Ivan Ivanović
Privatna arhiva
Ivan Ivanović
Ivan Ivanović, Foto: TV Prva

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić najavio je da će na sutrašnjoj sednici REM-a biti pokrenut postupak za izricanje mera zbog korišćenja dece na neprimeren način u televizijskoj emisiji Ivana Ivanovića.

U nedavnoj Ivanovićevoj emisiji deca su govorila o izborima, vladi, premijeru...

- Potresen sam i kao roditelj i kao član Saveta da se deca koriste na način na koji je to urađeno. To je ne samo zakonski, već i moralno i na svaki način neprihvatljivo i zaslužuje osudu javnosti, a vidim da se to i dešava - rekao je Karadžić Tanjugu.

- On je najavio da će REM, kao reguilatorno telo, na sutrašnjoj sednici razgovarati o tome i pokrentui postupak za izricanje mera.

"Uveren sam da će, mada se nisam konsultovao sa kolegama, to tako i biti", zaključio je Karadžić.

Zbog ove ankete u emisiji reagovalo je i Nezavisno udruženje novinar aSrbije, koje ocenjuje da je anketa neumesna.

NUNS je ocenio da su u poslednjoj emisiji "Veče s Ivanom Ivanovićem" na TV Prva prekršeni profesionalni standardi koji se tiču maloletnih osoba.

"Prilog u kojem deca iznose svoje stavove o (premijeru Srbije) Aleksandru Vučiću u suprotnosti je s Kodeksom 'Deca i mediji', Kodeksom o zaštiti dece od političkih zloupotreba, ali i s obavezom novinara da zaštite bezbednost i integritet dece", naveo je NUNS u saopštenju.

To udruženje je pozvalo novinare da vode računa o pravima maloletnika i da ih ne zloupotrebljavaju u političke i druge svrhe.

Povodom prašine koja se digla zbog ovog priloga u emisiji, danas je reagovala i TV Prva.

Prva televizija saopštila je da nije imala nameru da zloupotrebi decu u političke svrhe u emisiji te da, svesna negativnih reakcija, upućuje izvinjenje celoj javnosti.

Prva televizija navodi da poštuje stav zaštitnice građana Beograda Katarine Žeželj da deci nije mesto u prilozima koji obrađuju političke teme i da je svesna negativnih reakcija koje je prikazana anketa izazvala u javnosti.

"Upućujemo izvinjene celokupnoj javnosti u Srbiji. Izražavamo najiskrenije žaljenje što je takvo mišljenje stvoreno jer je jedini cilj ove emisije zabava", navodi Prva u saopštenju.

Prva dodaje da se segment emisije u kojem deca odgovaraju na pitanja iz svih oblasti života emituje već mesecima i da mališani odgovaraju na pitanja o različitim temama apsolutno iskreno i bez bilo kakve sugestije autora ili bilo koga drugog iz tima emisije.

Takođe, poštujući poslovne i pravne norme, roditelji prisustvuju snimanjima i potpisuju saglasnost za emitovanje, navodi Prva.

Ta televizija dodaje da se uvek zalagala za poštovanje ljudskih prava, naročito dečjih prava i da je kao društveno odgovorna kompanija inicirala nebrojeno akcija u cilju poboljšanja uslova života i lečenja najmlađih sugrađana.

"Nastavićemo da se bavimo zaštitom dečjih prava i vodićemo računa da u budućnosti ne dođe do sličnih spornih situacija", navodi se u saopštenju.

 

Komentari (12)

andjajovanovic@yahoo.com

25.01.2016 18:29

pitam se da li bi se digla ovolika prasina da su deca govorila lepo o Vucicu...nego izem ti zemlji u kojoj I deca znaju ko je premijer...

prosveta26

25.01.2016 20:49

@andjajovanovic@yahoo.com - Ti si,brate,promašio temu.

LJILJA

25.01.2016 20:49

@andjajovanovic@yahoo.com - Zasto smo mi srbi uvek jedni protiv drugog.Nikad se necemo opametiti da budemo slozni.Uvek postoji neki faktor da nas rasturi a mi ko budale krenemo,jer su pare u pitanju.Da li je neko obratio paznju kako su okrenuta slova na grbu(slovo S)okrenuta ledjima .Znaci niko nikog ne ferma,svako za sebe.Decu ne treba trpati u politiku.To neki cine namerno.Ivanne pozdravili te zuti.

Nisi u pravu

25.01.2016 20:50

@andjajovanovic@yahoo.com - Sada si odvalila najvecu glupost.Ovde se radi da se deca ne zloupotrebljavaju,sto je ocito.Nepismena si ,prvo se opismeni.

bosa

25.01.2016 19:22

Ivan kao naivan,roditelji dali saglasnost.za ciljeve stranaka nebiraju se sredstva pa makar žrtvovali i sopstvenu decu.mislim da sa ovim činom imaće još manju gledanost, na kraju će mu ostati publika u studiju koja je plaćena za tapšanje i ono malo roditelja koji iznajmljuju svoju decu.ivanu da ima profesionalnosti tako nešto nebi dozvolio sebi.

manipulacija decom

25.01.2016 22:22

Najgore je sto su deca instruisana od strane roditelja da kazu to sto su rekla, i ovo je cista zloupotreba dece. Ja isto mislim kao ova deca, ali nemojmo petljati decu, ona nemaju svest i izgradjeno misljenje o politici,Mogu samo da ponavljaju ono sto roditelji kazu. Zato je ovo cista manipulacija decom. I savet za roditelje: Ne pricajte pred decom o politici.

bebison

25.01.2016 22:57

ne lici na zloupotrebu jeste vrlo duhovito ALI NAJBOLJE OD SVEGA STO SU I MALA DECA SHVATILA KAKAV SLJAM IMAMO NA SAMOM VRHU I TO OD PRVOG DO POSLEDJEG A VECINA MATORIH TO JOS NE MOZE DA SKAPIRA

miks

25.01.2016 23:44

@bebison - Ovo jeste zloupotreba dece, prvenstveno od strane samih roditelja. Pitajte roditelje, reci ce vam isto sto i deca. Nisu deca nista shvatila, nego u ovom uzrastu ponavljaju uglavnom ono sto cuju od roditelja. Kod neke dece je ovcigledno da su tekst naucili napamet..

Vidoje

26.01.2016 08:48

@bebison - Nisam clan a jos manje fan SNS i Premijera, ali ovo sto je uradio skroz ga je srozalo i pokazalo da ustvari i nije nikakav soumen i voditelj. Kakav si ti vodidelj ako ti pola emisije sluzi za pljuvanje drugih. A sto se tice roditelja oni su dno dna kada svoju decu koriste u politicke svrhe, sutra ce da ih iznajmljuju u seksualne BRUKA:

Marko

26.01.2016 09:09

@bebison - Odlicno deca pametnija nego stariji svaka im cast ,ovo je dokaz da decu ne mozemo lagati!!!

karmen

26.01.2016 14:40

Kad Vučić uzme maloletno dete, koje uzgred rečeno, izgleda isprepadano i prestravljeno i odvede ga na glasanje sa sobom, onda je to u redu!?U redu bi bilo i da su deca govorila o njemu kao o Titu što je govorila njegova generacija u tim godinama.U redu je da se promoviše iskorišćavanje male dece koja sviraju i pevaju po ulici....

Darko

28.01.2016 10:23

Da su deca hvalila Vucica,to nikome nebi smetalo.