Marko Selaković
promo
Marko Selaković

promo

Marko Selaković, Foto: promo

Prethodne nedelje slušali smo diskusije i istupe srpskih političara, koje bismo mogli prevesti kao „izborne igrarije za mlađe i starije“. Mnogi u vladajućoj partiji prizivali su, i potajno priželjkivali, vanredne izbore. Činjenica je da bi sa ovako konfuznom opozicijom novi izbori obezbedili izvesne četiri godine mirnog mandata za naprednjake i ujedno omogućili eventualnu preraspodelu odnosa unutar vladajuće koalicije. Istovremeno, dobar deo sadašnjih poslaničkih grupa ne bi bio ni blizu cenzusa kada bi republički izbori bili održani tokom narednih meseci, pa bi se i opoziciona scena o istom trošku prekomponovala. Dakle, postoji izvesna tehnokratska logika koja govori u prilog vanrednim izborima, ali...

Aleksandar Vučić odlučio je, a njegova stranka potvrdila, da se ne ide na parlamentarne izbore. Mislim da je to zrela odluka, jer su uskostranački interesi i „suva politika“ stavljeni u drugi plan u odnosu na državni interes da se radi, umesto da se cela Srbija po treći put za četiri godine na nekoliko meseci stavi u stanje predizborne i postizborne groznice. Ova odluka znači i da će naprednjaci morati dobro da zasuču rukave da bi na beogradskim izborima osvojili apsolutnu većinu.

Ukoliko opozicija ostane u stanju razjedinjenosti i haotične dezorganizacije u kojem je trenutno (uzgred, Aleksandar Šapić deluje kao znatno ozbiljniji takmac u glavnom gradu nego samozvani „lideri opozicije“), naprednjaci će, uz jaku kampanju i dobar tim, opet komotno pobediti u Beogradu.

Sistematičan pristup izbornoj utakmici, gde se ništa ne prepušta slučaju i mehanizmi kampanje dovode do savršenstva, donosi rezultat. Svidelo se to opoziciji ili ne, još mnogo vode mora da protekne i Savom i Dunavom dok se ne uspostavi infrastruktura koja može da parira vladajućoj stranci. Ali za infrastrukturu nije ključno pitanje novca, kako mnogi pogrešno predstavljaju, već pre svega postojanje ideja, inicijative i ljudstva: nisam siguran da oni koji su najglasniji u opoziciji imaju bilo šta od navedenog.

Moram da prokomentarišem još jedan detalj: posao opozicije u svakoj zemlji je da kritikuje vlast i da traži vanredne izbore. Izgleda da je mnogim opozicionarima (pogotovo onima koji sede u Skupštini i primaju dobre plate, dok njihova stranka ima stabilno i obilno finansiranje od države) laknulo kada su čuli da vanrednih izbora neće biti. Uživaće u svojim privilegijama barem još malo, dok ne nestanu sa političke scene. Otuda ponašanje nekih, koji su na prvi dribling iz SNS kuhinje o mogućnosti održavanja parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim pobegli u mišju rupu, a onda nakon odluke stranačkih organa vladajuće stranke odjednom graknuli kako „kao“ hoće izbore, samo pokazuje da ni sami sebi ne veruju. Ako je tako, kako da očekuju da im veruju građani?

Dane izbornih igrarija jedan opozicioni političar, prema sopstvenim rečima iskazanim na Tviteru, proveo je zgrčen na podu hotela u Beču. Predložio bih mu da otvori Instagram i objavljuje selfije i slike prirode - to bi se možda nekome i dopalo. Ovakvim istupima na Tviteru rasteraće čak i one glasače koje je tokom prethodnih godinu dana uspeo da okupi oko sebe. Iako su izborne igrarije okupirale pažnju šire javnosti, možda i najozbiljniju poruku ove nedelje poslao je Aleksandar Vučić - svojoj stranci. Svi oni odvojeni od realnosti, koji su zaboravili ko ih je doveo na vlast, a sada igraju svoje igre moći i glume veličine, dok bi bez Vučićevog imena i ljudi koji nose kampanju na terenu bili niko i ništa, treba da se ozbiljno zabrinu i zamisle (ako su u stanju da to urade i ako im moć nije potpuno opila mozak).

Videćemo da li je ovo obraćanje bila samo „vaspitna ćuška“ ili je predsednik države i SNS-a odlučio da se ratosilja trgovaca uticajem i karijernih bitangi, kojih, kao i u svakoj glomaznoj strukturi, ima. Ako želi da njegova stranka dugoročno zadrži dobar rejting, to jednostavno mora da uradi, pre ili kasnije.

Komentari (24)

Bojanar

20.11.2017 09:00

SNS ce naravo osvojiti gradske izbore, ali nezavisno od toga, ova stranka radi marljivo i gradjani to vide i osecaju

Maki

20.11.2017 09:22

SNS je najjaca stranka za sada, oni su oziveli Beograd.

sveta

20.11.2017 10:21

@Maki - a opozicija se opet okuplja u stranim drzavama, umesto da obilaze srbiju i upoznaju se sa pravim problemima, zbog toge ce i lose proci na izborima

Maki

20.11.2017 09:28

Pobedice stranka koja je najzasluznija za razvoj Beograda.

Milan

20.11.2017 09:33

Predsednik Vučić je odlučio, a SNS potvrdila, da se ne ide na parlamentarne izbore, a to je zrela odluka, jer su uskostranački interesi stavljeni u drugi plan u odnosu na državni interes!

Milovantihi38

20.11.2017 09:55

Odlična analiza!

Milovantihi38

20.11.2017 09:58

Sve je rečeno, a odluka da se ne zakazuju izbori koji bi s jedne strane produžili mandat vlasti, ali bi s druge, usporili sve započeto je, po mom mišljenju, krajnje poštena.

DARKO

20.11.2017 10:03

To je dokaz da ova vlast radi u interesu države što i narod vidi i za tu politiku se odlučuje.Dosta je bilo tajkuna I lopova koji su radili samo za svoj lični interes.A nas obične građane doveli do ruba propasti.

markan

20.11.2017 10:10

Na sledecim Beogradskim izborima pobedice ona stranka koja ima najvise rezultata u Beogradu a to je SNS.

Ines12

20.11.2017 16:49

@markan - Tako je. Bore se za svoj narod i rade sve u ineteresu svoje drzave. Uz SNS do pobede.

markan

20.11.2017 10:12

Mislim da je Sinisa Mali sa svojim timom pokazao kako se uspesno vodi grad. Zato nemam sumnje da ce SNS pobediti na predstojecim izborima.

Viktor

20.11.2017 13:51

@markan - Na beogradskim izborima ne sumnjam u pobedu vladajuće stranke. Postignuto je mnogo toga u širokom spektru oblasti. Tim na čelu Beograda je uz sve to uspeo i da smanji dugovanja prestonice što je ogroman uspeh koji ima veliki značaj za grad.

sveta

20.11.2017 10:19

slazem se sa analizom, sve je tacno

Jasmina

20.11.2017 12:05

Pobedice ona stranka koja se toliko trudi da od beograda napravi metropolu u pravom smislu reci a to je sns

Slavica

20.11.2017 12:22

Na izborima necemo odlucivati po tome ko u kakvim hotelima gostuje, vec iskljucivo po tome sta je ko uradio za ovaj grad, a jedini ko iza sebe ima rezultate je gradonacelnik sa svojim saradnicima.

Viktor

20.11.2017 13:44

Obe odluke imaju dobre strane. Srećom, doneta je ispravna i odgovorna odluka. Srbija sada beleži dobre rezultate a pohvale stižu sa svih strana. Nema potrebe da se staje sada i to na par meseci jer to nije interes Srbije. Izbori će doći pre ili kasnije.

Seka77

20.11.2017 15:49

SNS svoju političku doninantnost zaslužuje vrednim radom i ozbiljnim rezultatima, a ne igrarijama i provokacijama

Majkan

20.11.2017 16:36

Aleksandar Vucic je doneo pravu odluku u interesu Srbije bez obzira sto bi mozda stranci vise odgovaralo da bude i parlamentarnih izbora.

Ines12

20.11.2017 16:46

Sve odluke koje Vucic donese su u interesu Srbije!

Ines12

20.11.2017 16:47

Na izborima pobedjuje SNS jer se bori za svoj narod i svoju drzavu.

Malina

20.11.2017 20:55

Skupstinskim opozicionarima je sigurno laknulo sto nece biti izbora, moci ce da glumataju po skupstini i caste se na racun drzave ne radeci nista.

Angel

20.11.2017 21:51

Hahahaa. Istina. Svima se čini da je opoziciji laknulo što neće biti vanrednih izbora.

Sima

20.11.2017 23:31

Predsednik Vucic radi u korist svoje zemlje ako nije pogodan trenutak da se raspisu izbori to nece ni uraditi. Sa druge strane narod je uz SNS i nema sumnje da bi opozicija pala jos nize.

Tomica

20.11.2017 23:51

Odlicno receno! Slazem se da nije vreme za vanredne izbore. Opozicija slaba a nema vremena da se opet sve zaustavlja cela privreda na vise od 5-6 meseci. Pozdravljam odluku Vucica!