Istinski heroji  EVRO 2016:  Igrači Islanda
Tanjug
Istinski heroji  EVRO 2016:  Igrači Islanda

Tanjug

Istinski heroji EVRO 2016: Igrači Islanda, Foto: Tanjug

Iako u timu imaju igrače za poštovanje, koji nastupaju za ekipe kao što su PSV, Svonsi, Bazel, Krasnodar, Molde, Udineze, ipak bi u prvi plan trebalo staviti da dolaze sa ostrva sa svega 330.000 stanovnika i da prva sledeća država koja je bila na EP, Albanija, ima devet puta više stanovnika.

Ono što je posebno čudno za njihov uspeh je da u državi imaju 128 registrovanih, profesionalnih fudbalera, koji igraju na 179 terena, izgrađenih uglavnom posle 2000. godine. Arnar Bil Gunarson, direktor za razvoj fudbala na Islandu, otkrio je deo tajne uspeha ove reprezentacije.

- Svi ti tereni su bili veoma značajni za nas. Ovi momci koji su nas prvi put odveli na neko takmičenje su upravo tu učili da igraju fudbal. Jedna od stvari koja mi se sviđa je što kod nas postoji jednakost. Svi mogu da treniraju fudbal, dečaci, devojčice, besplatno do 19. godine, do mile volje. Čak i ako se pokaže da niste talentovani za igru, kasnije su vam tereni na raspolaganju pet puta nedeljno - rekao je Gunarson za „goal.com“.

Što se tiče trenerske licence, Island je država u kojoj ju je najlakše nabaviti. Tamošnji savez omogućava skoro svakom zainteresovanom da pohađa trenersku školu, niko se ne odbija. Od 2004. godine, kada su se prvi učesnici prijavili, fudbal je krenuo da se razvija, pa su sa 112. pozicije iz 2010. godine, šest godina kasnije dospeli do mesta broj 34 na rang-listi FIFA. Takođe, cena trenerske B licence UEFA je među najjeftinijima u Evropi - košta samo 770 evra (prosečna plata je oko 2.000 evra), dok recimo u Španiji košta 1.200, a u Engleskoj može da ide i do 2.200 evra.

- Oko 95 odsto kurseva se održava u Rejkaviku, tako da svi dobijaju iste učitelje. I to je dobra stvar - dodao je Gunarson.

Svaki deseti stanovnik je u Francuskoj

Procenjuje se da je oko 30.000 Islanđana doputovalo na Evropsko prvenstvo, što znači da je skoro svaki deseti državljanin te zemlje u Francuskoj. Island ima oko 330.000 stanovnika, a glavni grad Rejkjavik ima 130.000 stanovnika.

 

Top 5 najskupljih igrača

Gilfi Sigurdson 13

Ragnar Sigurdson 6

Alfred Finbogason 5

Kolbein Sigtorson 2,75

Birkir Bjarnason 2,5

*brojke su u milionima evra, izvor „transfermarkt.de“

Save

Save

Komentari (1)

posmatrac

28.06.2016 07:30

Kod njih nema Karadzica , Kokeza i gomile korumpiranih politicara i kriminalaca da vode fudbal i da peru narodne pare , a nemaju ni Premijera koji bi im dao novac penzionera da mogu dobro da ga "isperu" itd.itd ...