Fabrika „Jura“  imala razumevanja  za bolesnu ženu
Nebojša Raus
Fabrika „Jura“  imala razumevanja  za bolesnu ženu

Nebojša Raus

Fabrika „Jura“ imala razumevanja za bolesnu ženu, Foto: Nebojša Raus

To je samo deo nedostataka koje su inspektori rada utvrdili kontrolišući sedište kompanije "Jura korporacija" i njene pogone u Rači, Nišu i Leskovcu. Inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.

- Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, tako što će poslodavac procenu izvršiti za prostor gde se obavljaju poslovi i što će, na osnovu ocene službe medicine rada, utvrditi posebne zdravstvene uslove za zaposlene koji rade na mestima s povećanim rizikom. Nisu bili utvrđeni ni način ni postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih koji rade na mestima sa povećanim rizikom, novoprimljeni nisu bili osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, nije osposobljen odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanje uslova radne okoline - takozvane mikroklime za zimski period. Poslodavcu je svaki put nalagano da nedostatke otkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podnošeni su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, navode u Ministarstvu za rad.

Takođe, na osnovu zahteva predstavnika sindikata, koji su dobili otkaze zbog navodne zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su prava zaposlenih očigledno povređena, te su doneta rešenja kojima se zaposleni vraćaju na rad, a podneti su i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministarstvo podseća da se svi zaposleni mogu obratiti Inspektoratu za rad.

- Oni mogu zatražiti zaštitu svojih prava u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a to mogu da učine i anonimno jer inspekcija vrši nadzore i po takvim prijavama. Svi privredni subjekti u Srbiji, sve strane kompanije, pa tako i "Jura korporacija" d.o.o. moraju da primenjuju i poštuju važeće propise u oblasti rada, ističu u Ministarstvu za rad

Bolesna radnica bez posla – po zakonu

Inspektori iz niškog odeljenja inspekcije rada izvršili su 6. juna ove godine vanredni nadzor u niškom ogranku "Jure" radi utvrđivanja okolnosti prestanka radnog odnosa bolesne Sanje Jovanović.

- Utvrđeno je da poslodavac nije učinio povrede Zakona o radu, odnosno da je u svemu postupio u skladu sa propisima. Rešenje o otkazu ugovora, zaključenog sa Sanjom Jovanović 1. decembra 2016. godine, poslodavac je doneo 31. maja 2017. zbog isteka roka na kom je bio zasnovan radni odnos. Navedeno rešenje je dostavljeno Sanji Jovanović, a poslodavac je za nju podneo i odjavu sa obaveznog socijalnog osiguranja - kažu u Ministarstvu.

 

Komentari (8)

Sreta Nis

09.06.2017 21:02

I šta sad? Neko bi voleo da se najuri Jura i da 6000 ljudi ostane bez leba.

valjevac

10.06.2017 06:28

@Sreta Nis - Onda nemojte da kukate da vas izrabljuju.Najbolje je da drzava resi neispravnosti ali od toga nema nista

Marko NBG

10.06.2017 08:51

@Sreta Nis - A ti radiš u skupštini opštine Niš il' nekoj državnoj skužbi?

Sreta Niš

10.06.2017 09:51

@Sreta Nis - @Marko NBG---Radim u Juru.

MAČIĆ@SRETA

10.06.2017 11:10

@Sreta Nis - SRETA JE VROVATNO "UNUTRAŠNJA" KONTROLA, ILIZICA VLASNICIMA. PA NJEMU ODGOVARAM "NE SRETO, NIKO NE ŽELU DA 6000 RADNIKA OSTANE BEZ POSLA. nA PROZIV SVI ŽELIMO DA TIH 6000 RADBIKA UŽIVAJU STATU KOJI PRIPADA LJUDIMA. NISU ONI MONETA ZA POTKUSURIVANJE, I SREDSTVO KOJE TREBA DOTERATI DO PROSJAČKOG ĐTAPA, NEUHRANJENOSTI I UGROŽAVANJA EGZISTEMCIJE ZA RAD ŠTO VEĆE ZARADE STRANIH DRŽAVLJANA KOJI IM OSPORAVAJU SVA LJUDSKA PRAVA. UGROŽAVAJU IM ZDRAVLJE, A TO JE NAJ VAŽNIJE. ZDRAV ČOVEK , DOBAR RADNIK.

Marija

09.06.2017 21:28

A ministar tvrdio da je sve u redu,

Marko NBG

10.06.2017 11:15

@Sreta Niš E evo ti plus od mene.

Mile

10.06.2017 11:48

Sve je tacno sto radnici pricaju pakao je raditi u juri treba inspekcija da im ide svaki dan i da kaznjava rukovodstvo i da ne moze da daju otkaze kako oni hoce oni su dobili subvenciku za svakog zaposljenog ovo je srbika nije koreja