Uragan Irma
EPA/Erik S. Lesser
Florida Irma

Tanjug/AP

Potop na Floridi, Foto: Tanjug/AP

Uragan Irma odneo je najmanje 30 života. Na Floridi je nakon udara nevremena ostala prava pustoš. Nacionalni centar za uragane saopštio je da je oluja imala najjače udare vetra od 195 kilometara na čas.

Srećom, Irma je počela da slabi i sada je na nivou tropske oluje. Međutim, i dalje izaziva udare vetra koji imaju snagu uragana. Prava drama se odigrava na južnoj Floridi, gde tri džinovska krana prete da se sruše na ulicu nakon što ih je vetar polomio.

Uragan Irma

EPA/Erik S. Lesser

Uragan Irma slomio kranove, Foto: EPA/Erik S. Lesser

Prvo je juče puklo vitlo krana na mestu izgradnje stambene zgrade u centru Majamija, a potom je nekoliko sati kasnije jaki vetrovi oborili su drugi kran na kuli u Edžvoteru, oko tri kilometra severno od Majamija. Treći kran je pukao na gradilištu u Fort Loderdejlu.

U najjačem naletu uragan je nosio sve pred sobom, nemilosrdno čupajući drveće iz korena. Oštećeni su brojni domovi, a jak vetar oduvao je i fasade sa zgrada.

Uragan Irma

EPA/Erik S. Lesser

Foto: EPA/Erik S. Lesser

Irma, koja je bila označena kao najsnažniji uragan iznad Atlantika, u osam sati ujutru po lokalnom vremenu zabeležena je na oko 170 kilometara severozapadno od Tampe, u saveznoj državi Florida, s najjačim udarima vetra od 110 kilometara na čas.

 

Tokom udara uragana, više od milion domova ostalo je bez struje, dok je 6,5 miliona građana sa juga Floride dobilo naređenje za hitnu evakuaciju. Širom zemlje zatvorene su brojne fabrike i obustavljeno je vodosnabdevanje usled havarije.

 

Veliku štetu pretrpeo je i aerodrom u Majamiju, koji je privremeno zatvoren. Očekuje se da će letovi biti obustavljeni do utorka.

 

Tokom noći, vlasti su izdale naređenje da građani ne napuštaju svoje kuće i da se drže viših spratova kako bi bili bezbedni u slučaju da im voda prodre u kuće.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

Komentari (12)

*********

11.09.2017 07:09

Mene samo zanima da li je dobro Horejšio Kejn.

jug i

11.09.2017 07:12

Kao "smak sveta",ne znaju ljuni sta ih je snaslo.Ameri su rekli "Milosrdni andjeo" kada su nam rusili mostove, pruge,zgrade i ubijali neduzne.Sve se placa na kraju.Cudno, nemam sazaljena za njih.

Lela

11.09.2017 08:06

@jug i - Tako je,slazem se. Zao mi je samo zivotinja,zivotinjskog sveta. Njihovog naroda mi nije zao. Nisu ni oni nas '99. zalili.

Dr Miggyy

11.09.2017 08:13

Американци су неки "мекушци", наишао ураган Ирма, можда је то "Милосрд(ач)ни Анђео" и председник Trump прогласио на Флориди природну катастрофу. Код нас већ више година влада надприродна катастрофа, па се ништа не проглашава, већ људи се сусрели: прво, америчким Милосрдним Анђеом и друго, политичари их бомбардују бајколажима и хвалоспевима, како им је добро, а њима закржљали осећаји и не осећа како им је врло добро, како их годинама замајавају.

gggg

11.09.2017 09:15

@Dr Miggyy - Svaka ti je ka Njegoseva!!!

Joker

11.09.2017 09:49

@Dr Miggyy - Svaka ti je na mestu doktore. Niko nam nista ne moze pa ni nasi politicari. Steta sto nailaze hladni dani i necemo imati sta da pasemo da poboljsamo ishranu.Srecno.

Srba

11.09.2017 10:26

Strasno, nego.... koga ce danas da bije Saska Karan u Zadruzi, to nas zanima, a ne ovo.... ovo smara, kakva Irma, kakvi bakraci, koga bre boli uvo za to???

mileta

11.09.2017 11:49

IRMA ME JE PRIJATNO IZNENADILA. A STA SU NAM SLALI 99,TOMAHAVKE SA POZDRAVIMA. OD BOGA NISTE JACI.

Čovek

11.09.2017 15:09

@mileta - Kako možete molim Vas tako pričati? Šta su krivi obični građani? Pa tamo ima i naših ljudi! Šta je kriv moj brat koji je i sam preživeo tomahavke u skloništu 1999?Kako u svojoj zemlji nije mogao pristojno da živi od svoga rada i obrazovanja, otišao je, radi kao crnac podigao je kredit skućio se i sada opet sedi u skloništu i nezna šta mu je sa domom i svime što je mukom stekao! Muka je muka i naša i njohova, ali ne budite zli molim Vas, jer svakog ubija sopstveno zlo!

nedjo

11.09.2017 17:47

@mileta - ne likuj tudjoj nesreci buzdovane,tebi irma mozak ocistila

Rusofil

11.09.2017 15:20

Ajde braco rusi sada ih okupirajte

kira

12.09.2017 07:38

nas Obrenovac je bio gori i da li su oni gledali slike Obrenovca pod vodom?.