Srce za decu na Kosovu
Dušan Milenković
Srce za decu na Kosovu

Dušan Milenković

Srce za decu na Kosovu, Foto: Dušan Milenković

U proteklih pet meseci svih 56 porodilišta u Srbiji dobila su od "Blic fondacije" uređaje za proveru sluha kod novorođenčadi.

Ove aparate koji će znatno uticati na poboljšanju zdravlja dece, zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji danas su uručili upraviteljica "Blic fondacije" i generalna direktorka kompanije "Ringier Axel Springer" Jelena Drakulić Petrović i urednik u Informativnom programu RTS-a Zoran Stanojević.

Srce za decu na Kosovu

Dušan Milenković

Srce za decu na Kosovu, Foto: Dušan Milenković

- Današnjim donacijama u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici "Blic fondacija" završava humanitarnu akciju u kojoj smo za sva porodilišta obezbedili aparate za neonatalni skrining sluha. Ponosni smo na to što će sada, zahvaljujući akciji "Srce za decu" svakoj bebi odmah po rođenju biti proveren sluh. Pored ovih 56 porodilišta kojima smo već uručili aparate, "Blic fondacija" će uređaj za proveru sluha obezbediti i za porodilište u Pasjanu. Na kraju akcije želim da se zahvalim pre svega RTS-u našim velikim prijateljima i medijskim partnerima jer bez njih ova akcija ne bi mogla da se sprovede. Kao majka mogu da kažem da je najbitniji rezultat ove akcije što sada porodilje neće sa strahom odlaziti iz porodilišta - kazala je Jelena Drakulić Petrović.

Srce za decu na Kosovu

Dušan Milenković

Srce za decu na Kosovu, Foto: Dušan Milenković

U porodilištu u Gračanici svake godine se rodi oko 300 beba.

- U ime beba rođenih kod nas na GAK u Gračanici, njihovih roditelja i osoblja zahvaljujemo se "Blic fondaciji" na doniranom aparatu za rani skrining sluha kod novorođenčadi. Oštećenje sluha je veliki zdravstveni i socijalni problem kod dece ukoliko se ne dijagnostikuje na vreme. Neonatalni skrining sluha će uticati na pravilan razvoj govora i socijalizacije dece koja se rode sa oštećenim sluhom. Savremeni skrining je neinvazivna metoda, kratkotrajna u izvođenju a trajna za procenu sluha - kazala je dr Gordana Pavlović, neonatolog u GAK Gračanica.

Mala Magdalena, rođena pre pet dana, je prva beba kojoj je u gračaničkom porodilištu proveren sluh. Aparat za otoakustičku emisiju je pokazao da Magdalena odlično čuje.

Srce za decu na Kosovu

Dušan Milenković

Srce za decu na Kosovu, Foto: Dušan Milenković

Upravnik Ginekološko akušerske klinike u Gračanici, dr Bogoljub Veljković je kazao da i akcija "Blic fondacije" - "Srce za decu" pokazuje da je Republika Srbija kroz institucije i ustanove itekako prisutna na prostoru Kosova i Metohije.

Načelnica ginekološko akušerskog odeljenja u ZC Kosovska Mitrovica, dr Milijana Milenković kazala je da se na severu Kosova godišnje rodi oko 800 beba.

- Ovaj aparat je vredna donacija "Blic fondacije" i mnogo će nam značiti za detekciju oštećenja sluha kod dece odmah nakon rođenja. Rana dijagnostika omogućiće ranu rehabilitaciju, adekvatan psihosocijalni i intelektualni razvoj dece sa oštećenim sluhom. Zato jedno veliko hvala na humanosti "Blic fondacije" - rekla je dr Milenković.

Humanitarna akcija "Blic fondacije" - "Srce za decu" počela je u martu ove godine. Inicijator akcije je bio prof. dr Dušan Milisavljević iz Niša, pokrovitelj Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije. Zahvaljujući velikom broju ljudi dobre volje i velikog srca i društveno-odgovornim kompanijama, "Blic fondacija" je u veoma kratkom roku sakupila 25 miliona dinara koliko je bilo potrebno da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod novorođenčadi.

U Srbiji se godišnje rodi 65.000 beba, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Bez aparata za otoakustičku emisiju nemoguće je na vreme otkriti da dete ima problem sa sluhom. Uspešno okončanom akcijom "Srce za decu" Srbija se danas svrstala u red razvijenih zemalja gde je neonatalni skrining sluha obavezan.

Aparate dobilo svih 56 porodilišta

U akciji "Blic fondacije" - "Srce za decu" aparate za proveru sluha kod beba u proteklih pet meseci dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (GAK "Višegradska", KBC "Dr Dragiša Mišović", GAK "Narodni front", KBC "Zvezdara"), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Aleksincu, Preševu, Vranju, Smederevskoj Palanci, Pirotu, Senti, Subotici, Zrenjaninu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu, Loznici, Ljuboviji, Surdulici, Užicu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici. Narednih dana aparat za neonatalni skrining sluha dobiće i porodilište u Pasijanu, u kosovskom pomoravlju.