Patrijarh Irinej
Dušan Milenković
Patrijarh Irinej

Dušan Milenković

Patrijarh Irinej, Foto: Dušan Milenković

- Pitam se šta tu vredi da se kaže... Dođe mi da ćutim kada to čujem. Njemu i njima ne vredi ništa govoriti i u ovoj situaciji najbolje je ćutati. Od Hrvata, srećom, ne zavisi ni naša sudbina ni naša istorija, sve to što je Milanović rekao ne govori o nama nego o njemu. Valjda će to svet moći da razume, a na to što se hvali da mu je deda bio ustaša, rekao bih samo - čega se pametan stidi, onaj drugi se, znate već koji, time ponosi - rekao je patrijarh za „Alo!“.

Šef HDZ: Izjave kao iz krčme!

Andrej Plenković, šef HDZ-a i kandidat za premijera na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ocenio je da poruke lidera SDP-a Zorana Milanovića, njegovog protivkandidata na predstojećim izborima, liče na kafanski diletantizam. Plenković je na predizbornom skupu u Makarskoj iskoristio aferu „Milanović s braniteljima“ da kritikuje lidera SDP-a, inače protivkandidata na izborima. - Reč je o izjavama koje više liče na raspravu u nekoj krčmi i koje nam štete u odnosima sa susednim državama, sa referencama na BiH, pa i na Srbiju, a koje su krajnje neprimerene i nedostojne onoga ko je na poziciji predsednika hrvatske vlade - rekao je Plenković.

- Te tipove je izabrao srpski narod, ali je to šaka jada, nažalost, šaka jada, nikakva, kako vi mislite diplomatska sila, to je mali narod - rekao je on, a kasnije dodatno objasnio: „Nema ih ni 10 miliona, a želeli bi da gospodare Balkanom“.

Na tajnom snimku koji je procurio sa tog sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata u sedištu SDP-a, jasno se čuje kako Milanović nagovara ratne veterane da ne zovu premijera Aleksandra Vučića za pregovarački sto i dodaje da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.

- Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu, mi smo želeli da postignemo bilaterlani sporazum... Čekali smo ih - rekao je Milanović.

 

- Čekaćemo da budu ranjeni, a onda ćemo im blokirati pregovore - kazao je u nastavku.
Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća, ocenio je da Milanović svojim izjavama želi da bude gori od hrvatske desnice, kao i da je njegova retorika na račun Srbije i BiH uvredljiva i neprimerena, posebno kada je govorio o premijeru Aleksandru Vučiću.

- Retorika Zorana Milanovića i njegova sklonost ponižavanju, uvredima i pljuvanju drugih ljudi, političkih opcija, država i naroda veoma je ozbiljan problem za njegovu stranku i koaliciju koju predvodi. Ako je Zoran Milanović za šaku glasova spreman da druge proglašava šakom jada, onda je to ozbiljan indikator bede na koju se usmerava hrvatska socijaldemokratija. Nije mu bilo dosta što je iskopao dedu ustašu u jeku proustaške kampanje, nego će sada proglašavati druge zemlje i narode šakom jada i velikim sranjem - naveo je Pupovac.

Hvali se ustaškim pedigreom: Zoran Milanović

profimedia.rs

Hvali se ustaškim pedigreom: Zoran Milanović, Foto: profimedia.rs

 

Vređa Srbe, a ima srpsko poreklo?!

Bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović, koji je izjavio da su „Srbi šaka jada“ ima, verovali ili ne, srpsko poreklo! Kako je „Alo!“ već pisao, članovi porodice Milanović izjašnjavaju se kao Hrvati, a imaju srpsko poreklo. Milanović je rođen u Zagrebu 1966. godine, a njegova porodica je iz okoline Sinja. Otac mu zove se Stipe, a majka Gina (verovatno od Angelina). Ante Milanović, deda hrvatskog premijera, bio je predratni komunista, a u Drugom svetskom ratu je bio partizan, poznat i uticajan u sinjskom kraju. Njegov sin Ante, Zoranov otac, odgojen je u duhu antifašizma i bio je partijski funkcioner u Zagrebu. Ante Milanović se 1990. godine priključio HDZ-u i počeo da se druži sa Tuđmanom, ali je tri godine kasnije prestao s tim, ali u Beogradu i Srbiji uopšte postoji mišljenje da je hrvatski premijer - Srbin. Porodica Milanović ima korene u dolini reke Rame i u srednjoj Bosni. Oni su krajem 18. veka odatle krenuli na jug i zaustavili se u selu Glavnica kod Sinja. Hrvatski izvori priznaju da na prostoru Rame gotovo nema naselja bez ostataka „starih grobalja“ i „grčkih crkava“, ali se tu ipak zaustavljaju. Ipak, Rama je poznata i po tome da je nekada bila naseljena pravoslavcima. Danas u tom kraju nisu retka prezimena Pavković, Savić, Tadić, Stojanović, Ostojić, Anđelić, Dedić... Ipak, svi oni se izjašnjavaju kao Hrvati. D. Z.

 

„BiH nije država, već je to veliko sranje“

Nakon što je u razgovoru sa predstavnicima Zbora udruženja veterana hrvatskih građanskih brigada i Udruženja specijalne policije „opleo“ po Srbiji, Milanović je pokušao da prebaci temu na Bosnu i Hercegovinu. Za BiH je, citirajući jednog branitelja, rekao da je „big shit“(veliko sranje) i žalio se da u Sarajevu nema sa kim da se razgovara, te da bi ih preko reda ugurao u Evropsku uniju jer „to je zemlja bez reda i poretka“. - Imamo posla s negativcima - rekao je Milanović. On je govorio i o optužnici protiv čelnika takozvane Herceg-Bosne izrazivši bojazan da će biti osuđeni i u drugostepenom postupku.

Save

Komentari (27)

milan

26.08.2016 06:42

Batali politiku pope jos nam i ti trebas, nedavno reče pa osta ziv da mi od hrvata nemamo blizih valjda si mislio nemamo daljih i još nešto vi srpske gromade gde god ste čuvali srbe tamo srba nema

JA

26.08.2016 15:45

@milan - Pa upravo što je rekao je sto posto istina.Treba razumeti ponekad ono što oni kažu.Najbliži su nam jer je 50% njihovog naroda pokršteno u katolicizam,e sada to što su upravo ti "Hrvati" i najveće ustaše,to je na žalost već neka druga tema.

JASNO I GLASNO

26.08.2016 07:05

Vladiki dodje da cuti i da nista ne govori o tome!!!Pa Bravo za vladiku koji je ispred crkve prvi put jasno izrekao sta crkva u Srbiji decenijama radi! Cuti,drzi svoje ledene ruke iza ledja u svakoj situaciji,nikada nema jasan stav,nikada se nece oglasiti ni u jednoj narodnoj nevolji niti ce pomoci nicim nikome!To je organizam sam za sebe prikopcan na krvotok narodne dobrote i vere ali i na krvotok svake vlasti!

dule_bec

26.08.2016 08:35

Ako smo mi Srbi saka jada jer nas kako kaze nema ni 10 miliona kako onda mi njih da nazovemo? Sakom ogromnog jada iz Big Shita! Ovo stvarno govori vise o njemu nego o nama! Pa ako ovaj sebe naziva predstavnikom Hrvatskog naroda onda bojim da ce nadrljati sa njim

Ateista

26.08.2016 09:02

Sram te bilo irineju da se baviš politikom a od priznanja za krivoslavlje sa julijanskim kalendarom ti 30 000 srba samo u hrvatskoj prešlo u katolike a ni ne sme da se kaže koliko ih sve ukupno prešlo u muslimani svi medijo o tome pisali a ti ćutiš i mešaš se u politiku??????

Ako

26.08.2016 09:03

Čovek je sve rekao direkno i brutalno i tačno kako jest i svaka mu čast na tome!

Rambo

26.08.2016 09:05

Šta je bilo niste mogli ni živog Stepinca slomit eto i mrtav vas pobedjuje?

Dragan

26.08.2016 09:15

Pa i vi plivate u svili i kadifi dok narod jedva sastavlja kraj sa krajem !!!

JECA

26.08.2016 15:41

@Dragan - Pa ko ti kriv što nisi i ti bio pop?Mislim ok slažem se,ali Drina je kriva i niko je ispraviti neće.Kladim se da ti prvi kada ti dođu u kuću ne daš ispod hiljadu,dve prema tome...

Ateista

26.08.2016 09:36

Ajde ti prvo razmisli oćeš li i ove godine klrivoslvit i Božić i Vaskrs i da li opet smeš da donosiš blagodatni oganj na krive datume u krivoslavne crkve pa da se čudiš zašto ih zapali čak četiri u jednu noć...

ANTE BAN

26.08.2016 09:56

Pope; ostavite se politike, i upravljajte unutar zidova crkve! Ovo isto važi i za katoličke popove! Ovo oglašavanje Irineja još je jedan DOKAZ da je Zoki rekao istinu! Doduše- nismo ni mi puno bolji! Obzirom na Plenkovićevo glumljenje gospodina, ovo je veliki vjetar u ledja Zokiju u trci za novi mandat! A Vi pope; dobro razmišljajte kome ovo govorite, jer ćete vrlo vjerojatno i sa Zokijem uskoro morati voditi dijalog!

dragana

26.08.2016 15:38

@ANTE BAN - Zoki je obična" dalabu",a samo vi nemojte držati pridike u Vojvodini su katoličke crkve pune naoružanja,uvek i oduvek.

Драгомир

26.08.2016 20:28

@ANTE BAN - АНТЕ БАН,зашто не пишеш коментар на хрватскоме језику?Ми у Србији знамо да говоримо хрватским језиком и да на њему пишемо. ... Додуше нисмо ни ми бољи! ... Ти то написа а ја те питам : - А ко сте то ви? ... Тај тамо ваш Зоран Милановић је гарантовано наш!Код мене у селу код Београда има 18 особа са именом Зоран и бројна фамилија Милановић.Негде сам написао да смо ми срби заиста јада колико нас има у односу на број кинеза!Срби јадни а дупло смо бројнији од ТАКОЗВАНИХ хрвата!Опћа зезанција!

Emigranat

26.08.2016 10:05

Jao kada vidim ovog Irineja ... dodje mi da povratim. Kritikuje ostale a on je taj koji je blgoslovio çetnike i paravojne snage pre polaska u akcijama nad civilima i nenaoruzanim stanovnicima po celoj bivsoj YU. Phu sram te bilo, djubre jedno...

Merlin

26.08.2016 14:58

@Emigranat - Ko ovakvim izrazima izrazava svoje gnušanje je jednostavno nevaspitan i bahat: mislim na komentatora, naravno. Bez obzira na sve sto se navodi kad je j pitanju Patrijarh mislim da smo mi Srbi u bahatosti ( kao odušku našeg kompleksa nize vrednosti) dostigli najviši nivo! SRAMOTA OD PRIMITIVIZMA!

jeca

26.08.2016 15:37

@Emigranat - Ajde idi emigriraj.Apsolutno je u pravu Milanović je najjobičnija bagra i ološ od čoveka,nevaspitan a bogami i ne obrazovan,iznad svega pun mržnje,hvali se ustaštvom samo da bi sačuvao stolicu jer je provalio da još uvek velika većina Hrvata razmišlja na ustaški način,te će biti od takvih i podržan.

Mila

26.08.2016 12:18

Nekada davno ucili su nas da je Crkva crkva i da nema nikakve veze sa politikom, da popovi veruju u Boga i da zive cistim zivotom. E moj patrijarhu, ti nisi ni P od patrijarha. Uzmi, ugledaj se malo na svog prethodnika, nemoj da brukas svoj poziv, ruke su ti umazane krvlju do vrata Kakav je patrijarh Pavle bio ovo je sve... ma sramota je za njih kompliment!

Nenad

26.08.2016 13:29

Cuti bre Irineju gori si od svih ,pre par dana si Palmi blagoslovio crkvu coveku ratnom profiteru kriminalcu ogrezlom u lopovluku ,Ceca tikuma slave ,imas dva vanbracna sina ,otimas pare kao lud ,deo si kriminalne politicke elite ,pokri se po usima i cuti

Srbin

26.08.2016 23:01

@Nenad - Jeste li vi, koji negativno komentarisete srpskog Patrijarha povodom ove izjave, NORMALNI??? Ili vas ovaj Milanovic koji vredja sve srpsko placa za ovakva trabunjanja?

sole

26.08.2016 17:58

Irineju kazi koje si direktore JKP preduzeca odlikovao i kadrirao kod vlasti da ostanu i drugi mandat na funkcijama.kolika je para u pitanju.tvoje Vladike kao i Ti mnogo volite novac.to je javna tajna.obicno svestvenstvo to prica po kuloarima a i beogradski vrapci to vrlo dobro znaju.oglasi se i obrati vernima koji su tvoji direktori.

Tosa

26.08.2016 18:02

Treba imati na umu da su najkrvozednije i najvece ubice ustase BILI POKATOLCENI SRBI

miki

26.08.2016 20:58

bavi se ti ekumenizmom pope koji razjeda crkvu a ne politikom.

Penzioner

26.08.2016 22:38

Pod hitno uvesti FISKALNE KASE U CRKVE da nebi Karici i ostali tajkuni ,i kriminalci PRALI NOVAC

mirko

27.08.2016 00:09

Nije nista rekao kad su smanjili penzionerim apenzije

nedjo

27.08.2016 03:11

pope ,drz se ti kandila,bogme i u crkvi imas gro problema i lopovluka. amin!

Драгомир - Dragomir

27.08.2016 05:56

ЦИТАМ КОМЕНТАРЕ ПА СЕ КРСТИМ СА ОБЕ РУКЕ КОЛИКО ВАС ИМА НЕПИСМЕНИХ И ЗЛИХ! Просто узивате да писете неистине па јос на писму подмуклих енглеза.НЕ УМЕТЕ ДА ИНСТАЛИРАТЕ СРПСКУ ЋИРИЛИЦУ И LATINICU?Mnogi od vas nikako da se pomire sa činjenicom što patrijarh nije neko poreklom tam od preko Drine?Više vas piše tuđim pismom a kada vas čovek sluša puni ste srpstva za koje bi skočili i pod avion u letu!Toliko!Ne bih vas više zezao.

verica

27.08.2016 09:51

dragi dragomire,a da ti malo sjasis odavde ,?idi bre po lekove