Islanđani napravili senzaciju
Tanjug/AP
Islanđani napravili senzaciju

Tanjug/AP

Islanđani napravili senzaciju, Foto: Tanjug/AP

Senzacija prvenstva! Pod noge borbenim "vikinzima" pao je moćni "Gordi Albion". Videli smo golove u obe mreže, ali su Islanđani dali jedan više. Strelci su bili Runi u četvrtom, Sigurdson u šestom i Sigtorson u 18. mnutu.

Utakmica je od samog starta bila intenzivna sa obe strane. Englezi su bili za nijansu superiorniji, a to su naplatili već u trećem minutu kada je golman Haldorson nesmotrno sapleo Sterlinga, a Runi rutinski izveo penal i doveo tim Roja Hodžsona u vođstvo.

Kada se stvorio utisak da će Englezi napuniti mrežu protivnika do vrha, Islanđani su demantovali takve misli. Već u šestom minutu Sigurdson je poravnao rezultat posle odlične asistencije Arnasona, da bi u 18. Sigtorson pogodio za 2:1 i potpuni delirijum na tribinama. Doduše, Džo Hart je morao mnogo bolje da interveniše pošto je lopta bila previše spora i lagano mu je prošla pored ruke.

U drugom poluvremenu Islanđani nisu taktizirali niti su čuvali rezultat, kao što nisu radili ni na jednom meču do sada. Igrali su hrabro, odvažno, a kako je vreme odmicalo, Englezi su shvatili da nemaju izbora nego da moraju da stisnu obruč malo jače, dok je Island vrebao kontru. Jedna takva, umalo je donela treći gol, kada se Gunarson oslobodio čuvara šutirao, ali je Hart bio na mestu.

Ta odbrana golmana Mančester sitija nije osokolila Engleze koji uprkos silnim naletima nisu uspeli da postignu pogodak. Islanđani su ostvarili svakako najveću fudbalsku pobedu u istoriji.

Ostrvljani su imali čak četiri reprezentacije u nokaut fazi, a posle osmine finala, čast tog dela Evrope brani samo Vels.

Reprezentacija Islanda će u četvrtfinalu igrati protiv domaćina Francuske 3. jula na stadionu u Sen Deniju.

Pala i ostavka!

Dosadašnji selektor fudbalske reprezentacije Engleske Roj Hodžson podneo je večeras ostavku posle eliminacije Engleske sa Evropskog prvenstva. "Žao mi je što će morati da se završi na ovaj način, ali takve stvari se dešavaju. Nadam se da ćemo uskoro videti Englesku u finalu nekog velikog turnira", rekao je Hodžson. Britanski mediji preneli su da je Hodžson na konferenciju za medije posle utakmice stigao sa "već pripremljenim saopštenjem". "Vreme je da neko drugi napravi napredak sa ovim mladim, uspeha gladnim i izuzetno talentovanim momcima", rekao je Hodžson.

 

 

Komentari (5)

realno rasuđivanje

28.06.2016 05:35

... Ne samo u ovom šampionatu, već od kada postoji ovo nadmetanje. Bravo momci! Navijam za njih, tako se izgara za svoju zemlju, a ne kao naši DŽU.CI

Dejan

28.06.2016 08:02

Kako to kod njih ide brzoooo ! Premijer posle bregzita odmah podneo ostavku . Ovde selektor istog momenta podnosi ostavku . A kod nas ne možeš da pomeriš čoveka ni buldozerom .

djole

28.06.2016 09:36

Bravo momci, izbacili ste najgoru naciju na planeti! Uzivacemo do kraja sampionata bez engleza, Spanaca i Hrvata!!!

Alpacino

28.06.2016 09:59

Procitah negde:Island ima vise vulkana nego profesionalnih fudbalera...Englezi ne mogu da veruju.

Mikula

28.06.2016 10:17

KADA CEMO MI VIDETI NASE SPORTISTE U BILO KOM SPORTU DA SE BORE ZA REPREZENTACIJU OVAKO PRECI SU IM SPLAVOVO PROVOD I LAKE DEVOJKE