pegla, peglanje
Profimedia.rs

 

pegla, peglanje

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Postoje odlične metode kako da izravnate zgužvanu odeću bez peglanja.

Vruće dno lonca

Lonac zagrijte na šporetu, ali najpre unutra stavite vodu. Kad se dovoljno zagreje, izlijte vodu i vrućim dnom pritisnite mesta koja su zgužvana. Pre toga odeću položite na sto i izravnajte rukama.

Mokri peškir

Stavite odeću na ravnu površinu, kao što je daska za peglanje ili sto. Pokrijte velike nabore s mokrim peškirom i snažno ga pritisnite rukama. Potom ostavite odeću da se osuši.

S peglom za kosu

Ova metoda odlična je za teško dostupna mesta kao što su okovratnici i mali nabori. Upalite peglu za kosu i namestite na prosečnu temperaturu. Držite zgužvani komad tkanine u njoj nekoliko sekundi. Pre upotrebe proverite da na pegli nema ostataka proizvoda za stilizovanje kose, odnosno da je čista. Ovaj trik ne koristite na osetljivim tkaninama.

Smesa vode i sirćeta

Pomešate sirće sa vodom u srazmeri 1:3, stavite to u fajtalicu i protresite. Poprskajte nabore na odeći i izravnajte rukama.

Para iz kuvala za vodu

Kada voda provri, otvorite poklopac i držite izgužvani komad odeće iznad pare, na udaljenosti od oko 20 centimetara.

Fen za kosu

Fen vam može pomoći da brzopotezno izravnate poneki nabor na odeći. Uključite ga na najvišu temperaturu i usmerite prema naborima.

Para iz tuša

Pustite toplu vodu na tušu i pobrinite se da se u kupatilu stvori para (zatvorite prozore i vrata). Zgužvanu odeću stavite što bliže tušu, ali pazite da je kapi vode ne isprskaju. Ostavite tako nekoliko minuta. To možete da izvedete i dok se tuširate.

Mašina za sušenje veša

Stavite zgužvanu odeću u mašinu i uključite program za sušenje, neka radi 15 minuta - to bi trebalo biti dovoljno. Ako su nabori veliki, u mašinu ubacite neku malu mokru tkaninu, npr. namočite čarapu i stavite unutra. Doza vlage tokom sušenja olakšaće peglanje odeće.

Kocke leda

U mašinu za sušenje stavite do pet komada zgužvane odeće i ubacite dve do tri kocke leda. Potom mašinu uključite na 10 minuta. Led stvara paru dok se topi koja je odlična za uklanjanje nabora, piše BrightSide.

Save

Komentari (1)

Zlata

13.09.2016 13:31

Sve gluposti. Lakše je uključiti peglu i jeftinije od varijanti koje ste predložili.