Bakir Izetbegović
Profimedia.rs
Bakir Izetbegović

Profimedia.rs

Bakir Izetbegović, Foto: Profimedia.rs

 

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je danas da je Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsedništva BiH.

U pismu koje je Crnadak bio uputio MSP-u, ističe se da je Izetbegovićeva odluka da pokrene reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, doneta izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

 

Crnadak je ranije izjavio da je Izetbegović naredio je ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da ne prosledi to pismo, ali da je on uspeo da ga dostavi "drugim kanalima".

Izetbegović je u petak potvrdio da će pokrenuti zahtev za reviziju presude, iako za to nije imao saglasnost Predsedništva BiH. Srpski i hrvatski član tog tela, Mladen Ivanić i Dragan Čović, ne podržavaju zahtev za reviziju i smatraju da se Izetbegovićevim potezom krši Ustav.

Povodom Crnatkovog pisma, Izetbegovićev kabineta izdao je saopštenje u kojem, kako se navodi, iznosi činjenice "u cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti BiH" o postupcima ministra Crnatka, prenosi Fena.

"Prema Ustavu BiH, ministar spoljnih poslova nema pravo da obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju s MSP u Hagu ukoliko ga za tu komunikaciju nije svojom odlukom ovlastilo Predsedništvo BiH", navodi se u saopštenju.

Izetbegovićev Kabinet napominje da ne postoji nikakva odluka Predsedništva BiH o ovlašćenju Crnatka da obavlja bilo kakvu usmenu ili pisanu komunikaciju s MSP, te da je reč o "neovlašćenoj korespondenciji s tim sudom koja ne predstavlja zvanični stav države Bosne i Hercegovine".

U saopštenju se ocenjuje da instrukcija kojom je Crnadak 14. februara naložio ambasadorki Čolaković da Registraru MSP-a dostavi njegovo pismo, predstavlja tešku zloupotrebu položaja ministra spoljnih poslova i ambasade BiH u Hagu.

"Ukoliko je ministar Crnadak Registraru MSP-a zaista nekim ''drugim kanalima'' u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH dostavio svoje neovlašćeno pismo, on je u tom slučaju preduzeo radnju koja predstavlja neustavno i vaninstitucionalno delovanje, odnosno kršenje Ustava BiH i zloupotrebu položaja ministra spoljnih poslova BiH", naglašava se u saopštenju.

Kabinet navodi da je 14. februara ambasadorka Čolaković primila pismo ministra Crnatka, u zatvorenoj koverti, i prateću instrukciju da to pismo dostavi Registraru MSP, a istog dana je Crdanaku uputila dopis sa zahtevom da se ambasadi BiH dostavi odluka Predsedništva BiH kojom se odobrava upućivanje ministrovog pisma sudu.

Dan nakon toga, Crnadak je ambasadi BiH u Hagu dostavio dopis u kojem "podseća da za obavljanje redovne diplomatske korespondencije ministra nije potrebno odobrenje ili odluka Predsedništva BiH" te ponovo zatražio potvrdu da je ambasada uručila njegovo pismo sudu.

Izetbegović navodi da je 16. februara upozorio Crnatka da ga Predsedništvo BiH nijednom svojom odlukom nije ovlastilo da u svojstvu šefa diplomatije i u ime BiH obavlja bilo kakvu korespondenciju s MSP u Hagu, te da ambasada BiH u Hagu ne sme dostaviti njegovo pismo.

Komentari (4)

todor

19.02.2017 12:01

Ovaj je poput njegovog oca odabran da izazove novi rat na Balkanu. Nazalost bice kao i uvek. "Nekom rat nekom brat." Sirotinju i nepismeni polupismen narod "napumpas" preko medija da gine uzalud a svoje sklonis na sigurno i stices im kapital. Jadni narode balkanski, dali ces se nekad opametiti. ?

kokan

19.02.2017 13:18

Izetbegovic nema pravo da se dopisuje kao suvereni vladar BiH. On nema pravo da svima zabrani svako dopisivanje.

Kvazimodo Sorabius

19.02.2017 16:37

Rat je izbio u BiH kad je njegov babo zrtvovao mir, s patoloskom zeljom da vlada Srbima. Karadzic ga lepo upozorio: ne pokrecite rat, mozete da nestanete. Srbi oslobodili svoje i stali, umesto da se rat zavrsio u Zagrebu i Sarajevu... Ali, vise nece biti Haga, ovo sta ste radili od 1991, 1995, pa do danas, ako naplatimo, istinski se bojim i za nevine. Ali, neka se isprse i skinu ratnog zlocinca s vlasti! Bosna nije muslimanska i nikada nece biti! Hriscani se pitaju!

smm

20.02.2017 01:57

I čačka majmun mečku jer ga nagovara belosvetski ološ da produži politiku svoga babe-debila, a ne vidi da su izgubili Siriju i da će im u Iraku biti definitivni kraj.