Mladen Ivanić
Oliver Bunić
Mladen Ivanić

Oliver Bunić

Mladen Ivanić, Foto: Oliver Bunić

Kako je rekao, BiH je u ozbiljnoj krizi.

Prema njegovim rečima, sednicu je prvo napustio bošnjački član Alija Izrtbegović, a potom je iz sale izašao i hrvatski član Dragan Čović.

Prema njegovim rečima, to je bio poslednji pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema.

- Nije uspelo. Taman i da Sakib Softić ima legitimiet da podnese tužbu, a nema, ne može jedan čovek sam, bez ikakvog stava organa, odlučivati o stvarima koje mogu imati duboke implikacije po državu - smatra Ivanić.

Dodaje da se ušlo u "ozbiljnu političku krizu i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja".

"Izetbegović je svojim načinom rada blokirao rad institucije BiH", ocenio je Ivanić i pozvao srpske predstavnike u institucijama BiH da ne rade na takav način.

On smatra da situacija nema veze sa tužbom, nego sa BiH.

- Ovo nema veze sa tužbom i sve što sam rekao nije imalo implikacije na tužbu, nego na samu BiH. Mene tužba ne zanima jer će se brzo dokazati da nije bila legitimna. Mene zanima vaninstitucionalno delovanje, paralelizmi. Veliko je pitanje šta će sada uslediti, kada će Predsedništvo ponovo sjesti, sa kojim temama i kojom vrstom odlučivanja - kazao je Ivanić.

Dodao je da će učiniti sve da sistem funkcioniše, ali da nije on napravio krizu.

- Ovo su suštinska pitanja dugoročne stabilnosti u BiH. Svi akteri moraju razmisliti o posledicima i svi akteri moraju razmisliti o prestanku dodvoravanja okolini. Ne znam da je ikada sednica Predasjedništva ovako prekinuta. - kazao je Ivanić.

Narednih dana se treba održati hladna glava i razmišljanje, smatra Ivanić.

- Mislim da će naredni dani zahtevati hladnu glavu, ono što očekujemo od srpskih predstavnika da ne rade ovo što je uradio Izetbegović. Bilo je jasno da ove odluke ne bi bilo, jer da se glasalo o njoj, ja bih bio protiv odluke, on bi bio ZA, Čović bi bio suzdržan. Zato je napuštanje pokušaj da se kaže da sednice nije ni bilo. Definitivno, BiH nije u stanju da donese odluku da li će podići reviziju presude. Očekujem da srpski predstavnici ne ponavljaju pristup koji je vaninstitucionalan - kazao je Ivanić.

 

Komentari (5)

golas

23.02.2017 15:05

Vidi se da mu je "babo" bio Alija...

sani

23.02.2017 16:26

Tačno je ... Alija je prvi napustio sednicu..... hahahah

Edy

23.02.2017 16:58

Cega se bojite pravde pa zlocini se moraju kazniti a u oaketu je Dodik i ovaj coro

Lek

23.02.2017 19:40

@Edy - Uvredljivi komentar korisnika pod imenom EDY je za svaku osudu.Ocigledno da nije sposoban da napise neki pametniji komentar nego vredja.Moj savet mu je da zakaze sastanak sa psihijatrom pod hitno.Ne podrzavam zlocine ali ne podrzavam ovakve nepristojne komentare.

BABO

24.02.2017 02:33

Znači malo je bilo rata stradanja i patnje sva tri naroda oce IZETBEGOVIĆ opet da bih ostao na vlasti strašno....