Jelena Janković
Privatna arhiva
Jelena Janković

Privatna arhiva

Jelena Janković, Foto: Privatna arhiva

Ona je tako nakon teške borbe sa opakom bolešću rešila da iz korena promeni način života i ishrane, a nedavno je od toga napravila i biznis.

Naime, Jeleni je pre tri godine dijagnostikovan kancer vulve i materice, a lekarske prognoze nisu bile sjajne. Ipak, ova hrabra žena je nakon operacije rešila da promeni način života i ishrane. Kako kaže, pomoću organske hrane proizvedene na farmi na kojoj se povrće uzgaja na zemlji tretiranoj zeolitom i domaće životinje hrane kukuruzom sa oranica takođe tretiranih zeolitom, bez ikakvih pesticida, pobedila je opaku bolest.

- Kada sam videla koliko je važno šta jedemo i kako se hranimo i koliko je taj zdrav i organski način ishrane meni pomogao, odlučila sam da proizvodim zimnicu na potpuno tradicionalan način od povrća koje ništa osim vode i sunca nije primalo – kaže Jelena Janković za naše novine.

Proizvodnju je nazvala „Nanin recept s juga“ jer se ajvar, pinđur, trljanica i mleveni paradajz prave po receptu njene svekrve Nana Ljubinke, koja je bila čuvena u tom kraju i poznata po svojoj zimnici. Kaže, Nana Ljubinka nije znala šta znači „organska hrana“, ali je svakog seljaka i proizvođača hrane iz okolnih sela znala u prste i kupovala je samo neprskano povrće.

- Naša zimnica jedinstvena je i po tome što se sve radi ručno. Od pečenja, ljušćenja i čišćenja do kuvanja i začinjavanja, sve rade žene. Trenutno pet žena peče i ljušti paprike, a tri, zajedno sa mnom, rade u radionici, melju i kuvaju. Zatim se tegle pune, stavljaju u pasterizator i spremne su za prodaju - objašnjava Jelena.

Tajna je u ljubavi

Iako je, pre svega, vrsna domaćica, Jelena kaže da je glavni sastojak svih njenih proizvoda ljubav. - Naša zimnica je jedinstvena jer nema dodataka, nema konzervansa, nema aditiva, nema hemije, a glavni sastojak je ljubav - poručuje ova šarmatna preduzetnica.

Jelenini proizvodi posebni su i po tome što su žene koje su angažovane na pravljenju zimnice iskusne domaćice iz vranjskog kraja, poznate i čuvene po ajvaru, ali i koje su godinama nezaposlene.

– Sve koje pravimo ovu zimnicu radile smo u državnim firmama koje su se raspale, ili su otišle u stečaj, ili posle privatizacije za nas nije bilo mesta - kaže Marija Mujakić, jedna od zaposlenih, i dodaje da je ona posle bitke sa tumorom štitaste žlezde „prepisala“ Jeleninu terapiju organskom hranom.

Ajvar, proizvodnja, Vranje

Privatna arhiva

Ajvar, proizvodnja, Vranje, Foto: Privatna arhiva

- Trenutno našu zimnicu prodajemo reklamom „od usta do usta“, putem društvenih mreža i imamo sajt „www.ajvarsjuga.rs“. Planiramo da konkurišemo za subvencije kod NZS-a i PKS-a za podsticaj ženskog preduzetništva i pojačamo reklamu i plasman. Ženama koje ovde rade mnogo znači što se osećaju korisno, što znaju da rade dobru stvar i na kraju što posle deset i više godina na birou i bez posla imaju svoj dinar. Jug je mnogo siromašan i svaki dinar mnogo znači - kaže Jelena.