Lekar Doktor
Shutterstock
Doktor Lekar Pacijent Vađenje krvi Laboratorijske analize

Shutterstock

Uvek pitajte gde i kako možete saznati svoje rezultate, Foto: Shutterstock

Lekari su ljudi, isto kao i mi. I oni nekad reaguju usporeno, sete se da je trebalo da vam kažu nešto tek nakon što ste napustili ordinaciju ili jednostavno nisu sigurni kako da vam "priđu".

"Iako imamo najbolje namere, i mi smo ljudi. Nekad nam nije dan, ne znamo da iskomuniciramo sa svakim i nisu nam prioriteti isti kao našim pacijentima", kaže dr Adrijana Bojsi koja radi u bolnici u Klivlendu.

Kao primer ističe da je pacijentima nekad važnije da li će smeti da idu na trening ili da popiju vino, dok je lekarima prioritet da pacijentu umanje bol i da vas sačuvaju daljih komplikacija.

"To što imamo dobre namere nije osiguranje da ćemo prepoznati vaše želje i potrebe", kaže Bojsijeva i dodaje da je zbog toga jako bitno da i pacijent "ima učešća" u procesu lečenja.

Lekar opšte prakse dr Ted Eperli iz Vašingtona kaže da je najbolji način da se to postigne ako pacijenti postavljaju pitanje svojim doktorima.

"Postavljanje pitanja je najbolji način da i vi i mi budemo sigurni da imamo isti cilj. Ukoliko vam doktor deluje nezainteresovano i ne želi da vam odgovori na pitanja, najbolje je da odmah promeniti lekara", kaže Eperli.

Ovo su pitanja koje bi uvek trebalo da postavite vašem lekaru.

Da li postoji neka druga opcija?

Prošlo je vreme kada su doktori po svojoj savesti birali ono što misle da je najbolja terapija za vas, zato treba i vi da učestvujete u procesu svog lečanja.

"Naš je posao da obavestimo pacijente koje su im opcije, a potom da zajedno odlučimo kako je najbolje da postupimo", kaže Eperli. Ukoliko vam doktor ponudi pak samo jednu ili dve opcije, uvek imate pravo da pitate koje su vam alternative.

Šta mogu da očekujem tokom lečenja?

Svi se nadaju da će im se život vratiti u normalu odmah nakon operacije ili uzimanja kutije lekova, ali to često nije slučaj. Zato uvek morate tražiti od svog lekara da vam objasni šta sve tačno može da vam se događa nakon tretmana, kako biste mogli i pravovremeno da reagujete u slučaju komplikacija. Neki doktori jednostavno zaborave da vam napomenu neke stvari, zato pitajte!

Moramo li ovo sad da radimo, ili možemo da odložimo lečenje?

Lekari uvek imaju malo vremena da posvete pacijentu, a broj analiza koje žele da odrade je često beskonačan. Ipak, nije neophodno da odmah uradite sve analize. I vi imate dušu i obaveze. Zbog toga uvek pitajte lekara šta je najhitnije da se uradi, a koje analize mogu da sačekaju koji dan ili više.

Da li ja nešto mogu da uradim da mi bude bolje?

Ukoliko vam lekar nije najbolji drug sigurno ne zna vaš tempo života i način na koji započinjete i završavate dan. Mnogi od nas imaju zdravstvene probleme zbog načina života. Zato pitajte lekara da vas posavetuje šta je ono što bi vi trebalo da promenite u svom životu kako bi vam bilo bolje.

"Nekad je promena načina života najbolji lek. Ali mnogi od nas ne žele da nameću svoje mišljenje, osim ukoliko nas ne pitate. Zato, pitajte!", kažu iskusni lekari.

Koje su kontraindikacije?

"Uvek postoji šansa da lek koji dajemo izazove neke kontraindikacije. Od najobičnijeg osipa, preko glavobolje, do jakih bolova u zglobovima. Zato je uvek dobro ako nas pacijenti pitaju šta mogu da očekuju, kako bi znali da reaguju i da ne dolaze prestravljeni ako im se nešto dogodi", kažu lekari.

Kako i kada ću da saznam moje rezultate?

Pacijenti često daju krv ili odrade snimak glave i odjure kući čekajući da ih lekari pozovu. Velika greška! Uvek pitajte kada će vaši rezultati biti gotovi i kako da ih saznate. U nekim situacijama rezultate preuzimate na šalteru, drugi vas čekaju kod lekara specijaliste, a nekad rezultate vrate vašem lekaru opšte prakse. Kako ne biste vijali po hodnicima da bi saznali koliki vam je šećer u krvi ili da li imate osteoporozu, obavezno se raspitajte o proceduri za dobijanje rezultata.

Koliko će to da me košta?!

Zdravstveno osiguranje više ne pokriva sve vrste lečenja, ili morate predugo da čekate. Zato je važno da pitate svog lekara koliko je neophodan određeni pregled i koliko bi to moglo da vas košta ukoliko ga radite državno/privatno... Isto tako postoje lekovi koji ne idu na recept. Ukoliko niste u mogućnosti da kupujete lekove, uvek pitajte svog lekara da li postoji zamena koja manje košta ili se izdaje na recept.

Da li da potražim drugo mišljenje?

Da, lekari znaju da budu sujetni, ali vaš život je samo jedan! Zato, imate prava da zapitkujete svakog lekara o vašem stanju. Imate pravo da pitate i 10 različitih lekara za mišljenje. Najbolje bi bilo da pitate izabranog lekara kog vam on preporučuje za konsultaciju. Ukoliko ne želite da ga uvredite, sami potražite lekara koji će takođe da vas pregleda i kaže šta on misli o vašem stanju i kako bi vas lečio.

Da li vas nešto nisam pitao, a trebalo je?

Da, čudno pitanje, ali korisno. Ukoliko i sami niste medicinski radnik i po prvi put u životu osećate neke simptome ne znate ni šta treba da pitate. Postoje ljudi koji nisu ušli kod lekara ceo život, pa je sve počelo da ih sustiže pod stare dane. Oni obično prozuje kroz ordinaciju kao muva bez glave. Izlaze preplašeni sa hrpom papira u rukama ne pitajući ništa! Ako ne znate šta treba da znate o svom stanju, vaše je pravo da vašeg izabranog lekara to i pitate.