puder lice lepota
Shutterstock
puder lice lepota

Shutterstock

Puder, Foto: Shutterstock

Tad nam je lice pod stresom jer je izloženo naglim promenama temperature i osuđeno je na zatvoren prostor, u kojem je vazduh najčešće suv zbog grejanja. A puder, koji vam najveći deo dana pokriva lice, treba da mu godi po sastavu i teksturi, ali i po nijansi.

Kako da znate koji je dobar

Onaj koji pristaje vašoj nijansi kože održava njen nivo vlažnosti i pruža licu svež, prirodan, mat izgled. Loš puder zatvara pore, isušuje kožu, ostavlja masne fleke po čelu, nosu i bradi.

puder lice lepota

Shutterstock

Puder lice, Foto: Shutterstock

Naučite da ih razlikujete

Kao prvo, čitajte sastav, kao drugo, naučite da ono što odgovara jednoj ženi ne odgovara drugoj. Izbor je individualan, kao i kada je reč o kremi. Kad birate nijansu pudera, uvek ga isprobavajte po dnevnom svetlu. Puder sme da bude za jednu nijansu tamniji od vašeg tena, ali je najbolje da im se nijanse poklapaju.

SAVET PLUS

Pre nego što stavite puder, treba da pripremite lice. Ovaj korak je posebno važan zimi. Ujutru posle umivanja pređite preko lica vatom natopljenom tonikom, pa nanesite tanak sloj dnevne kreme. Vrhovima prstiju izmasirajte lice dok nanosite kremu. To će podstaći cirkulaciju, pa će vam lice izgledati svežije. Sačekajte 10-15 minuta da koža upije kremu i tek tada pređite na puder.

Masna koža ne voli mat pudere

Ako imate masnu kožu ili vam je masna T-zona, nemojte nikad koristiti mat pudere. Sebum, to jest masnoća koju luči naša koža, razara strukturu i menja dejstvo mat pudera. Radije birajte formule u prahu, koje će ublažiti dodatni sjaj i nepravilnosti, a neće previše opteretiti kožu.

Kad na suvu kožu stavite neodgovarajući puder, ljuspice se vide mnogo više, a suvoća izbija u prvi plan. Zato je neophodno da kožu hidrirate u svim etapama nege, od sredstva za čišćenje, preko tonika, do odgovarajuće kreme i pudera. Kad je koža hidrirana i nahranjena, kao podloga će najbolje poslužiti hidratantna tonirana krema, preko koje stavite malo pudera u prahu na centralne delove lica.

Prilikom nanošenja pudera obratite pažnju na područja oko očiju i usana, gde se bore najviše primećuju. Za prikrivanje bora odlični su tečni puderi s jedva primetnim svetlucavim česticama koje reflektuju svetlost. Obratite pažnju i na vilične kosti i podbradak, gde je takođe potrebno da nanesete veoma tanak sloj pudera kako biste izbegli vidljive prelaze.

Pazite na sastav

Moderni puderi imaju i zaštitnu funkciju, a ne samo korektivnu. Dakle, puder treba da prija vašoj koži, da joj omogući da diše, da je hidrira, regeneriše i sprečava pojavu bora. Bilo bi dobro da sadrži antioksidanse, koji štite kožu i usporavaju starenje. Drugi bitan sastojak su UVA i UVB filteri, koji štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. Ovakva zaštita je koži potrebna bez obzira na godišnje doba. Ako je vaša koža masna, puder ne sme da sadrži ulje.