Zdravstvena ustanova
profimedia
Zdravstvena ustanova

profimedia

Zdravstvena ustanova, Foto: profimedia

Zdravstvene ustanove širom Srbije po raznim osnovama duguju neverovatnih 100 miliona evra, zbog čega su im računi u blokadi. Dok je pre godinu s tim muku mučilo „samo” 16 zdravstvenih ustanova, taj broj se sad popeo na 21. Blokirano je sedam domova zdravlja, 12 bolnica i službi Hitne pomoći, kao i apotekarske ustanove „Pančevo” i „Šabac”! Zbog toga jedva rade zdravstveni centri u Užicu, Vranju, Surdulici, bolnice u Vršcu i Boru, domovi zdravlja u Leskovcu, Ćupriji, Žitorađi...

Dr Marko Ilić iz Opšte bolnice u Ćupriji kaže za „Alo!” da zbog blokada pacijenti ne trpe - za sada.
- Sve što nam je neophodno za rad trenutno imamo. A kako će dalje da bude, to ne mogu sada da predvidim - kazao je on.
Kako je „Alo!” u više navrata pisao, glavni razlozi blokada računa vuku korene još iz 2006. godine, kada stomatolozima nisu isplaćene plate, zbog čega su oni tužili zdravstvene kuće koje su posle morale da ih isplate. Osim toga, blokirani su im računi i zbog neplaćanje lekova i medicinskih sredstava nabavljačima, kao i zbog nenamenskog trošenja novca koji im je RFZO isplaćivao. Pojedini direktori, kako je već objavljeno, trošili su ta sredstva na plate i stimulacije zaposlenih, ali i na radnike koje su primali bez ikakvog plana.

Ministar Lonačar

RAS

Ministar Lonačar, Foto: RAS

- Sad smo došli dotle da poverioci od ustanova koje su u blokadi svoja sredstva naplaćuju i preko sudskih izvršilaca. Naplata se izvodi zaplenom medicinskih aparata, vozila hitne pomoći ili zaostalih lekova na lageru. Zbog cele te situacije na plaćaju se prekovremeni rad, potrebe laboratorije, kao ni servisi aparata - opisuje situaciju naš izvor blizak zdravstvenim vlastima.

Da li je blizu krah srpskog zdravstva, pitanje je na koje je Ministarstvo zdravlja pokušalo da odgovori za „Alo!”:
- Dugovanja zdravstvenih ustanova je nasleđen problem, koji se godinama akumulirao. Na kraju je doveo u opasnost opstanak kompletnog zdravstvenog sistema. S tim u vezi, sadašnji saziv Ministarstva zdravlja u poslednje dve godine preduzeo je niz mera kako bi omogućio nesmetano funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova, pa i onih u blokadi. Svi troškovi zdravstvenih ustanova se u poslednje dve godine izmiruju na vreme, čak i pre isteka zakonskog roka, tako da nije napravljen nijedan novi dug u ovom periodu. Ministarstvo zdravlja izražava veliku zahvalnost poveriocima, posebno iz farmaceutskog sektora, na razumevanju i strpljenju tokom prevazilaženja ovog problema - kažu nadležni.

RFZO priskočio u pomoć!

Prema objavljenim podacima, lekove za potrebe blokiranih ustanova RFZO sada plaća direktno dobavljačima. Isto je i kada su u pitanju krv i produkti od krvi, energenti. Dosad je ta ustanova isplatila oko 1,06 milijardi dinara dobavljačima za potrebe zdravstvenih ustanova čiji su računi u blokadi.

Komentari (10)

lilit

17.09.2016 20:11

Mojoj (gde radim) firmi je Milan Beko dužan (sud potvrdio) oko 6-7.000.000 E, (DA MILIONA EVRA), i što njemu izvršitelji ne zakucaju na vrata!? Selektivno je sve u Srbiji, neko (tajkuni i prijatelji vlasti) rade šta hoće a ostali na GILJOTINU!

meda

17.09.2016 21:05

@lilit - Ma, ovo i jeste pokrenuto zbog sirotinje. To je svakom normalnom coveku jasno. Znate kako dzukele kazu: Ko ima, daj mu nek ima jos vise, ko nema, uzmi mu i ono sto ima.

ana

17.09.2016 23:29

@lilit - sve ce da pogase da ne mora da palti Beko i druge bele mecke. Posle ce narod da pisti i zove vojsku dai policiju da krene u lov na bele medvede. Dozovite se pameti na vreme dok je lovostaj.

Maja

17.09.2016 21:11

Ko je duzan mora da plati, pa i zdravstvene ustanove. Gde su potrosili pare a nisu platili dobavljacima.

srbija

17.09.2016 21:30

Ko je doneo i u čije ime nakaradne odredbe u vezi izvršitelja? Ako tajkun mesecima ne isplaćuje plate, odakle da narod podmiruje svoje obaveze? Hoće li konačno neka redakcija da pita nadležne za mißljenje?

sole

17.09.2016 22:01

Mi odavno ne mozemo da se lecimo jer je zdravstvo u haosu.to je i cilj anglosaksonaca i ovih na vlasti.

nela

17.09.2016 22:08

Dosta vise sa tim izvrsiteljima i njihovim zaplenama ! ! Sta mene kao pacijenta interesuje odnos Bolnice i dobavljaca ??? Mene interesuje da za svoje pare od plate sto svaki mesec odbajam u zdrastvo - imam pravo da se lecim.! Kada ukinemo takav nacin uplate - onda moze drugacije,ali hocu moje pare od cele plate da svaki mesec dobijem- onda me ne interesuje nikakvo penzijsko i zdrastveno.Kada odem u penziju - ja cu imati svoje pare- ili cu ih prokockati do tada.TO JE ONDA MOJ PROBLEM !

djuram

17.09.2016 22:08

Kako gde,u transfuziji Nis direktor sa saradnicima putuje u Dubai a zna se ko placa,povecavaju se plate,trose se milioni na nepotrebne stvari i vrse nabavke nepotrebne,renoviranja,kada covek pogleda para koliko hoces.Ali problem je sto i lopovluka u doticnoj ustanovi na pretek,direktoru su odresene ruke jer je mimo zakona isterao predsednika UO koga je vlada postavila da moze da krade,namesta tendere i trosi milione,nema zime u transfuziji Nis.

ana

17.09.2016 23:27

kiad svi dodju u situaciju da im se oduzme imovina jer ne placaju racune nesto DEBELO SMRDI. Ocito da su racuni za neke druge fdrtave realni a ovde astronomski. Manite se jednostranih uvodjenja cena i zakona. MI INIDUSTRIJU NEMAMO: NISMO EU VEC SAHARA:

andrej

18.09.2016 07:14

Još narod može da trpi. E kad dodje do guše onda će narod da se reši izvršitelja.