Đorđe Ivanov
Profimedia
Đorđe Ivanov

Profimedia

Đorđe Ivanov, Foto: Profimedia

Predsedniku se daje mogućnost da tako postupi u roku od 30 dana od donošenja tog zakona i pri tome nije dužan da obrazloži svoju odluku, navela je MIA.

Za usvajanje amandmana je glasalo 63 poslanika, a nije bilo uzdržanih niti onih koji su glasali protiv.

Poslanici su doneli i Zakon o zaštiti privatnosti po skraćenom postupku u vezi sa materijalima koji su procureli iz nezakonitog prisluškivanja komunikacije u periodu od 2008. do 2015. godine.

Tim zakonom se zabranjuje posedovanje, obrada i javno objavljivanje materijala, koji predstavljaju povredu privatnosti, ličnosti i porodičnog života.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Ji rekao je ranije danas da je odluka o aboliciji ugrozila vladavinu zakona i kredibilitet Makedonije, preneo je Rojters.

On je, nakon sastanka sa političkim liderima u Skoplju, pozvao Ivanova da poništi tu odluku "na jasan, sveobuhvatan i nedvosmislen" način.
Makedonija je u političkoj krizi od februara 2015. godine i izbijanja skandala sa prisluškivanjem, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i doplomate, što bivši premijer Nikola Gruevski negira.

Kriza je dodatno produbljena kada je Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara uključujući Gruevskog.