Prodavnica Samousluga Trgovina Kupovina Hrana Životne namirnice
Profimedia
Prodavnica Samousluga Trgovina Kupovina Hrana Životne namirnice
Kvalitet hrane se razlikuje od države do države, Foto: Profimedia

Riblji štapići u Danskoj imaju sedam odsto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, u mesnim proizvodima je “pileći dodatak” umesto svinjetine, ekstra devičansko maslinovo ulje pomešano je s drugim rafinisanim masnoćama, a konzerva tune s manjim udelom ribe košta skoro dva puta više nego “originalna”.

Poražavajući rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednom kvalitetu proizvoda nedvosmisleno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode istog kvaliteta u zemlje “stare” članice Evropske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Istraživanja su uglavnom obuhvatila brendove proizvoda najvećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje, poput gaziranih pića, namaza, konzervi, soseva, sokova...

Kako prenosi "Jutarnji list", Hrvatska agencija za hranu odlučila da sprovede opsežno istraživanje o kvalitetu prehrambenih proizvoda. Tako će se uporediti između dvadeset i trideset jednakih proizvoda kupljenih u Nemačkoj (stara EU) i Hrvatskoj (nova EU).

Nemačka je, kao razvijena zemlja Zapadne Europe, uzeta kao eksperimentalni primer, jer je tamo dokazan kvalitet proizvoda. Ali, već sada skoro da nema sumnje kako će rezultati istraživanja pokazati da u Hrvatskoj jednak proizvod nije istog kvaliteta kao u Nemačkoj.

Istraživanje se radi na inicijativu Biljane Borzan, hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, koja kaže kako će projekt finansirati Evropska unija.

- To je vrlo opsežno i vrlo skupo istraživanje koje će potrajati, ali dobićemo rezultate o kvalitetu proizvoda koje kupujemo. Potrošači se već duže žale da je proizvod iste marke kupljen u zemljama tzv. Zapadne Evrope boljeg ukusa i boljeg kvaliteta nego u domaćim trgovinama. Cilj nam je da izvršimo pritisak na Evropsku komisiju da se to zakonima reguliše. U temeljnim dokumentima EU nalaze se jednakost i ravnopravnost svih građana EU. Onda je pravo nas u Hrvatskoj imati jednako kvalitetne proizvode iste marke kao i u Francuskoj - objašnjava Borzan.

Evropska komisija na slična je pitanja dosad odgovarala kako su svi ti proizvodi zdravstveno ispravni. U to nema sumnje, vodeći brendovi ne bi sebi smeli da dopuste plasiranje potencijalno opasnih proizvoda. Ali, kada je kvalitet u pitanju, odstupanja su velika.

Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 odsto bilo drugačije, odnosno goreg kvaliteta nego u zemljama starim članicama EU.

Posebno iznenađuje što su manje kvalitetni proizvodi u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji. Kupci, drugim rečima, skuplje plaćaju goru hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u flaši poznatog ledenog čaja bilo čak 40 odsto manje ekstrakta čaja nego u Nemačkoj, a cena je bila viša, baš kao i udeo šećera.

- Proizvođači znaju reći kako je reč o ‘lokalnom ukusu’ pa u neke zemlje plasiraju masniji proizvod jer ‘građani’ tako vole. No, da je reč o besmislici pokazuje to što nikada nisu sprovedena takva istraživanja o lokalnim navikama koja bi im omogućila da tako razmišljaju - ističe Borzan.

Komentari (2)

zv

08.02.2016 20:48

Pa sa se cudite? To je oduvek bilo tako. Nemoguce da neznate da su nam prodavali tehnicku robu losijeg kvaliteta jer smo sa istoka. U svakom slucaju hvala gdji Borzan sto je otkrila "toplu vodu". A idiotska objasnjenja proizvodjaca samo potvrdjuju kako nas tretiraju. Kao idiote, naravno. Zato od njih nista ne kupujem. To me naucio rodjak iz Nemacke a to ih najvise boli.

bosa

08.02.2016 22:45

to nije nikakva tajna tako je odavno,samo što naše jajare kriju to.šta mislite zašto eu prima nove članice,sirovine su bitne i rude.u ekonomiji nema sentimentalnosti samo interes.ceo istočni blok oni gledaju tako.