Pečenje paprika
Profimedia
Pečenje paprika
Pečenje paprika, Foto: Profimedia

Vratimo se 20 godina unazad, u vreme kada su bake vadile iz plakara one ogromne šerpe, pa je danima cela kuća mirisala na paradajz i pečene paprike. Deda je uveliko prao bure, a sa pijace su se dovlačili kornišoni i džakovi puni glavica kupusa.

Sa godinama, sve je postalo nekako drugačije. Baka je zanemoćala, mama je iz zime u zimu iz plakara izvlačila sve manju i manju šerpu. Izleti kod kuma na plac da se peku paprike postala je retkost, a paradajz u flaši zamenio je paradajz iz tetrapaka.

Ajvar domaći jede se samo ako još neko ima baku koja je voljna da satima ljušti i melje paprike, a onda još pride da se krčka zajedno sa njom pored šporeta. U suprotnom, kupovni ajvar je neizostavna poslastica svake trpeze.

Ipak, ima sladokusaca koji ne žele da jedu "hemiju2, te na sve moguće načine pokušavaju da sami sprave teglu ajvara, ili da ispeku koju papriku – bar za salatu.

Standardan šporet zamenila je ravna ploča, te ono klasično pečenje "na plotnu" više nije opcija. Kada se preračunaš koliko ti rerna izarči struje za 15 paprika, glava te zaboli, te je sve više onih koji biraju opciju uslužnog pečenja.

- Tako je najlakše, kuća ne miriše, na meni je samo da oljuštim paprike. Za pečenje jednog kilograma platim 50 dinara i svi srećni - kaže N. Z. Iz Beograda.

Međutim ima i onih kojima je mnogo tih 50 dinara na cenu paprike, te se odlučuju da peku sami ali nemaju gde. U tom slučaju možeš da iznajmiš termin za pečenje, i to te onda košta 30 dinara po kilogramu.

- Ima žena na pijaci koje prodaju svoj ajvar. Treba naći "pravi". Ukoliko ti se njihov ajvar ne sviđa nude ti da dođeš kod njih i sam pečeš paprike. Uslugu "iznajmljivanja" šporeta ili roštilja ti naplaćuju od 20 do 30 dinara po kilogramu. Onda shvatiš da ti je lakše da platiš onih 50 i da ti lepo donesu sve gotovo, nego da se juriš sa njima po prigradskim naseljima - kaže S. N.

Kad sve staviš na papir, shvatiš da te tegla ajvara iz supermarketa najmanje košta. Ponegde još sigurno ima onih koji se odvaže da ispeku i po 50 kilograma "šilje", pa onda uživaju domaćem pinđuru i raznim đakonijama.

Za nas ostale, pogotovo mlade mame koje od posla ne stižu ni ručak da skuvaju, ostaje da jurimo ajvar i krastavčiće na sniženju.

 

Komentari (1)

kostadin

10.10.2015 06:28

I pre rate se znalo ko je mogao da pravi ajvar. I sada se mora znati ko može da pravi ajvar.