Vakcinacija
Oliver Bunić
Vakcina

Promo

Ilustracija: Promo

Ako ste kao roditelji izgubili sve nade da će se vaše devojčice i dečaci uzrasta od 12 godina i stariji bepslatno vakcinisati protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV), uzročnika raka materice i ostalih genitalnih organa, to će se ipak desiti! I to do kraja ove godine! U Ministarstvu zdravlja čvrsto obećavaju da će vrlo brzo početi nabavka i primena te vakcine.

- Nedavno usvojenim Pravilnikom predviđena je nabavka i primena te vakcine u drugoj polovini ove godine. Cepivo će biti obezbeđeno za svu decu. Ko još ne zna, u pitanju je preporučena vakcina, dakle nije obavezna, a daje se deci na dobrovoljnoj bazi - naveli su nadležni.

Najbolja prevencija

Vakcina protiv HP virusa stigla je prošle godine u Srbiju i to 2.000 doza. Prema objavljenim podacima, stigla u Braničevski, Severno-banatski i Šumadijski okrug, ali i u četiri beogradske opštine Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac. U svetu se to cepivo primenjuje oko 10 godina, a preporučuje se da se primi u što ranijem uzrastu, a najbolje pre prvog seksualnog odnosa.

Roditelje, koji su se dosad javljali našoj redakciji, zabrinulo je što je ta vakcina pompezno najavljena u decembru prošle godine, u zemlju je ušla nedovoljna količina cepiva za svu decu u Srbiji, a onda se stalo. Njihova briga je u potupnosti razumljiva kada se uzmu u obzir upozorenja srpskih ginekologa, koji su nedavno za naš list tvrdili da je čak 70 odsto populacije zaraženo HP virusom, kao i da vlada prava epidemija.

A kada se tome i to da je HP virus uzročnik raka organa genitalnog trakta, jasno je onda što prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznatiji onkolog, blagonaklono gleda na čitavu proceduru koja je predviđena u našoj zemlji.

- Definitivno je jasno da HP virus je jedan od osnovnih uzročnika maligniteta genitalnih organa, recimo grlića materice i penisa. Ukoliko je vakcina dobro napravljena od dovoljnog broja sojeva tog virusa, koji su izazivači tih bolesti, ima smisla vakcinisati deci. Kao što znamo mnoge vakcine su iskorenile teške zarazne bolesti kao što su tuberkuloza, velike boginje i druge. Teoretski, slično bi trebalo da se desi i sa karcinomom grlića materice, ukoliko je virus jedini uzročnik te vrste raka. Sigurno da će vakcina smanjiti učestalost pojave bolesti. Da li će to tako biti, ostaje da se vidi na osnovu rezultata epidemioloških studija koje će morati da se rade u vezi sa primenom te vakcine. Da bi to sve zaživelo potrebno je da prođe barem 10 godina kako bismo videli prve rezultate - objašnjava on.

Pošto preciznih podataka nema kada će vakcina za svu decu stići u Srbiju, “Alo!” je pokušao da sazna da li su u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) stigli njeni uzorci na ispitivanje, kako bi uopšte mogla da dobije dozvolu za stavljanje u promet. U toj ustanovi, međutim, kažu da još nije predat nijedan zahtev za analizu i registraciju vakcine protiv HP virusa.

- Ove godine nismo imali na analizi vakcine protiv HPV. Prošle godine smo imali “gardasil”, čiji atest izdat u septembru - naveli su u ALIMS-u za “Alo!”.

Komentari (3)

popaj

07.06.2017 14:34

Par pitanja bih postavio i ako nadležni mogu da odgovore: 1.Čije su vakcine? 2. Ko ih kontroliše i proverava u Srbiji? 3.Ako se kontrolišu,da li postoje kontraindikacije u vidu pojave steriliteta i sl? 4.Da li bi novine objavile da postoji neki problem sa vakcinama i kontraindikacijama? 5.Ko je i u kakvim uslovima dišao do zaključka da je HP virus uzročnik bolesti i da je njime zaražen toliki procenat populacije? 6.Ako je zaražen toliki % populacije,žašto ne oboljevaju svi? itd itd itd

Examinus

07.06.2017 16:23

@popaj - Poštovani, obratite se fejsbuk stranici "Vakcine i alternativa - reč nauke" ako želite da se bolje informišete o ovoj, kao i o biloj kojoj drugoj vakcini.

Examinus

07.06.2017 16:21

Rak grlića materice je drugi najčešći uzrok umiranja među ženama u našoj zemlji – svakog dana u Srbiji premine najmanje jedna, a obole četiri žene od ove opake bolesti, što nas svrstava u sam vrh ove negativne statistike u Evropi. Humаni pаpilоmа virus је tакоđе оdgоvоrаn zа višе оd 90% slučајеvа rака zаvršnоg dеlа dеbеlоg crеvа, 71% slučајеvа rака gеnitаlnih оrgаnа коd оbа pоlа i zа 72% slučајеvа rака usnе dupljе i ždrеlа. Masovnom primenom ove vakcine moguće je sprečiti mnogo patnje i smrti.