Vladimir Goati
Tanjug Tanja Valić
Vladimir Goati
Vladimir Goati, Foto: Tanjug Tanja Valić

 

- Krajem aprila zajedno s lokalnim i pokrajinskim očekuju se i parlamentarni izbori. Šta ti izbori mogu da promene u odnosu na postojeće stanje?
- Izbori su skupa operacija i mislim da su u ovom trenutku nepotrebni jer SNS sa svojim koalicionim partnerima ima ogromnu superiornost u odnosu na opoziciju. Ako parlamentarna većina radi, ako Vlada radi, ako u koaliciji nema rascepa, ako vlast može da donosi odluke, izbori su onda samo izuzetan trošak. Ne vidim šta se promenilo ili šta bi moglo da bude razlog parlamentarnih izbora. Odluka da se ide na izbore, a lično se nadam da ona neće biti doneta, bila bi rasipnička politička potrošnja i koštala bi krajnje osiromašene građane Srbije kao Svetog Petra kajgana. Prema anketama koje pratim, ne vidim da bi nakon izbora usledila bilo kakva promena.


- Šta Aleksandar Vučić onda dobija izborima?
- Ono što ne znamo jeste kakvi su tačno odnosi između socijalista i naprednjaka. Međutim, da su oni i najlošiji, verujem da SNS i bez SPS-a može da obezbedi većinu... Ali ako nema nikakvih neslaganja između SPS-a i SNS-a, premijer Vučić ne može nakon izbora da dobije ništa što već nema. On ne može da dobije većinu koju već nema. Niko tu ništa ne dobija. Jedino narod gubi, i to nekoliko desetina miliona evra. Hoću da kažem, da je jedna stvar ako je reč o redovnim izborima, što je slučaj s lokalnim i pokrajinskim jer oni moraju da se održe, dok su vanredni izbori, na državnom nivou, u suštini samo harač za građane Srbije.


- Kakve su šanse opoziciji ovakvoj kakva je sada? Šta ona može da uradi?
- Sudeći po istraživanjima, opozicija, ovakva kakva je, skoro da nema nikakvu šansu da ugrozi vlast. Može samo da potvrdi da tako razjedinjena, bez zajedničkog stava i lidera koji je okuplja, praktično nema šansu s jednom snažnom partijom kakva je SNS i s njegovim snažnim saveznikom kao što je SPS. Ne zaboravite da se u Srbiji nešto desilo, a to je da SNS preuzeo praktično sva ključna programska opredeljenja opozicije i počeo da ih stvarno sprovodi, što narod poštuje.

 

Sujeta ubija opoziciju

- Lider DS-a Bojan Pajtić poziva na okupljanje opozicije?

- U srpskoj politici treba uzeti u obzir ono što se zove ljudska sujeta. Mislim da u tom pogledu ovaj takozvani demokratski ili levi deo, kako ih još neko naziva, nije pokazao sposobnost da ostavi sujetu po strani. Ne kažem da se čuda ne događaju, ali ne postoji dovoljna verovatnoća da bih mogao da tvrdim da bi nešto tako moglo da se dogodi.

 

Komentari (1)

Dragan

14.01.2016 14:11

Do kad će te da forsirate ove izlapele dr. mr. Ima izbori da budu i svake nedelje ako treba. Kao u Italiji.