Bakir Izetbegović
Oliver Bunić
Bakir Izetbegović

Oliver Bunić

Bakir Izetbegović, Foto: Oliver Bunić

- U ovom trenutku ne treba reagovati emotivno i mislim da ova naša reagovanja nisu emotivna, nego da odražavaju suštinu razumijevanja ovog problema koji su stvorili SDA i Izetbegović - rekao je Đokić novinarima nakon sastanka lidera partija vladajuće koalicije koji je održan u Banjaluci povodom Izetbegovićevog zahtjeva za podnošenje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Đokić je dodao da je Izetbegović na ovaj način uzurpirao ili pokušavao da uzrupira, i to ne po prvi put, institucije BiH za promociju svoje politike.

On je istakao da srpski narod i Republika Srpska moraju da procene sadašnji trenutak "na način da je to jedna velika igra".

- Potpuno sam uveren da Izetbegović ovaj potez nije povukao sam, niti da je iza ovog poteza onaj dio bošnjačke elite koja se okupila u Sarajevu prije nekoliko dana. Mislim da postoji još neko iza tog scenarija i da taj neko nema dobre namjere prema stabilnosti i mirnom životu u BiH - naglasio je Đokić.

On kaže da svi koji podržavaju takvu politiku nisu prijatelji ni Srba, ni Bošnjaka i Hrvata, već da ponovo žele da vide zemlju u kojoj će biti sukoba, scena izmučenih i izmrcvarenih ljudi, te da neko možda želi ponovo i rat.

- U ovom trenutku moramo da okupimo političke lidere, ali i intelektualnu elitu Srpske, da razgovaramo o ovom problemu jer mislim da ovaj trenutak ne smijemo potcijeniti kada je riječ o namjerama koje imaju Sarajevo, Izetbegović i njegova stranka, kao i oni intelektualci u BiH koji ih podržavaju - naveo je Đokić.

Lider SP-a očekuje puno razumevanje za ovakvu inicijativu i od vrha vlasti Srbije jer je ovo, kako kaže, udar i na Srbiju u kojem je prva meta Republika Srpska.

On kaže da će postojati spremnost da Srbija i Srpska razmatraju ovaj problem i dogovore zajedničku aktivnost.

- Ta aktivnost mora biti deo osmišljenog pristupa koji će pomoći da i dalje ovaj region bude miran i da se odbranimo od ovakvih ataka - rekao je Đokić.

On je dodao da odgovornost vidi i u međunarodnoj politici koja je prisutna u BiH, a koja je uvek podržavala stavove Bošnjaka i njihovog vođstva.

Đokić je istakao i stav OHR-a koji, kako je naveo, ničim ne dovodi u pitanje, niti osporava ono što je uradio Izetbegović.

Komentari (2)

Бошко Београд

19.02.2017 23:50

Сукоб Ислама и Хришћанства траје већ 15 векова и углавном је на штету Хришћана Православаца. САД као најмоћнија западна хришћанска сила подржава радикалну Исламистичку антисрпску политику Муслимана у БиХ и све ставове Г-дина Изетбеговића као тзв. „међународну политику” (заправо своју личну - divide at impera -). Верујем да Г-дин Изетбеговић жели чисту Исламску теократску државу у којој би облик владавине био утемељен на принципима Исламског парава, као што је напр. у Саудијској Арабији.

Драгомир

20.02.2017 08:44

@Бошко Београд - Бошко,тако се пише коментар!Јасно где шта видиш то и прочиташ.ЈЕДНО СЛОВО - ЈЕДАН ГЛАС!А када цитам коментаре које пису на писму рузних и подмуклих енглеза ја се узасавам!Док су нас хришћани који мисле да су католици убијали на најгоре начине за то време су нас опкољавали муслимани азиланти.А да ствар буде страховита убијали су нас усташе а покатоличени срби.Против нас је србин Бранко Живковић алијас Бакир Изметбеговић?То исто чини србин Хашим Тачи из фамилије Даниловић.СВЕ СРПСКИ ПРОКЛЕТНИЦИ.