Radnici kleče u Juri
Youtube printscreen
Radnici kleče u Juri

Youtube printscreen

Radnici kleče u Juri, Foto: Youtube printscreen

- Inspektorat za rad je upoznat sa snimkom i odmah je uputio inspektore u pogone „Jure“ u Rači i Leskovcu, koji se sada tamo nalaze kako bi ispitali slučaj u vezi sa snimkom i postupili u okviru nadležnosti inspekcije rada. Više detalja biće poznato kada se inspektori vrate - rečeno nam je u pres službi ministartva.

Zahvalnost a ne omalovažavanje?

Kako nezvanično saznajemo, video klip koji je objavljen na „JuTjubu“ navodno je prilog za promotivni spot kompanije, koji je snimljen u duhu običaja zemlje iz koje potiče poslodavac.

Naime, klanjanje radnika ne predstavlja omalovažavanje već je praktično način na koji se izražava zahvalnost centrali kompanije u Južnoj Koreji jer se poslovni planovi u Srbiji odvijaju utvrđenom dinamikom.

U ovoj službi nisu naveli zbog čega inspektori nisu upućeni i u pogon “Jure” u Nišu, budući da se u objavi na “JuTjubu” navodi da je snimak navodno nastao baš u fabrici u tom gradu.

O čemu se zapravo radi u fabrici “Jura” u Nišu nismo mogli da saznamo. Nakon poziva na jedini javno dostupan broja telefona službe obezbeđenja, nismo uspeli da dobijemo nikog od rukovodilaca koji bi mogao da prokomentariše o čemu se radi jer nam je rečeno da “o tome nema ko da priča”.

U Ministarstvu naglašavaju da intenzivno kontrolišu rad „Jure“ u Srbiji u sva tri grada i da su od početka rada izvršena ukupno 24 inspekcijska nadzora.

- Od toga je samo u poslednje dve godine obavljeno 17 nadzora koji su se odnosili na otkaz ugovora o radu po osnovu proglašenja za tehnološki višak i na upozorenje pred otkaz ugovora o radu, što znači da je rad Inspektorata intenziviran. Niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili - navode u Ministarstvu.

Inspektoratu za rad se do sada nisu obraćali zaposleni u korporaciji „Jura“ u Leskovcu zbog zlostavljanja na radu. Zabeleženo je nekoliko prijava nekadašnjih radnika te fabrike koji su se, po prestanku radnog odnosa, obraćali Inspekciji rada sa pritužbom da su u bivšem preduzeću trpeli neki vid mobinga.

Inspekcija je utvrdila da su svi zaposleni u „Jura korporacija“ d.o.o. Rača − ogranak Leskovac u skladu sa Zakonom dobili Obaveštenje o zabrani vršenja zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na radu i u vezi s radom.

Od nedostataka do sada je nalaženo da ugovori o radu nisu sadržali iznos osnovne zarade, da nije utvrđen raspored radnog vremena u okviru radne nedelje, da nisu donete odluke o korišćenju pauze u toku rada; da zaposlenima koji se nalaze na porodiljskom odsustvu radi nege deteta nisu uručeni obračuni naknade zarade za porodiljsko odsustvo, te da se ne vodi evidencija zarade.

Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, a nije bio utvrđen ni način i postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, novoprimljeni zaposleni nisu bili osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, nije osposobljen odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanje uslova radne okoline − mikroklime za zimski period rada.

Poslodavcu je uvek nalagano da nedostatke koji su utvrđivani prilikom vršenja nadzora otkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Komentari (6)

Savetnik

11.10.2016 17:52

A ZASTO NEMA INSPEKCIJE PO SRPSKIM AMBASADAMA GDE RADE KRIMINALCI ,DILERI DROGE I PROSTITUTKE ,SRAM VAS BILO OCETE JOS MALO LEBA DA OTMETE NARODU NE BI LI DALI POSAO KRIMINALCU KOSTICU ,KARICU I MISKOVICU

Bojan

12.10.2016 05:02

@Savetnik - E ako si nam reko

gojko

11.10.2016 18:59

Da li bio obicaj ili ne slika je katastrofalna, ako je obicaj neka oni klece njihov je obicaj i eto im spota.po meni je ovo bruka i ponizenje a ne sala i obicaj.

pelenepampers

11.10.2016 19:54

@gojko - NEKA KORISTE NJIHOVE OBICAJE ODAKLE DOLAZE .SVAKA SUSA JE DOSLA U SRBIJU DA NAS ISKORISCAVA ZA SITNJ LOVU.

Blesko de Gama

11.10.2016 19:34

Ajd ovi što kleče to mi je jasno, ali šta radi onaj kod desnog fara?

momazver

12.10.2016 06:40

@Blesko de Gama - Pa proverava *izduvne gasove* klečeće.