Osumnjičeni za napad na aerodromu
Twitter
Osumnjičeni za napad na aerodromu

Twitter

Osumnjičeni za napad na aerodromu, Foto: Twitter

Islamska država preuzela je odgovornost za povezane terorističke napade u Briselu. Oni su saopštenje ovim povodom objavili na agenciji Amak, koja je njima bliska, preneli su mediji u Egiptu.

Tužilac: Dvojica se raznela, za trećim izdata poternica

Belgijske vlasti veruju da su se dvojica napadača raznela prilikom današnjeg terorističkog napada na aerodromu Zaventem u kom je poginulo najmanje 14 ljudi, dok je treći u bekstvu, saopštio je belgijski državni tužilac.

Za trećim napadačem policija je izdala poternicu, prenosi Rojters.

"Borci Islamske države izveli su seriju bombaških napada sa prslucima sa eksplozivom i uređajima u utorak, ciljajući aerodrom i centralnu metro stanicu belgijske prestonice Brisela", navodi se u saopštenju agencije.

Nedugo nakon toga, belgijske vlasti objavile su fotografiju glavnih osumnjičenih za jutrošnje napade. Međutim, njihov identitet još nije saopšten. Oni su uslikani na aerodromu.

U napadima je danas poginulo najmanje 30 osoba, dok je na više od sto ranjeno.

Kako piše britanski "Telegraf" Mohamed Abrini i Nažim Lašraoui mogli bi biti glavni organizatora današnjeg napada.

Oni su osumnjičeni i za učešće u napadu na Pariz. Nažim je Sirijac, a Mohamed je Belgijanac marokanskog porekla. Belgijski mediji prenose da su dvojica napadača čije su fotografije objavljene nosili crne rukavice kako bi sakrili detonatore pomoću kojih su aktivirali eksploziv. Njih su snimile bezbednosne kamere kako guraju prtljag, tj. torbe sa eksplozivom. Dvojica sa ove fotografije su mrtva, a za trećim u svetloj jakni i sa crnim šeširom se traga. Belgijskapolicija je apelovala na građane da prijave ako su ga videli. Slika sa sigurnosne kamere pokazuje čoveka sa naočarima i bradom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba. Za njim je policija izdala poternicu. Njegov identitet se još utvrđuje.

Mohamed Abrini

Twitter

Mohamed Abrini, Foto: Twitter
Hapšenje u Briselu

Twitter

Hapšenje u Briselu, Foto: Twitter

Ban Ki Mun: Napadi dostojni prezira

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da su teroristički napadi u Briselu "dostojni prezira'', jer su pogodili u "srce Belgije i u centar Evropske unije". Ban je, prema rečima potparola UN Stefana Dižarika, izrazio solidarnost sa narodom i vladom Belgije.

"Siguran sam da će Belgija i Evropska unija nastaviti da se protiv mržnje i nasilja čije su danas žrtve, bore iskrenim i trajnim zalaganjem za zaštitu ljudskih prava, demokratije i miroljubive koegzistencije", rekao je Ban Ki Mun.

Predsednik Generalne skupštine UN Mogens Liketoft takođe je osudio napade u Briselu, rekavši da je užasnut tim terorističkim činom i dodao da su teroristički akti nedopustivi bez obzira na motiv. Liketoft je rekao da teroristički napadi predstavljaju ozbiljnu pretnju miru i medjunarodnoj bezbednosti i da je je neophodno da se sve zemlje svim svojim sredstvima uključe u borbu protiv toga.

Mediji javljaju i da su najmanje dva muškarca danas privedena u vezi sa napadima. Mediji prenose da je napad u Briselu zapravo osveta za hapšenje Salaha Abdeslama, najtraženijeg teroriste u Evropi, koji je učestvovao u napadima u Parizu u novembru prošle godine.

Belgijski i francuski specijalci su uhapsili Abdeslama pre četiri dana u Briselu. Obaveštajni izvori navode da su islamisti još ranije pripremali napad u Belgiji, a da je hapšenje Abdeslama ubrzalo izvođenje napada. Navodno je kod islamista postojao strah da će ih Abdeslam izdati.

Irački obaveštajni zvaničnici tvrde da su imali informacije o tome da je Islamska država planirala napade u Evropi za dva meseca, da prema tim informacijama Brisel nije bio deo tih planova, ali da je on izmenjen zbog hapšenja Salaha Abdeslama.

Neimenovani obaveštajni zvaničnik je za AP rekao da su mu izvori u sirijskom gradu Raka rekli da su mete tog plana bili aerodreomi i železničke stanice.
Navodno su pripremana još trojica bombaša samoubica koji će obaviti drugi zadatak.

Merkel: Zajednički rad na pronalaženju počinilaca napada

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da će NJemačka raditi sa Belgijom kako bi pronašla i kaznila počinioce bombaških napada u Briselu.

Merkelova je dodala da će se kabinet NJemačke Vlade sastati sutra kako bi razgovarali o implikacijama napada na aerodrom i metro stanicu u belgijskoj prestonici u kojima je ubijeno najmanje 35 osoba.

"Na svaki mogući način ćemo raditi sa belgijskim službama bezbednosti kako bismo pronašli, otkrili i kaznili počinioce današnjih zločina", saopštila je Merkelova.

 

Komentari (2)

Ratni veteran

22.03.2016 18:20

Demokratija na sceni. Sada lepo to što pohvatate pošteno suđenje. Zatim u zatvor kao hotel, onda ide skraćenje za dobro vladanje, onda oni ponovo BUM i tako u krug. More, na kolac kao Turci, i to neomašćen. Ovo su sve "izbeglice". Je**la vas Evropa i njena demokratija.

Pedja

22.03.2016 20:37

Hvali Evropu ali drzi se SRBIJE