Angela Merkel
Profimedia
Angela Merkel

Profimedia

Angela Merkel , Foto: Profimedia

U telefonskom razgovoru nemačka kancelarka je "vrlo jasno" prenela predsedniku Turske da Nemačka, kao i cela Evropska unija, odbacuju smrtnu kaznu i da naglasi da ta kazna "ni u kom slučaju nije kompatibilna sa ulaskom u EU", rekao je potparol kancelarke.

Merkel je tokom razgovora istakla da je nedavni talas hapšenja i otpuštanja u vojsci, policiji i pravosuđu "izvor velike zabrinutosti" u Berlinu, i ponovo je pozvala Erdogana da poštuje vladavinu prava.

Portparol Štefan Zibert već je ranije danas rekao da bi uvođenje smrtne kazne u Turskoj značilo kraj pregovora o pridruženju sa EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da se SAD i EU zalažu za poštovanje demokratije i ljudskih prava u Turskoj.

Erdogan je u nedelju nagovestio mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj posle propalog vojnog puča u noći od petka na subotu.

Ankara je ukinula smrtnu kaznu 2004. u okviru svoje kandidature za članstvo u EU.

Turske vlasti su danas saopštile da je 7.543 vojnika i sudije pritvoreno, a da je gotovo 9.000 policajaca, žandarma i funkcionera otpušteno. Zbog tih mera Erdoganovi kritičari, koji ga optužuju da želi da iskoristi neuspeli puča još više učvrsti svoju vlast već osumnjičenim za autokratsko ponašanje. Turski premijer je rekao da se čistke sprovode u pravnom okviru.