Dinar Dinari 1000 dinara Novac Pare
Shutterstock
Dinar Dinari 1000 dinara Novac Pare

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Naime, iako se svima čini da tokom meseca najviše novca potroše na hranu, računica Dejana Uzelca sa finansijskog portala „kamatica“ pokazuje da zapravo najviše novca tokom meseca ode na plaćanje računa i stanovanje.

I prema podacima Republičkog zavoda za statistiku računi pojedu veliki deo mesečnih prihoda. Za stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo skoro 17 odsto od ukupnih primanja domaćinstva, dok telefoniranje, internet i kablovska televizija „pojedu” još oko pet odsto prihoda. Za prevoz damo čak devet odsto od svega što zaradimo, pa kad se sve to sabere, ispada da prosečan građanin Srbije izdvoji gomilu para za plaćanje račune.

Beograđanka Ana Šimšić u razgovoru za „Alo!” objašnjava da je tokom jednog meseca vodila lični dnevnik potrošnje za svoje četvoročlano domaćinstvo.

- Hrana je nešto na čemu i može da se uštedi, naročito verujem da su iskusnije domaćice u tome vešte. Međutim, računi koji dospevaju na naplatu svakog meseca fiksni su i čovek, koliko god da je vešt i umešan s finansijama, ne može baš mnogo da kalkuliše, već mora da ode da plati. Hranu kupujete skoro svakog dana, pa verovatno zato ljudi imaju utisak da najviše novca curi upravo na nju - objašnjava Šimšićeva.

Komentari (3)

mimi

18.08.2017 11:19

"Za prevoz damo čak devet odsto od svega što zaradimo" Greska, za prevoz damo vise od 11% mesecnih primanja. Plata 25.000 karta 3.200 dinara. Tesko da je to 9%. Inace koja zemlja u Evropi ima ovako skup prevoz. Da li to znaci da Nemac koji ima oko 2.000 evra placa kartu 200 evra??? Znaci ovo je pljacka naroda.

yoda

18.08.2017 12:49

Kakva sramotna racunica "ekonomista", pa kako je moguce da prevoz bude skuplji od kablovske, interneta i telefona, zaista pravi strucnjaci za statistiku!!!

Voša

19.08.2017 05:41

Više nego što mogu da zarade