Vreme je da probate nešto novo
shutterstock
Vreme je da probate nešto novo

shutterstock

Vreme je da probate nešto novo, Foto: shutterstock

Po kvalitetu ulja se dele na rafinisana i nerafinisana, hladno ceđena. Jestiva, nerafinisana ulja razlikuju se od rafinisanih po boji, aromi, hemijskom sastavu, nutritivnoj vrednosti, prisustvu omega-3 masnih kiselina, kao i drugih esencijalnih masnih kiselina, sadržaju antioksidanata i održivosti.

Industrijska prerada uljarica je svakako isplativija od tradicionalnog mehaničkog ceđenja i finalni proizvod istina ima duži rok trajanja, ali posledice na ljudsko zdravlje su pogubne, jer ne samo da se unišavaju sastojci koji su neophodni za čovekovo zdravlje, već se dobija ulje bogato transmastima za koje je sasvim izvesno da udvostručuju rizik od srčanog udara. Ulja koja vam nudimo su nerafinisana.

Umesite kolač s kokosovim uljem

Ovo ulje spada u najzdravija ulja za ishranu i najmanje je podložno oksidaciji i užegnuću. Iako sadrži zasićene masnoće, kokosovo ulje ne sadrži transmasne kiseline. Ovakve masnoće se transportuju direktno iz creva u jetru, što znači da ne cirkulišu kroz krvotok i na taj način ne opterećuju žuč, koji nije ni potreban za njihovu razgradnju. Zbog svojih vrednosti, nerafinisano kokosovo ulje doprinosi nivelaciji dobrog i lošeg holesterola u krvi, reguliše glukozu u krvi i poboljšava perifernu cirkulaciju, što je veoma važno za dijabetičare.
KAKO SE KORISTI Kafenu kašičicu kokosovog ulja svakoga dana pomešajte sa nekim napitkom, energetskim obrokom ili ga dodajte u omiljeni kolač.

Ispecite pomfrit na ulju od repice

Ulje od repice je jedno od najstarijih ulja, a odlikuje ga bogat sadržaj nezasićenih masnih kiselina.
KAKO SE KORISTI Zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, preporučuje se za kuvanje i za pečenje.

Napravite preliv od bundevinog ulja 

Bogato je nezasićnim masnim kiselinama, omega 6 i 9, kao i vitaminom E i karotenoidima koji imaju jako antioksidantno dejstvo. Najpoznatiji je kao lek za uvećanu prostatu. Takođe, smanjuje holesterol, deluje kao prevencija ateroskleroze, jača imunitet i povoljno deluje na crevnu floru.
KAKO SE KORISTI Preporučuju se dve supene kašike dnevno. Može da se koristiti kao preliv za salate i jela u kombinaciji sa jabukovim sirćetom.

Lanenim uljem začinite salatu

Laneno ulje je jedan od najbogatijih izvora omega-3 esencijalnih masnih kiselina, poboljšava probavu, podstiče razgradnju masnoća u telu, jača organizam i sprečava nagli pad imuniteta. Takođe, deluje preventivno i doprinosi bržem ozdravljenju u slučaju karcinoma dojke i prostate, upale jajnika, ateroskleroze, moždanog udara, klimaksa i drugih stanja.
KAKO SE KORISTI Laneno ulje može da se koristi kao ulje za salatu ili da se pije jedna do dve kašike dnevno.

Tagovi

Komentari (1)

Prle,

05.05.2016 14:08

Палмино уље није здраво за ово поднебље али се рекламира због јаког лобија.