Kriminalci i dalje pokušavaju povratak
Profimedia
Kriminalci i dalje pokušavaju povratak

Profimedia

Kriminalci i dalje pokušavaju povratak, Foto: Profimedia

Gradić ima 13.000 stanovnika, a nalazi se na vrlo opasnoj teritoriji i području koje je pod kontrolom narko kartela.

Gradić je okružen prašumom.

Nju su pre nekoliko godina počeli da krče bogati kriminalci koji su bili u sprezi s lokalnim političarima kako bi napravili mesta za plantažu avokada, priča je koju je obradio VICE u dokumentarcu.

Međutim, lokalno stanovništvo se pobunilo jer je krčenje šume zapretilo izvorima vode koji za građane znače život. Stvari su izmakle kontroli, a ono što je usledilo niko nije očekivao.

Meštanka Margarita Elvira Romero je odlučila da uzme stvar u svoje ruke. Otišla je kod radnika koji su krčili šumu. Oni su počeli da je vređaju i prete joj oružjem. Margarita se vratila u grad. Građani su se okupili i organizovali zasedu drvosečama koji su se vraćali s posla.

 

Drvoseče su uhvatili, zatočili ih u lokalnu crkvu i čekali da njihove kolege dođu po njih. Stigla je i policija, a okupili su se i lokalni političari koji su hteli nasilno da reše situaciju. Međutim,grad se u trenu ujedinio.

Svi su stali na stranu hrabrih žena. Iz kuća su izvadili bukvalno sve što im je moglo koristiti kao oružje. Iz grada su proterali drvoseče, njihove nadležne, policiju i političare. Sve je to bilo 2011. godine.

Grad i danas živi bez političara, policije i kriminalaca. Zakon i red održava lokalna 'policija' zvana Ronda Comunitaria. Sve su stranke zabranjene, a gradićem vladaju od naroda izabrani funkcioneri koji na funkciji mogu biti najviše tri godine.

Stopa kriminala je u Čeranu svedena na minimum. Ponekad se dogode sitna razbojstva i prekršaji uzrokovani alkoholom, ali nema uboistava niti otmica. Počela se oporavljati i osakaćena prašuma, a kako bi se izbegao povratak na staro, patrole svaki dan obilaze kontrolne točke i paze da proterani ne pokušaju da opet zauzmu grad.

Mnoge su zajednice pokušale da kopiraju Čeran, ali im je nedostajalo zajedništvo, prenosi 24 sata hr.