Bezbednosno informativna agencija BIA
BIA
Bezbednosno informativna agencija BIA

BIA

Bezbednosno informativna agencija (BIA), Foto: BIA

U predlogu izmena tog zakona, koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, navodi se da za popunjavanje radnih mesta u Agenciji nije obavezan konkurs, a da o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor. 

Inače, na uslove za zasnivanje radnog odnosa po novom predlogu primenjuju se propisi kojima se uređuju uslovi za zasnivanje radnog odnosa u ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove.

U obrazloženju zakona stoji da se izmene i dopune Zakona o BIA donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije i zbog usklađivanja sa usvojenim Zakonom o policiji koji je stupio na snagu 5. februara 2016. godine, kao i sa Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru.

Izmenama zakona predviđena je obavezna stručna obuka pripadnika BIA, njihovo stručno usavršavanje i poseban stručni ispit.

Predlaže se da se izmene i dopune Zakona o BIA donesu po hitnom postupku, s obzirom da bi, kako se ističe, u protivnom bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, što bi, dodaje se, moglo da ima štetne posledice po građane.

U tekstu izmena Zakona naglašava se i da su podaci o organizacionim jedinicama, nacinu rukovođenja, ovlašćenjima i odgovornostima rukovodilaca, unutrašnja kontrola, interna revizija, podela, vrsta i ukupan broj radnih mesta tajni, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Takođe, navodi se da pripadnici BIA ne mogu biti članovi političkih stranaka, kao i da nemaju pravo na sindikalno organizovanje, niti pravo na štrajk.

Pored toga navodi se da su pripadnici BIA dužni da čuvaju podatke koji predstavljaju državnu, vojnu, službenu ili poslovnu tajnu, metode, mere i radnje koje predstavljaju ili sadrže neku od tih tajni, a od obaveza čuvanja tajne pripadnika Agencije može da oslobodi direktor BIA.

U predlogu stoji da ne postoje relevantni propisi Evropske unije sa kojima je potrebno uskladiti odredbe Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o BIA.

Komentari (2)

Pera Detlic

30.08.2017 18:13

BIA bi morala imati ovlascenja da hapsi izdajnike i lopove na vlasti zasto to ne radi nije mi poznato, ma pravim se lud da ne znam vlast ih kontrolise i selektira....

Dragan Jovic

31.08.2017 08:22

veoma demokratski Zakon da direktor ovaj put keramicar bira koga i kada hoce.Ljudi ali mi stvarno moramo da propadnemo ovo je takva sramota i javasluk.Pricamo o hapsenju na KiM a ovde nam proturaju kakve hoce Zakone sve po nalogu glavno im vodje i demagoga!