Konferencija za novinare
Promo
Konferencija za novinare

Promo

Konferencija za novinare na kojoj je pokrenuta inicijativa za promenu zakona, Foto: Promo

Predlog je da se donese novi zakon koji bi bio u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i u interesu privrede, proizvođača i potrošača.

Na konferenciji za novinare ocenjeno je da po aktuelnom zakonu Komisija za zaštitu konkurencije ima mogućnost da sama vodi kaznene postupke i da mimo suda izriče milionske kazne privatnim i državnim preduzećima.

Primetivši da Komisija to čini bez usmenih rasprava i bez sudskog nadzora i to do drugog stepena, pravni stručanjaci su to nazvali apsurdom.

"Uklanjanje ovog zakona iz našeg pravnog sistema nije samo naša obaveza prema Savetu Evrope, već može da dovede do podizanja sveukupnog pravnog ambijenta i veće sigurnosti za poslovanje i za zaposlene", rekao je Tanjugu jedan od inicijatora za promenu zakona, Bogdan Gecić. 

Žalbe privrednika i stručne javnosti na dosadašnji rad Komisije odnose se, između ostalog, i na to da Komisija izriče visoke kazne i do 10 odsto godišnjeg konsolidovanog prometa jedne firme, rečeno je na današnjoj pres konferenciji. 

Katarina Golubović iz YUKOM-a kaže za Tanjug da su oni podržali inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o zaštiti konkurencije, jer smatraju da sadašnji zakon nije usklađen sa osnovnim pravima koja su garantovana Ustavom Srbije ali i sa evropskim standardima. 

Vanja Bajović, docent Pravnog fakulteta u Beogradu, rekla je da su kazne koje Komisija za zaštitu konkurencije izriče mnogo veće nego što su one koje mogu da se izreknu u krivičnom postupku.

"Samim tim, jednom pravnom licu se više isplati da se protiv njega pokrene krivični postupak i da krivično odgovara nego da se pokrene postupak pred Komisijom za zaštitu konkurencije", primetila je Bajović.

Prema jedinom krivičnom zakonu, za pravna lica kazna može biti maksimalno 500 miliona dinara, dok Komisija, kao nesudski organ, ima ovlašćenje da izriče kazne koje mogu višestruko premašiti taj maksimum, istakli su pravnici.

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula je takođe, ranije, nezavisnu inicijativu te tražila od privrednika da joj dostave predloge za izradu novog zakonskog okvira i predložila takozvani, Austrijski model Zakona o zaštiti konkurencije.