Perut
shutterstock
Perut

shutterstock

Perut, Foto: shutterstock

Od genetske predispozicije i klimatskih uslova do mikroorganizma, uzroci nastanka peruti su različiti. Takođe i preslana, premasna hrana, kao i preteran unos alkohola, mogu uticati na ovu neprijatnu pojavu. Evo nekoliko jednostavnih rešenja za ovu noćnu moru.

REDOVNO PERITE ČETKU ZA KOSU

Nakon svakog češljanja očistite češalj ili četku, a jednom nedeljno operite i sapunom ili šamponom. Kada ispirate kosu nakon nanošenja regeneratora, u vlasište lagano umasirajte dve kašičice jabukovog sirćeta pomešanog sa istom količinom vode i ostavite dva minuta da deluje, pa isperite.

DODAJTE ŠAMPONU SODU BIKARBONU

U šampon kojim inače perete kosu dodajte kašičicu sode bikarbone. Već posle jednog pranja možete da osetite poboljšanje. Ipak, ne preterujte jer soda bikarbona uklanja masnoće i ulja iz kože, pa može preterano da vam isuši vlasište. Šampon koji dobijete od dermatologa kao spas za perut držite barem pet minuta nakon utrljavanja u kožu glave da bi lekoviti sastojci preparata počeli da deluju. Uostalom, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

KORIGUJTE ISHRANU

Jedan od uzroka nastanka peruti može biti i manjak vitamina B, koji možete nadoknaditi ako u ishranu uvedete više mesa, jaja, mlečnih proizvoda, ribe i orašastih plodova. Ishranu obogatite i lanenim uljem, koje sadrži esencijalne masne kiseline povoljne za kožu i vlasište. Dnevno unesite oko dve kašičice ovog ulja.

KORISTITE ULJE ČAJEVCA

Sami možete da iskoristite supstance sa antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima koje sadrži većina sredstava za tretiranje peruti, ali budite pažljivi prilikom doziranja. Tako na flašu šampona stavite do pet kapi ulja čajevca.