Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba
Profimedia
Donald Tramp

Associated Press

Donald Tramp, Foto: Associated Press

Američki predsednici imaju apsolutno, jednostrano punomoćje da narede nuklearni napad u odmazdi, ali ne i preventivni nuklearni napad, navodi se u nedavnim svedočenjima bivših zvaničnika Pentagona na Kapitol hilu.

Kao i prethodni američki predsednici i Donald Tramp može u svakom momentu da naredi nuklearni napad. Takav potez brine neke zakonodavce.

“Zabrinuti smo da je predsednik SAD vrlo nestabilan, nestalan i da bi mogao da naredi nuklearni napad koji bi bio u rasskoraku sa interesima nacionalne bezbednosti SAD", kaže demokratski senator Kris Marfi.

Ipak, ostali su manje zabrinuti.

“Zato imamo izbore i jedna od stvari o kojoj glasači razmišljaju prilikom biranja budućeg predsednika je da li će mu poveriti sposobnost da naredi nuklearni napad”, podseća republikanski senator Marko Rubio.

Tramp je u više navrata omalovažavao lidera Severne Koreje i upućivao otvorena upozorenja Pjongjangu.

“Susrešće se sa vatrom i besom kakav svet do sada nije video”

“Mnogi Amerikanci dele moju bojazan da bi eksplozivne izjave predsednika mogle da prerastu u nuklearnu katastrofu”, ističe demokratski senator Ed Marki.

Nuklearna bomba

Profimedia

Lansiranje nuklearnog projektila sa podmornice, Foto: Profimedia

Pojašnjenje toga kako bi američki nuklearni arsenal mogao biti upotrebljen dao je bivši visoki vojni zvaničnik SAD, Robert Keler, nekadašnji komandant američke Strateške komande.

“Ovo je sistem nad kojim kontrolu imaju ljudska bića. Ništa se ne dešava automatski”

Taj sistem omogućava brzo izvršenje predsedničke naredbe za lansiranje u slučaju nuklearnog napada na Ameriku, gde svaki minut važan. Međutim, šta bi bilo kad bi predsednik naredio preventivni napad na protivnika poput Severne Koreje?

“To je rat - u ustavnom smislu, koji bi Kongres trebao da odobri.”, navodi Brajan Mekaun, bivši podsekretar za odbranu.

“To onda ne bi bio predsednik koji sam ubeđuje jednog oficira na telefonu. Bio bi to veliki broj konsultanata i pravnih savetnika koji u tome učestvovali”, objašnjava Piter Fiver sa Univerziteta Djuk.

Uprkos takvim uverenjima demokrate su izradile nacrt zakona koji obavezuje predsednika da dobije odobrenje Kongresa o objavi rata pre nego što naredi nuklearni napad.

Republikanci su upozorili na stvaranje bilo kakve sumnje na svetskoj sceni o američkom nuklearnom odvraćanju i odlučnosti da odgovori na pretnje.

“Svaka izgovorena reč na ovom pretresu biće analizirana od strane Pjongjanga, koji će veoma pažljivo da prati kako američki narod to vidi", navodi Džejms Riš, republikanski senator iz Komiteta za spoljnopolitičke odnose.

Svedoci su se složili.

“Promene ili konfliktni signali mogu da imaju ogromne posledice na odvraćanje”, smatra Robert Keler.

Poslednje kongresno preispitivanje ovlašćenja predsednika da naredi nuklearni napad dogodilo se pre više od 40 godina, tokom Hladnog rata sa bivšim Sovjetskim savezom.

Komentari (1)

Šojke

16.11.2017 19:52

Manite se nuklearnog rata i te da nazovem za vas kolere. Čovečanstvo se raspada u bolestima i gladi a vi bi samo da bombardujete.