Imela
Profimedia
Imela

Profimedia

Imela, Foto: Profimedia

Imela efikasno snižava krvni pritisak. Još je Hipokrat pominje kao izuzetno delotvoran lek protiv vrtoglavice i padavice. U srednjem veku su imelu koristili za srčane bolesti i protiv krvarenja. Sadrži zelenu smolu, eterično ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i druge vredne materije.

Pored toga što je utvrđeno da je regulator krvnog pritiska, rada srca i cirkulacije, pomaže i kod hormonalnih i poremećaja metabolizma. Leči glavobolju, grčeve, olakšava napad angine pektoris i arteriosklerozu. Otklanja zamor, strah, gubitak volje... Ima i diuretičko delovanje, pospešuje mokrenje, pa je korisna i u slučajevima mokraćnih kamenaca i bubrežnih tegoba.

Delotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze i klimakteričnih tegoba. Davno se koristila u lečenju tumora, a i danas se upotrebljava kao prevencija od raka, jer deluje antikancerogeno.

GOTOV ČAJ

Jedna kašičica imele se uveče prelije sa 200 mililitara hladne vode, poklopi i ostavi da stoji preko noći. Ujutro se procedi i pije bez šećera i meda tokom dana u gutljajima.

MAST OD IMELE

Mast se pravi od belih bobica koje se operu i samelju ili izgnječe sa svežom svinjskom mašću i mažu oboleli zglobovi.

SOK I KAPI

Sveži listovi imele mogu da se samelju u sokovniku i piju, ali je bolje piti sok od gotovih kapi kojih se sipa po 25 u čašu vode.

Komentari (1)

nedjo

29.01.2018 19:02

bolje caj od lijandera