Porodica Noć veštica bundeva
Shutterstock
Porodica Noć veštica bundeva

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za one koji su spretniji u kuvanju to će biti zadovoljstvo, a manje spretni će pripremiti ukusan ručak bez napora. Kupite konzerve pelata, pasulja, graška i držite ih u ostavi. Veoma često ćete ih naći na povoljnim sniženjima. Možda vam u startu deluje skupo, ali uštedećete na struji i vremenu.

Trouglovi od spanaća i sira

Trouglovi od spanaća i sira

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

4 kore za pitu
2 šolje barenog spanaća
1,5 šolja mrvljenog feta sira
pola šolje otopljenog putera ili ulja

Priprema: Obareni spanać dobro ocedite i izmešajte sa izmrvljenim feta sirom. Ugrejte rernu na 220 stepeni, a u pleh stavite pek-papir. Jednu koru raširite i namažite puterom, pa stavite drugu, premažite i tako uradite sa svim korama. Kore isecite uzduž i popreko da dobijete četiri kvadrata. Stavite fil i uvijte trouglove. Premažite i gornju stranu sa malo putera. Ako želite, možete posuti susamom, krupnom soli ili kimom. Pecite u rerni da trouglovi dobiju zlatnobraon boju.

Savet: Ovako pripremljene trouglove možete puniti mesom, pečurkama, prazilukom, sirom i jajima, ali i ostacima pečenja, suhomesnatim proizvodima i sirom. Uz jednostavnu pripremu od malo sastojaka dobićete odličan doručak, večeru ili obrok koji ćete poneti.

Pikantna čorba od paradajza sa kobasicom

Pikantna čorba od paradajza sa kobasicom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

2 konzerve pelata ili pasiranog paradajza
konzerva kuvanog pasulja
250 g kobasice po izboru
kocka za supu
so, majčina dušica (timijan)

Priprema: U šerpu sipati pola litre vode i kada prokuva, dodati kocku za supu i skuvati. U isti sud dodati paradajz, iseckanu kobasicu i pasulj. Ostaviti da provri i kuvati desetak minuta.

Savet: Ova pikantna čorba se veoma brzo sprema, nema zapržavanja i dodatnog ulja, pa joj je mala kalorijska vrednost. Često se služi kao glavno jelo. Gušće napravljena može biti i varivo. Prednost je što se veoma brzo priprema i možete je pripremiti pre ručka. Uvek uspeva, a u zavisnosti od ukusa kobasice, može biti veoma pikantna. Dobro je imati u ostavi konzerve pelata, graška i pasulja tako da uvek možete pripremiti kuvano jelo.

Piletina sa paradajzom i krompir na američki način

Piletina sa paradajzom i krompir na američki način

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

4 pileća bataka sa karabatacima
2 konzerve pelata
2 glavice crvenog luka
2 kašike ulja
so, suvi začin, origano, bosiljak
4 krompira
pola šolje ulja
2 kašike mešavine začina za krompir

Priprema: Zagrejte rernu na 190 stepeni. Luk isecite što sitnije. Pomešajte začine i luk. Izmešajte piletinu sa svim začinima. Stavite je u pleh da koža bude odozgo. Pecite piletinu oko 30 minuta u rerni bliže grilu, odnosno gornjem grejaču.
Ugrejte rernu na 190 stepeni. Stavite ulje u tepsiju i ugrejte 5 minuta. Krompire isecite na kriške i uvaljajte ih u smesu začina, sipajte u tepsiju i okrećite da porumene sa svih strana. Pecite ih u pećnici oko 30 minuta i povremeno okrećite da se ravnomerno ispeku.

Savet: Ovo je veoma praktičan recept iz rerne, meso i krompir možete peći zajedno. Ušteda je u vremenu i struji. Za to vreme, dok se ručak peče u rerni, ostaje vam dovoljno vremena za druge stvari. Veoma je važno dodati začine i jelo je ukusno, a smanjujete količinu ulja, pa ima i manje kalorija. 

Salata od crvenog kupusa sa jabukom

Salata od crvenog kupusa sa jabukom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

600 g crvenog kupusa
jabuka (greni smit ili ajdara)
supena kašika jabukovog sirćeta
2 supene kašike ulja

Priprema: Crveni kupus narendajte na krupno rende. Jabuku sa korom isto narendajte. Pomešajte i posolite. Rukom sve malo izgnječite da puste sokove. Dodajte jabukovo sirće i ulje. Promešajte i ostavite da odstoji pola sata.

Savet: Uz ovu salatu se odlično slaže suvo grožđe, prepečeni orah ili ren. Salata može stajati u frižideru četiri dana.

Kolač od bundeve

Kolač od bundeve

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

150 g rendane budneve kratko kuvane
4 kašike oštrog brašna
2 kašike mekog brašna
1,5 kesica praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
kora i sok od pomorandže
120 g mlevenih oraha
1 dl mleka
1 dl ulja
4 jajeta
12 kašika šećera
začini: cimet, m. oraščić, klinčići

Priprema: Ugrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte suve začine u činiji. Kombinaciju začina sami odredite po ukusu. Odvojite belanca i ulupajte sneg. Ostale vlažne sastojke sjedinite u drugoj činiji. Sve sastojke sjedinite i dodajte na kraju belanca lagano mešajući. Obložite pek-papirom pleh za pečenje i premažite sa malo ulja. Sipajte smesu i pecite dvadesetak minuta. Proverite da li je kolač pečen čačkalicom.

Savet: Trajanje pečenja kolača zavisi od debljine kolača. Različite kombinacije začina za poslastice stavite prema ukusu. Umesto oraha možete staviti pečene i mlevene lešnike ili bademe, a ako ne želite ili je neko alergičan, zamenite ih prezlama. Ovaj kolač leti možete praviti od šargarepe.

Tagovi