Posledice uragana
EPA-EFE/Captain George Eatwell R
Posledice uragana

EPA-EFE/Captain George Eatwell R

Posledice uragana, Foto: EPA-EFE/Captain George Eatwell R

Ipak, Irma nastavlja da donosi obilne padavine širom jugozapada SAD, dodaje taj centar.

Delovi koralnog arhipelaga Florida Kiz, opustošenog olujom, dozvoliće stanovnicima da se vrate danas da ispitaju štetu koju je naneo uragan Irma, prenosi Rojters.

Više miliona stanovnika Floride ostalo je bez struje, a velika šteta je prijavljena u Florida Kizu, ali je većina te savezne američke države izbegla katastrofalnu štetu od uragana, koja je bila predvidjena.

Kako precizira Bi-Bi-Si, oko 6,5 miliona domova u Floridi, što je ukuno dve trećine, ostalo je bez struje posle uragana Irma, saopštili su zvaničnici.

Irma je kao uragan četvrte kategorije pogodio Floridu Kiz i zapadne delove SAD.

Savetnik Bele kuće za unutrašnju bezbednost Tom Bosert izjavio je ranije da će možda proći nedelje pre nego što mnogi stanovnici budu mogli da se vrate na arhipelag Floridu Kiz, pošto su zbog uragana Irma oštećeni mostovi.

Žitelji Florida Kiza morali su da se evakuišu sa arhipelaga. Mnoge kuće i montažni objekti ostali su bez krovova a uništena je i infrastruktura.

Takođe, na obalama je nasukano mnoštvo brodova koji su pretrpeli veliku štetu od snažnih udara vetra.

Prema navodima medija, najmanje četiri osobe su starale u oluji u Floridi, koja je prošle nedelje usmrtila 37 osoba na Karibima.

Irma je najsnažnija oluja iznad Atlantika u poslednjih deset godina, a prema navodima zvaničnika, najmanje 10 osoba je stradalo u oluji na Kubi.

Na ostrvima Sveti Maritin i Sveti Bartolomej, devet osoba je stradalo a sedam se vodi kao nestalo na francuskim teritorijama, dok su četiri osobe poginule u holenskom delu Svetog Martina.

Irma je nanela veliku štetu ostrvima Terks i Kejkos, a jedna osoba je poginula na Barbudi, kao i na Angvili.

Najmanje tri osobe su stradale u Portoriku, pet na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a četiri na Američkim Devičanskim ostrvima.

Vlasti Severne Karoline saopštile su da je jedna osoba nastradala od posledica tropske oluje Irma u toj američkoj saveznoj državi.

Grad Džeksonvil na severozapadu američke savezne države Florida izdao je naredbu za hitnu evakuaciju jer se očekuje da će nivo poplava zbog oluje Irma dodatno porasti zbog dolaska plime.