Zorana Mihajlović
Dušan Milenković
Episkop bački Irinej Bulović

screenshot Youtube

Episkop bački Irinej Bulović, Foto: screenshot Youtube

"Svakom iole dobronamernom čoveku, upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi, apsolutno je nesporan apel Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, izrečen 24. oktobra 2017. godine na Sajmu knjiga u Beogradu, tačnije na promociji filma i knjige 'Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. veku', 'da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji'", piše u saopštenju SPC koje je potpisao episkop bački Irinej.

U tekstu pod naslovom "Episkop bački Irinej: Zorana Mihajlović opet nastupila u ulozi samopostavljenog oberprokurora" dalje piše:

Čak i te jednostavne, najdobronamernije reči Svetejšeg, utemeljene u zapovesti Božjoj: "Rađajte se i množite se i napunite zemlju" (Post. 1, 28), reči koje su izraz njegovog decenijama sticanog duhovnog iskustva koje duboko sagledava našu nacionalnu tragediju, postepeno nestajanje sa lica zemlje, bile su povod gospođi Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade Srbije, da Patrijarhove reči stavi u kontekst ratova i stradanja.

Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Motivacija gospođe Miler, zasnovana na istorijskim kompleksima i porodičnom vaspitanju, jasna je i neupitna. Verujemo da motivacija naše Tuzlanke da Patrijarhove reči o deci i o blagoslovu i radosti rađanja izvrće i stavlja u kontekst ratnih stradanja, nije politička, što znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima.

Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika.

Nažalost, brzopleta lakoća sa kojom svisoka kritikuje poglavara Srpske Pravoslavne Crkve može se tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka. To jeste njeno ljudsko i građansko pravo, ali u tom slučaju ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost Patrijarhovih poruka.

Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa.

Kao ubeđena privrženica "evropskih", možda i "evroatlantskih", vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti.

Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku: da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život? I da li bilo ko, a pogotovu roditelji (ne apostrofiram posebno majke), ima pravo da oduzme bilo čiji život, u tom broju i život svog nerođenog, ali već postojećeg deteta?

Kako to da se za ubistvo novorođenčeta ide na robiju, a o ubistvu potpuno nevinog i nezaštićenog budućeg novorođenčeta slobodno i nekažnjivo odlučuje samo i isključivo žena, kako tvrdi gospođa Mihajlović? Gde je tu moral, gde savest, gde duša, gde elementarna ljudskost?

Pitanje braka i porodice, pa i pitanje rađanja ili abortusa kao alternative rađanju, nije prevashodno pravno, političko, demografsko i sociološko pitanje nego egzistencijalno, etičko i aksiološko pitanje. Sapienti sat!

Komentari (39)

kobasica srbijes

27.10.2017 08:44

Aaaaaaaaa Zoko šta ćemo sad? Čekamo nastavak prepiske ili da poturiš onog vlasnika jedne televizije da napiše otvoreno pismo SPC-u?

Sandra

27.10.2017 08:50

Ovaj Irinej.se svuda mesa bolje neka vodi racuna o crkvi.i njegovim svestenim lucima. Kome ce.on da nareduje da radjaju decu. To mi ze svojima u porodici da naredije sko mu dozvole. Deda cuti i gledaj svoja posla.a ostavi.nas stacemo mi da radimo. Zorana u pravu ste, njemu treba psiholog a mozda i psihijatar

neko

27.10.2017 11:44

@Sandra - Moze i tebi jer je jaci od tebe,ali na stranu to,ne naredjuje ti on da radjas vec da ne ubijas.

ogi

27.10.2017 08:55

Uh, iritantna persona!

Mila

27.10.2017 08:59

Patrijarh priča bez veze da rađamo po 10-ero djece ko će to hraniti, oblačiti, školovati. A kakvi su nam popovi lopovi (čast izuzecima) što dobiju donacija uzmu sebi a papreno naplaćuju svadbe i sahrane,plus što hodaju po kućama da svještaju. Kad sam se udala prvih 5-6 godina su dolazili i uvijek sam plaćala e jedne godine nisam imala žute banke e od tada i popovi su zaboravili na moju adresu i moju djecu a hvala Bogu imam ih 4-vero ali sam ih rađala sebi i suprugu a ne državi i popovima.

neko

27.10.2017 11:42

@Mila - Ne prica on to on prica o tome da je zlocin ubiti dete i bilo koga,kapiras? Ako neces da ubijes coveka ti ne pucas iz puske po trznom centru? Ako neces da ubijes dete nemas seksualni odnos? Veoma,veoma prosto.

Tamara

27.10.2017 12:14

@Mila - ... imas ih 4-VERO ... pa ti i ne ides na Liturgiju vec na MISU ... Aj sto mi gledamo na ''hrvatsku'' kao na neki svoj grad u unutrasnjosti i ne zaobilazimo vas ni na jednoj vremenskoj prognozi ... nego ste i ''vi'' poceli da se ponasate kao da ste deo nas . Valjda se tako i osecate . Mozde je Seselj stvarno sve u pravu - vi ne postojite vi ste mi - doduse pokatoliceni ali ipak mi .

Косовинац

27.10.2017 09:05

Ко има уши дс чује, нека чује!

Majka

27.10.2017 09:21

Neće meni država i Crkva određivati koliko ću djece roditi valjda o tome odlučujemo ja i suprug. Dosta se država mješa u odgoj te ne smiješ mu zabraniti ovo te ne smiješ ono., a da ih istućeš eto ti kazne a što tako od NAŠE djece prave lopove i ubice nema veze i zato su krivi roditelji zaboga miloga što ih niste vaspitali. A žene su hodajuća mašina za rađanje, a ako ne daj Bože žena i muž nemaju djecu tu nastupa SVEKRVA snajka je jalovuša čuj NJEN sin da ne može imati djece to je nemoguće

Kasper

27.10.2017 10:27

@Majka - @majka...Patrijarh se obratio srpskim majkama apelom za rađanje a ne naredbom. Vi koje slušate samo biskupa nemate potrebu da kritikujete ono čemu ne pripadate.Idite vi vašim putem i ne lajte jer time izazivate odgovor lajanjem druge strane pa se to loše završi.

milos

27.10.2017 11:40

@Majka - Pogresno si razumela,patrijarh ne pokusava nikom pa ni tebi da odredi kada i da li ces da radjas,to svako uredjuje seksualnim odnosom, on apeluje da se zabrani oduzimanje zivota deci a takodje apeluje da majka ne pravi sama sa sobom dete tako da ne moze ni sama da odlucuje.

mikica

27.10.2017 18:05

@Majka - Da zene radjaju decu za inostranstvo .Sram vas bilo .Kako da ih odgajamo?Da budu gladni i zedni.E,moji vi .Gde ce vam dusa ?

deda Vasa

27.10.2017 09:33

Sumnjam ja, Vaše Preosveštenstvo, da je ova moralna nula bilo šta razumela od ovih Vaših reči.Njoj je mozak aktivan samo kad služi onima koji su ubijali našu decu i koji nam i dalje drže mač nad glavom.Nažalost Srbija je uvek imala one koji će zarad materijalne koristi pogaziti sve što je sveto. Bog je milostiv ali je potrebno pokajanje, a ova žena nije spremna na to.

momazver

27.10.2017 09:41

Džaba episkope...ima osoba za koje narod kaže, zbog toga kakve su/u glavi/ i šta rade/a ne treba/- Ti ga krstiš a on p..i. Ništa ona tebe nije razumela.Njoj je dobar život koji si je vlašću omogućila udario u glavu pa misli da je pop. Nad popom. A ako čovek zna da se prekrsti ne znači da je pošten i da razume, već,u ovom slučaju, više sliči piletu.Koje se upetljalo u kučine-Ali pošteno ,Crkva i Država treba ODMAH,OZBILJNO DA POMOGNU,POGOTOVO DRŽAVA/raznim olakšicama/ podizanju brojnosti nacije

Deda

27.10.2017 09:48

Čitam komentare i po dijalektu vidim odakle dolaze.Dolaze od onih čiji predci nisu ratovali za opstanak Srba i Srbije. Ratovali su protiv Srba I Srbije na strani Austrougarske.

unuka

27.10.2017 10:20

@Deda - Citam Vas komentar, i zgranuta sam koliko ste nepismeni. Ako volite Srbiju red bi bio da prvo naucite njen pravopis.

baca radanovic

27.10.2017 10:31

@Deda - kada vec deda ide u daleku proslost.da nije tvoj deda porodicu vranic unakazio unistio za sva vremena i vekove.srami se svog komentara i godina.

deda2

27.10.2017 11:03

@Deda - @unuka...O pravopisu ćemo razgovarati kad to bude tema,a ovde se govori o stvarima koje ti izgleda ne razumeš, a nije bilo ni onoga ko je trebao da te nauči.

Deda

27.10.2017 12:28

@Deda - Deda ne ide u daleku prošlost. Istina danas mnogima smeta.Što se tiče pravopisa on nije odneo ničije živote.

Kvazimodo Sorabius

27.10.2017 10:13

Gospodine Irineju, gresite. Zorani ne treba psihijatar, ona i psihijatriju "poznaje", ali se nameracila na Žezlo Patrijarha - zarekla se da ce biti Patrijarh, pa to ti je. Pardon: TO nam je. Nije Dinkiceva skola zaludna...

Oscar

27.10.2017 10:52

@Kvazimodo Sorabius - @kvaz...Nije valjda?Pa šta će pre, premijer ili patrijarh? Ili možda sve odjednom? Moguće i to,sudeći kakve je mentore ranije imala i kakve sada ima.Dolar je ipak svemoguć.

zasto ne na staroslovenskom

27.10.2017 10:24

Ova osoba u crkvenoj odori toliko voli Srbiju, a svoj estradni nastup zavrsava latinskim citatom. Doduse, zaista je u pravu, pametnom dosta.

teča Laza

27.10.2017 11:08

@zasto ne na staroslovenskom - @ Kad ti budeš imao obrazovanje koje on ima, razumećeš.

Francuska

27.10.2017 11:38

Ova najnovija prepucavanja u Srbiji podsecaju na filmove o Francuskoj revoluciji. Samo jos narod da poludi (mislim da je blizu).

piruc

27.10.2017 14:09

Nekada ste za albanke podrugljivo govorili da su masine za radjanje a sada to isto predlazete nasim zenama.Kasno Marko na Kosovo stize.

Ana

27.10.2017 15:47

Kakva sramota.Crkva i politika.Radjanje dece je isključivo pravo i izbor majke.A možda i sam Božiji dar da neko rodi deto a neko nikada.Čemu tolika frka.Ministarka bolje da rešava svoje probleme i probleme naroda koje odlaže pod tepih,a Crkva svoje.To ti je Srbija....kuda li mi to idemo?

mikica

27.10.2017 17:59

@Ana - Pitate gde idemo.Mi smo stigli u propast .Patrijarh Pavle se prevrce od njegovih izjava.Cime "gospodo " da se hrane ta decica ,kad i mi nemamo za hleb .Sram vas bilo.Sve pricate naopako i iritirate ovaj narod.

mikica

27.10.2017 18:36

@Ana - Da,narod je gladan,ne može im niko pomoći.Mi kao narad nikada teže nismo živeli.Ali ministarka peca samo dobre investitore i predala se izdavanju nezakonitih gradjevinskih dozvola samo zato što verovatno ima lični interes a Crkva neka mi Bog oprosti melje li melje.Izgubila je značenje svega svetog kod naroda.

teča laza@

27.10.2017 18:41

@Ana - Obrazovan čovek nema značenje najpametnijeg i najobrazovanijeg.Sve je individualno.Ministarka je mudra za sebe,a za to nije potrebno poseno stručno obrazovanje.Mudar čovek je i onaj bez oanovnog obrazovanja.

Oscar

27.10.2017 20:22

@Ana - @mikica...Umesto što ceo dan pišeš glupave komentare uzmi nešto korisno da radiš pa ćeš imati para i nećeš biti gladna.Pun mi je kufer vas "gladnih" lenština.

tajna

27.10.2017 22:01

@Ana - Време брзо пролази,младост ће проћи,старост и болест су последњи чинови животне позорнице.ви без деце нећете имати утеху,домови за старе прескупи.тада ће вам фалити ваша абортирана деца,чије ће вам руке у последњим сатима живота тражити да једу.нико их неће видети око вас ,али ви хоћете.то је последњи трен да заплачете за њима ,и зажалите што их нисте родили.Затим ће кружити црне сподобе које чекају да улове вашу душу у последњем издисају...и свргну у вечну таму,јер су тамо убице.

ana

27.10.2017 23:39

@Ana - NIsu vas oni terali vec DOSOLJAVALI i OPASULJIVALI. Budite sretni što bar neko kaze nesto za nase dobro.Ne morate da slusate nece vas goniti.

Noble Anvil

27.10.2017 20:29

Kako se Irinej nije setio da neustavni harač koji je preko poštanskih usluga namenjen izgradnji hrama Svetog Save preusmeri na neku fondaciju koja bi bila zadužena za pomoć trudnicama i porodiljama ? U takav fond bi mogao da ubaci i po koji euro od naplate krštenja dece ?! Gđa Mihajlović je potpuno u pravu,ona je osoba sa ličnim dignitetom,autoritetom i stavom koja neće dopustiti da joj nekakvi vračevi ispiraju zdrav mozak !

Ana

27.10.2017 21:39

@Noble Anvil - Autoritet i stav????Gge je to kod ministarke?Nema ona te atribute.Da ste rekli da je velemajstor za kontrolu svojih zaposlenih i kako izdaje gradjevinske dozvole,onda ste upravu.

Noble Anvil

28.10.2017 09:15

@Noble Anvil - @Ana***Ako ministarka Mihajlović radi nešto protivzakonito u vezi pomenutih građevinskih dozvola,a vi o tome imate informacije,zašto je ne prijavite nadležnim organima ?! Prikrivanje činjenica o kriminalnim radnjama potpada pod pojam "saučesništvo", "ometanje istrage" ako se ona pokrene...A ako se sve svodi na trač,rekla-kazala,onda i vi možete odgovarati za širenje neistine,uvredu,povredu časti,klevetu,etc. !Dakle,dobro razmislite pre nego što nekoga da optužite za nešto .

Gubernator Klatimir Smutin

27.10.2017 20:47

Zorani svaka čast,a to što se mantijaška bratija našla uvređena to je njihov problem ! Bolje da se drže svoga resora,delokruga rada,a ne da glume savest države ! Da li se sekularna država,stanovništvo Srbije meša u crkvene poslove? E,to ne može,ali zato popovi mogu da se upliću u stvari za koje nisu nadležni! Za to su krivi zakoni i vlast koja im je to omogućila.Kako je SPC,konkretno,pomogla suzbijanju "bele kuge " u Srbiji,osim izbacivanja parola i pamfleta na zadatu temu ? Zorana rules !

mikica

27.10.2017 21:31

Odakle li si ti ?Kaze se kofer a ne kufer,nesreco.Kolo srece se okrece i ti kad prestanes da botujes jesces . . . .a .

vitez

27.10.2017 22:32

A,ko da ima pravi decu kada crkva ne dozvoljava kaluđerima da se žene.

Pera

27.10.2017 22:45

Zene u Srbiji su sve manje postovane, od strane muskaraca, i nazalost, od strane drugih zena. Ministarku ne cenim, ali ova izjava joj je zdravorazumska. Koliko je zena ubijeno ove, a koliko prosle godine? Sta je ko uradio povodom toga, a sta je izjavio? Zao mi je sto zivim ovde, stidim se drzave i naroda Imaju li zene ljudska prava?