Ivana Španović
Profimedia
Ivana Španović

profimedia

Ivana Španović, Foto: profimedia

Nije potrebno previše mozgati da bi svakome bilo jasno da je to nenormalno, a ovakvim maltretiranjem najbolje srpske sportistkinje revoltiran je i generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković.

- Nenormalno je da tri puta bude podvrgnuta kontroli za 24 sata. Voleo bih da verujem da na isti način kontrolišu i sportiste iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i ostalih svetskih sila... Mi smo mala država i svim tim silama je neshvatljivo da imamo toliko vrhunskih sportista. To je strahovito nepoverenje. Siguran sam da nisu mogli da veruju svojim očima što su Ivanini rezultati na doping negativni - rekao je Branković.

Kao bivši sportista i sam je bio testiran oko 50 puta u karijeri, a čak i sada, na visokoj funkciji u srpskoj atletici, koja je dožvela procvat poslednjih godina, zna kako razmišljaju doping kontrolori.

Slobodan Branković

Aleksandar Dimitrijević

Slobodan Branković, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Sigurno su razmišljali ovako: „Aha, sad smo je kontrolisali, sad će se opustiti i uzeti nešto, pa ćemo je uhvatiti”. Dakle, osnovni razlog što maltretiraju Ivanu jeste što je iz Srbje, male države. Mi svakako ne možemo da se žalimo na to jer imaju svako pravo da je kontrolišu koliko god žele, a i ona je kao vrhunski sportista u obavezi da im izađe u susret - objasnio je Branković.

Međutim, ono što je najbitnije jeste to da se Ivana nije mnogo potresla. Sprema se za Olimpijske igre i ne mari za sve češća testiranja.

- Ja se borim za ravnopravnost i fer takmičenja. Svesna sam svojih mogućnosti, ali i bolesno velike ambicije da ih svakodnevno prevazilazim i budem najbolja na svetu. Postoji ipak nešto što je iznad svih rezultata i medalja. To je samopoštovanje. Čist obraz pred samim sobom. To nema cenu i dokle god sam u sportu, moje prvo „dobro jutro” sa osmehom biće upućeno doping kontrolorima - jasna je srpska skakačica udalj.

Podsetimo, Ivanu Španović su pre dva meseca, nakon što je bila najbolja u Dijamantskoj ligi u Šangaju, doping kontrolori mrcvarili sedam sati. Sportisti inače imaju na raspolaganju sokove i pivo, ali tada su organizatori davali samo vodu pre testiranja. Zato je i nastao problem, jer nisu mogli da dobiju pravi uzorak.

Amerikanka najveća pretnja

Ivanin rekord sezone je 6,95 metara, a postavila ga je u Šangaju. Bez premca je Amerikanka Britni Ris, aktuelna olimpijska šampionka, sa 7,31. Ispred Ivane su i tamnoputa Nemica Zosten Moguenara (7,16) i Australijanka Bruk Straton (7,05). Moraće Ivana u Riju bolje od svog ličnog rekorda (7,02).

 

Komentari (3)

saw

24.07.2016 21:25

pa reagujte za cega postojite

dragan

24.07.2016 21:53

ivana volim te<3 <3 <3

neko

24.07.2016 22:35

Maltretirali su i Viktora i Noleta na Dejvis Cup,a i Rusiju su zatvorili OI 2016. Amerikanicama je sve dozvoljeno. Politika je u pitanju,politika!