čovek koga krasi višedecenijsko iskustvo.

Prošao je Bogdan Tanjević sve što je mogao otkako je 1971. godine preuzeo mesto trenera sarajevske Bosne.

U svom CV-u ima i titule šampiona Evrolige, prvaka Jugoslavije, Italije, Fransuske, Turske.

Tek da ne bude zabune o kakvoj je veličini reč, o njegovom uspehu svedoče i medalje sa reprezentacijama Turske (srebro na SP), Italije (zlato na EP), SFRJ (srebro na EP).

- Pitate za Jokića? Pa kako je moguće da su ti treneri koji ga savetuju toliko glupi? Šta on radi sad? Tamo u SAD imaju „gurue”, bacaju mu tenisku lopticu koju mora da uhvati sa tri prsta. Taj trener uzima 1.000 dolara dnevno. A mi ovamo: „Drži ga tamo, drži ga vamo, drži ga tamo...” - slikovito je počeo Tanjević.

Za Bošu nema dileme da rad igrača sa reprezentacijom donosi samo boljitak.

- Ova naša reprezentativna priprema je zlato. Sad će Jokića tamo da nabilduju, da mu nabace deset kila! Da li se sećate Tonija Kukoča kad su mu nabacili kilograme, trebalo mu je vremena da se pokrene. Smanjuju im se ručice. Radite noge i malo leđa! Pa kako samo ruke, nećete da radite na železničkoj stanici - jasan je bio Tanjević.

Komentari (10)

Panta

12.08.2017 08:29

Pametnom savet ne treba, budalu ne vredi savetovati...

Mika

12.08.2017 08:30

Bice vremena za reprezentaciju! Ne verujem da bilo sta licni imaju treneri za Jokarinu pauzu u reprezentaciji. Idemomooooo Jokara!!!

momazver

12.08.2017 09:29

Bošo ne pričaj svašta.Seti se da je Aca Nikolić čučeći na sred dvorane gledao košarkaše kako 45 minuta trče, a po završeku treninga znao je da kaže I NEKIM TVOJIM DRUGOVIMA nemoj da dolaziš više! Dok ne naučiš da trčiš!. Dakle, danas je u košarci individualni trening,pa i hvatanje teniske loptice sa 3 prsta okej!Što se Djordjevića tiče,koliko cvili za Jokćem,implicira da u ostale naše centre NEMA poverenja.Sramota!Ostavite dečka da se usavrši i postane ZVER srpske košarke.Njegovo vreme dolazi

Ja

12.08.2017 12:45

Jokicu, nesto su "usitnili" komentari..vise nas ne zanimas.

živiš svoj život

12.08.2017 14:15

@Ja - Više zanima on tebe, nego ti bilo koga na planeti, očigleDNO.

N.N.

12.08.2017 13:19

Znači sada sledi orkestrirana medijska pljuvačina po Jokiću? Ovde svako ima pravo da odlučuje u tuđe ime. Sve ovo su prošli Đoković, Ana Ivanović, Jelena Janković, Peđa Stojaković...

pera rogonja

12.08.2017 14:21

Jokicu svaka cast.Razmisljaj tvojom glavom ostavi zlobnike neka zvocaju.Kad budes bio zvezda da ti svi zavide,onda vidi da li ce da igras za reprezentaciju.Zivi se od novca koji zaradis a ako su reprezentaciji potrebni dobri sportisti naka plati.Ko jos radi sto je patriota,Budalastine,

steva

12.08.2017 19:29

Najveci je problem to sto se celo vreme laze , ne govori se 100 % istina . Denver je planirao da pravi ekipu oko Jokare. To je uzasno velika cast i zahteva maksmalnu saradnju sa organizacijom . Ne nisu ovi iz Denvera naredili Jokicu da ne igra na Ecropskom prvenstvu , ali su mu " predlozili...sugersali...savetovali" da ovo leto iskoristi da ispravi svoje fizicke nedostatke jer oni racunaju na njega kao glavnog igraca ekipe . A ocekuje ga i novi ugovor koji bi trebao da bude preko 100 miliona .

Poznanik

12.08.2017 20:13

Tužno je što naš selektor uporno laže. Prvo Jokić je još po završetku NBA sezone saopštio Đorđeviću da neće igrati na europskom prvenstvu. Sve ostale priče su laž. Svi koji ga sad kritikujete zapitajte se šta ste vi to uradili za državu, da bi imali moralno pravo sad kritikovati Jokića.

Aleksandat

13.08.2017 02:20

Ne treba niko da igra za Srbiju. Igraju momci košarku zbog para. Jokiću obogati se što više da podmiriš apetite. Srbija ne bila ništa u košarci da su svi kao Jokić. Igrao je za Srbiju dok je to moglo da se naplati dobrim transferom. Nećeš igrati za Srbiju, jer te niko više neće zvati. Igraj za Amerikance u tem Denveru.