Romi transseksualci
Promo
Romi transseksualci

Promo

Nevidljivi, Foto: Promo

Tema izložbe je višestruka diskriminacija, odnosno diskriminacija po više osnova, što se prema zakonima Srbije smatra posebno teškim oblikom diskriminacije.

- Diskriminacija je i dalje jedan od najvećih problema u Srbiji, ali ga građani ne prepoznaju sve do trenutka dok sami ne postanu žrtve. S obzirom da svaki građanin ima mnogo identiteta, posebno teški slučajevi su oni kada je neko diskriminisan po dva ili više osnova. Međutim, ovakvi slučajevi su mnogo manje poznati javnosti, a žrtve višestruke diskriminacije se mnogo ređe odlučuju da prijave slučajeve. Većina veruje da je sve što im se dešava normalno i da “tako mora da bude” - rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za zapadni Balkan, koja organizuje ovu izložbu.

Romi transseksualci

Promo

Romi transseksualci, Foto: Promo

Autori Vesna Lalić i Dragan Kujundžić spadaju među vodeće novinske fotografe. Oboje imaju veliko iskustvo u medijima, ali i u sferi dokumentarne fotografije.

- U fotografijama kroz ovu izložbu pokušavam da osvetlim unutrašnji svet onih koji žive na tolikoj margini da se više niko i ne pita kako se oni osećaju - rekla je Vesna Lalić.

Sa željom da otvori nove vidike u jednom zatvorenom društvu, kroz izložbu “Nevidljive” Dragan Kujundžić želi da prikaže kako se osećaju drugačiji i podstakne razumevanje tuđih osećanja i poštovanje njihovih različitosti.