Hilari Klinton posle poraza od Trampa
Tanjug/AP
Hilari Klinton posle poraza od Trampa

Tanjug/AP

Hilari Klinton posle poraza od Trampa, Foto: Tanjug/AP

Zaharova je rekla da su ruske diplomate tokom predsedničke kampanje imale kontake i sa pristalicama Hilari Klinton i sa podržavaocima njenog republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, ali je naglasila da je reč o "rutinskim diplomatskim" kontaktima.

Zaharova je, za TV kanal Rosija-1, precizirala da je sa Trampovim pristalicama kontakte uspostavljao ruski ambasador koji je, kako je rekla, aktivan u tom smislu i sastajao se sa republikanskim senatorima.

"Pored toga, postojali su kontakti sa ljudima koji podržavaju Trampa samo da bi se videlo šta se može očekivati, šta je na agendi", rekla je Zaharova.

Upitana da li su ruske diplomate imale kontakte sa pristalicama Hilari Klinton, ona je odgovorila: "Ti ljudi su bili u Moskvi. Više puta".

Zaharova je napomenula da Rusija nije pridavala mnogo značaja kontaktima sa američkim predsedničkim kandidatima jer je, kako je objasnila, to redovna praksa i rutinska diplomatija.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao ruskim novinarima da je Rusija imala kontakte sa predstavnicima Trampovog tima tokom predizborne kampanje u SAD i da će sa tim kontaktima nastaviti i posle izbora.

Posle Rjabkovljeve izjave, Tramp se našao na udaru kritika američkih medija zbog kontakata sa ruskom stranom, a Trampov predstavnik za štapu Houp Hiks je rekla da "ne zna da je bilo koji predstavnik njihovog tima bio u kontaktu sa bilo kojim stranim entitetom", podseća ruska agencija.