Hapšenje Lisice Pokrivalica
Profimedia
Hapšenje Lisice Pokrivalica

Profimedia

Ilustracija , Foto: Profimedia

Na zidu splitskog bastiona "Kornaro" osvanuo je grafit "Smrt fašizmu – sloboda narodu", na istom mestu na kojem je ta poruka stajala i 1943. godine, kada su Nemci ulazili u grad.

Aktivista Radničkog fronta koji je ostavio poruku priveden je u policijsku stanicu, gde je doživio niz uvreda od nadležnog policajca.

U policiji su, kako navodi Grkinić, na antifašizam sasuli pravu salvu pogrdnih izraza, a bilo je i veličanja ustaške NDH.

"Koji antifašizam - to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji! Trebalo bi da se obeleži 10. april (Dan stvaranja NDH), a ne Dan pobede nad fašizmom, to više niko ne slavi, to su pizd*rije, budi srećan da nisu naišli branitelji, jer bi se loše proveo" - rekao je policajac Grkiniću.

Dežurni inspektor je bio korektan, navodi Grkinić i kaže da mu je on i dao zapisnik i rekao da može da podnese prijavu na postupanje.

Grkinić je zadržan u policiji od 5.30 ujutro do 9. časova i najavljuje prigovor Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvo ponašanje organa reda.

Grkinić kaže da Splićani "znaju ko je on" i da "neće biti prvi put da mu prete i da ga i teraju u Srbiju".

"Ja ne mogu drugačije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan”, rekao je Grkinić za portale.

Grkinić napominje da nije napravljena nikakva šteta te da je natpis ispisan običnim jupolom.

Kaznena prijava policije ide Gradu Splitu koji odlučuje hoće li podneti predlog za krivični progon - o tome personalno odlučuje gradonačelnik Baldasar.

Gradonačelnik je član SDP-a , ali je prošle godine izazvao aferu kada je polagao venac na spomenik pripadnicima "Crne legije," koja je bila u sastavu NDH, a to je pravdao željom da se premoste razlike u hrvatskom društvu.

Tagovi